Agrárközélet

Reuters: Magyarország nettó kukoricaimportőr lehet

Agrofórum Online

A jelentős gabonatermelő Magyarország nettó kukoricaimportőr lehet a mostani szezonban, miután az idei aszály csökkentette a termést – közölte a Földművelésügyi Minisztérium a Reuters hírügynökséggel.

A 2022-es kukoricatermés körülbelül 3 millió tonnát tehet ki, szemben a normál körülmények között betakarított 7-9 millió tonnával. Magyarország általában 3-4 millió tonnát exportál, minimális import mellett. „A 2022/23-as gazdálkodási év rendkívül nehéz helyzetbe hozta Európát és Magyarországot a gabonapiacon a súlyos aszály következtében” – áll a tárca hírügynökségnek küldött válaszában.

Az országban 3,9 millió tonna őszi búzát és 1,4 millió tonna árpát takarítottak be, mivel az idei hőség és aszály miatt a szokásosnál korábban ért véget a nyári betakarítási szezon. Az aszály hatásai hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar infláció két évtizedes csúcsra emelkedett – számolt be a brit hírügynökség.
Az iparági képviselők elmondták, hogy Magyarország az elmúlt 12 hónapban éves szükségletének csaknem negyedét, mintegy 1 millió tonna kukoricát importált, főként a szomszédos Ukrajnából.

„Normál körülmények között Magyarország kukoricaexportőr, de az idei termés a legalacsonyabb lesz a hetvenes évek óta” – mondta Mahr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezetek Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese a Reutersnek.

Iparági becslések szerint Magyarországon 2,8-3,6 millió tonna kukoricát takarítanak be, miközben évente mintegy 4,5 millió tonnára van szüksége az országnak. Ennek nagy részét a bioetanol, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és az állati takarmány gyártói használják fel. Magyarországon tavaly 6,5 millió tonna kukoricát takarítottak be a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A Magyarország által tavaly október óta importált mintegy egymillió tonna kukorica nagy része Ukrajnából, egy része pedig Szerbiából és Romániából érkezett. További import várható – tette hozzá a Reuters. „Becsléseink szerint a következő tizenkét hónapban Magyarország további legalább 1,5 millió tonna kukoricát importál Ukrajnából” – mondta Potsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánytermelők és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Az ukrajnai kukorica mintegy 10-15 százalékkal olcsóbb, mint a magyar kukorica – közölték iparági források.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Rali után kijózanodás a piacokon

2021. június 10. 06:57

Megfordult a piaci trend szerdán az agárpiacokon. A fontosabb a termékek Európában is Chicagóban is szinte mind mínuszban zártak.

Három napja drágul a szójabab

2020. március 5. 11:02

A szakértők szerint a szójabab azért drágult mert a globális kamatcsökkentések élénkíthetik a gazdaságot világszerte és ez növelheti az amerikai agrártermékek iránti keresletet.

Esett a kukorica ára a jobb termésbesorolás miatt

2024. július 31. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb a búza a jó terméshelyzet miatt

2024. június 5. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt kedden.