Agrárközélet

,,Tanuljunk egymástól” program a Hechta Kft. szervezésében

Agrofórum Online

A Hechta Kft. az elmúlt időben egyre több videófilmet készített főleg az Amalgerol®, Magyarország egyik első növény- és talajkondicionáló készítményével kapcsolatos termelői tapasztalatokról. Ezek a filmek olyan sikert arattak, hogy a vállalat egyéb termékeiről is újabb felvételek láthattak napvilágot. A folyamat közben kiderült, hogy a termelők nem csak a készítményekkel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg, hanem beszélnek technológiák sikerességéről, megoldásokról, így a filmek akár oktatóanyagnak is tekinthetők. A tapasztalatokra alapozva kezdődött meg az ötlet kiterjesztése és a ,,Tanuljunk egymástól” program életre hívása.

A Hechta Kft. augusztus 26-án szervezett partnertalálkozót, melyen azok a termelők, kutatók, média képviselők vettek részt, akik a „Tanuljunk egymástól” program résztvevőit alkotják. A programban a Hechta Kft. területi képviselői tartják a kapcsolatot a gazdákkal. Az ő feladatuk a felmerülő problémák felismerése. Ezekre a szakmai problémákra a Hechta Kft. különböző kutatók vagy kísérletet végző cégek segítségével megoldásokat keres és dolgoz ki. Ezeket a megoldásokat ezután a termelők a területi képviselők segítségével a gyakorlatban tesztelik és az eredményekről videófilmben számolnak be. A Hechta Kft. ezután különböző média csatornák felhasználásával eljuttatja ezeket a szakmai anyagokat más termelők részére. Ez alkotja, így összeségében a Hechta Kft. „Tanuljunk egymástól” programját.

Takács Attila, a Hechta Kft.ügyvezetőjének vezénylésével lehetőség nyílt a programban résztvevő szakemberek tapasztalatcseréjére. A program célja hidat építeni a fejlesztés és a gazdálkodói tapasztalatok között annak érdekében, hogy sokkal hatékonyabban kaphassunk választ a jelenkor problémáira.

A körülmények olyan gyorsan változnak, hogy az agrároktatás nehezen képes követni a tendenciákat. A gyakorlati tapasztalat, a gazdálkodók meglátásai rendkívül fontosak a tekintetben, hogy egy mezőgazdaságban tevékenykedő cég miképpen tud választ adni a termelési kihívásokra. A jelenlegi helyzet, az aszály, a háború, az inputárak növekedése, és az infláció is arra sarkallnak, hogy gyorsan reagáljunk és tanuljunk, hiszen siker csak így könyvelhető el.

Az idei év a Hechta Kft. életében is változásokat hozott. Nagy volt a bizonytalanság, hiszen a vállalat a termelők igényeit kielégítve jut bevételhez. Ha reménykedünk abban, hogy ez az év kivételes (legyen is így), akkor van esély arra, hogy helyreálljon az agrárium. Azonban, ha jövőre is ilyen évet kell megélnünk, akkor az radikális szemléletváltást, és új gyakorlati megközelítéseket kíván. Jelenleg a gazdálkodók zömének anyagi helyzete stabil, és reménykedni kell, hogy a következő év megtámogatja ezt az állapotot.

Hogy tartsuk meg a vizet, hogy küzdjük le a stresszfaktorokat? Számos esetben apróságokon múlik a siker: a szakértelmen, odafigyelésen, és tanulási hajlandóságon, és a sokat hangoztatott rugalmasságon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

A növényorvosi mesterképzés volt a legnépszerűbb a MATE felvételijén

2023. február 3. 15:36

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire.

A MATE ötszáz napja aktív szereplője az agrárközéletnek

2022. június 20. 14:16

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második tanéve.

Februárban indul az ország első agrárdiplomáciai menedzser képzése

2023. január 25. 09:41

A nemzetközi agrárkereskedelmi együttműködések sikeréhez és további fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai képviselet.

Korszerűsítették a MATE egyes kutatóhelyeit

2022. április 20. 14:27

720 millió forintból valósult meg energetikai korszerűsítés a MATE szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóhelyein.