Zöldség-Gyümölcs

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

NAK

2022 #ZöldségGyümölcsHőse Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népserűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat meglátogatta a 2.b osztályt és átadta a nyereményeket. Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át Szabó Krisztiánnak, valamint foglalkoztatófüzeteket a gyerekeknek, akik további ajándékokat is kaptak Fruttitól és Veggitől.

„Szabó Krisztián és osztálya kitűnő példa arra, hogy elkötelezett pedagógusok irányításával a gyerekek a mai pörgős, digitális világban is bevonhatók a zöldségek, gyümölcsök termesztésébe és feldolgozásába, az ezekhez kapcsolódó feladatokba. És ne felejtkezzünk el a fogyasztásról sem, ami így – élményekhez, megélt tapasztalatokhoz kötve – könnyebben és hatékonyabban építhető be a mindennapjaikba. A #ZöldségGyümölcsHős cím tulajdonképpen ennek a munkának az elismerése.” – fogalmazott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: tekintve, hogy nemcsak az Egészségügyi Világszervezet átlagos napi minimum értékétől, hanem az éves uniós átlagtól is jócskán el vagyunk maradva, az olyan programokra, mint az Európai Friss Csapat és az olyan kezdeményezésekre, mint a #ZöldségGyümölcsHős kifejezetten szükség van. Különösen igaz ez a 6-18 éves korosztályra és a gyermeket nevelő családokra, ezért is példaértékű Krisztián tevékenysége, hiszen amit és ahogy tanít a gyerekeknek, azt ők hazaviszik és otthon is hasznosítani tudják.

Szabó Krisztián, Németh Gergely, Mártonffy Béla és a 2.b osztály (fotó: Európai Friss Csapat)

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, a feldolgozás fortélyait, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak.” – fogalmaz Szabó Krisztián, az Álomerdő – Álommenza program megálmodója.

Hozzáteszi, hosszú távon olyan élményalapú tudást kaphatnak a foglalkozásokon a gyerekek, amelyet egész életük során hasznosítani tudnak.

Zöldség és gyümölcs a gyerekeknek (fotó: Európai Friss Csapat)

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómia az életre nevelés alapja. Fejleszti az értelmi és az érzelmi intelligenciát, valamint a szociális kompetenciákat is, ezért is építettem egyedi elemként a projektbe. A gyerekek nagyon élvezik a közös munkát, és sokszor otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat, vagy szüleik bátrabban merik bevonni őket a konyhai feladatokba.” – emeli ki 2022 #ZöldségGyümölcsHőse, akinek tevékenysége, gyerekekkel közös projektjei a „Tanító bácsi fakanállal” Facebook oldalon követhetők.

Majd emlékeztet, hogy a közös főzésekkel, étkezésekkel a családok is több minőségi időt tölthetnek együtt és akár új élményeket, meghitt pillanatokat élhetnek át, saját hagyományokat teremthetnek.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatról

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal. A Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik érdekes, inspiráló történetükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez; munkájukkal, hobbijukkal elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Tavaly Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett a nyertes, aki óvodai kiskertjével óvodásainak – és rajtuk keresztül családjaiknak – teremtett lehetőséget megismerkedni a zöldségekkel, gyümölcsökkel termesztéstől a felhasználásig.

Kiemelt kép: Európai Friss Csapat

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Kukorica főzés – tippek, idő és ízesítés

2024. július 30. 09:10

Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12. 04:36

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 2. rész

2021. április 15. 08:37

Folytatjuk utunkat a töltött káposzta körül, és ellátogatunk ezúttal egy-egy jó receptért Borsodba, a Hajdúságba és végezetül, de korántsem utolsó sorban Kolozs megyébe.

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.