Növénytermesztés

A peroxiddal lemosott termékek hosszabb ideig eltarthatók?

Agrofórum Online

Köztudott, hogy a hidrogén-peroxid nagyban elősegítheti a termesztést. Ugyanakkor még relatíve újdonságnak számít a betakarítás utáni felhasználása. Figyelembe véve, hogy mennyire fontos ekkor az állandó hidrogén-peroxid-ellátás, a HPNow létrehozott egy olyan helyszíni hidrogéngenerátort, amely ultratisztaságú peroxidot állít elő.

Helyszíni előállítás

– Mivel a helyszínen állítjuk elő az anyagot, nincs szükség a stabilizálására – magyarázta Cord Nunez, a HPNow munkatársa, aki azt is elmondta, hogy a hidrogén-peroxid egy olyan nagyszerű oxidálószer, amely az öntözővízbe kerülve már nagyon kis dózisban is eltávolítja a kórokozókat. – Ez különösen azoknak a termelőknek fontos, akik visszaforgatják a vizet – hangsúlyozta Cord.

A gyártó cég egy Pennsylvania északi részén található fedett gazdaságban is járt már, ahol a termelőnek problémái akadtak a Pythiummal. – Az ultratisztaságú peroxidos vízzel és a HPGEN-nel való kezelés előtt a nyári hónapokban a Pythium miatt 20%-os veszteségeket tapasztaltak a termesztők a keringetett víz szennyezettsége miatt – magyarázta Cord. – Miután azonban üzembe helyezték a mi készülékünket és a termesztő elkezdte használni a peroxidot az öntözéshez, a Pythium okozta veszteségek 1% alá csökkentek, a HPNow egységgel pedig tovább tudtak spórolni a vízfogyasztáson, miközben a szóban forgó víz minősége alapvetően nem változott.

Ez különösen fontos a kertészeti szektor hosszú távú fenntarthatósága szempontjából is – jelentette ki Ziv Gottesfeld, a HPNow vezérigazgatója. – Ahogy a rendelkezésre álló víz egyre fogyatkozik, és egyre szűkül a források köre, vajon milyen termesztésre alkalmas víz lesz majd alkalmas biológiai védelem tekintetében? A HPNow megoldása éppen ezért a szabadföldi termesztők számára is ideális. – Mivel ezek a termesztők főként felülről működő locsolóberendezéseket használnak az öntözéshez, nagy az esélye annak, hogy a növények vízben terjedő kórokozókkal fertőződnek meg. Éppen ezért a cég a következő két egységét Kaliforniában működő borászatoknál telepít majd.

Hidrogén-peroxid a betakarítás utáni kezeléshez

Ugyanakkor a hidrogén-peroxid újszerű alkalmazása jelentősen megnövelheti a növények eltarthatóságát. – Jelenleg a betakarítás utáni kezelések mosóberendezésekkel, főként klórral történnek – fejtette ki Cord. – A probléma az, hogy a klór némi maradványanyagot és nemkívánatos szagot is hagy maga után, a peroxid használata azonban ezzel szemben számos előnnyel jár.

Fotó: hpnow.eu

A HPNow számos esettanulmányt végzett, hogy jobban megértsük, a peroxid hogyan lehet hatékonyabb megoldás a betakarítás utáni kezelések során. – Azt tapasztaltuk, hogy a peroxiddal lemosott termékek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint a hagyományosan tisztított termékek, mivel ez esetben minden baktérium és kórokozó teljesen elpusztul. Ezt a megoldást jelenleg egy pennsylvaniai projektben alkalmazzák, és azt tapasztalják, hogy semmilyen maradvány nem marad utána. Természetesen a következő kezelés előtt minden esetben át kell öblíteni a tartályt.

Ziv hozzátette, hogy a vállalat továbbra is a peroxid-generációkra fog összpontosítani, és számos új alkalmazást is tesztelnek majd. A lényeg az, hogy a termelőknek nagyobb önállóságot biztosítsanak. Nem számít, hogy mit termesztenek, legyen az paradicsom, kannabisz vagy gerbera – a tiszta peroxid öntözővíz tisztításához történő használatának előnyei láthatóak, mind a termesztés, mind a betakarítás utáni kezelések során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

A lassú betakarítás és a rossz termésviszonyok miatt drágult a búza

2023. július 6. 09:46

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent a következő határidőre.

Szerbia csúcsra tör áfonyában

2021. október 24. 06:36

Szerbia áfonyaültetvényei ötéves, robbanásszerű növekedést követően immár elérték a 2500 ha kiterjedést.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.