Ház, táj

A legfontosabb tudnivalók a tűzifának alkalmas fafajokról

Agrofórum Online

A cikkből kiderül, mi a különbség a puhafa és a keményfa között, mely fafajok adják a legjobb tűzifát, és mik az előnyös tulajdonságaik. Érdemes ezzel a háttértudással felfegyverkezni, mielőtt tűzifát vásárolnánk.

Az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a tűzifa iránti érdeklődés, és egyre növekszik az igény a fával való fűtésre. Sokan sajnos mindennemű háttérinformáció és utánanézés nélkül vágnak bele a vásárlásba és az otthoni felhasználásba, saját maguk és sokszor a környezet kárára is. Készüljünk fel a tűzifa-beszerzésre, és nézzük végig a legfontosabb tudnivalókat!

A cikksorozat részeiként érkeznek még a témában a vásárlással kapcsolatos legfontosabb intelmek, valamint a helyes tárolással, szárítással és a felhasználással is foglalkozunk. Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy milyen fafajtából válik jó tűzifa, és mi a különbség a keményfa és a puhafa között.

A tűzifa egyik értékmérője a fűtőérték

Keményfa és puhafa

A faiparban ezt a tulajdonságot a faanyag sűrűsége határozza meg. Az, hogy egy fa keménynek vagy puhának számít, az lényegében azt jelenti, hogy maga a fafajta mennyire ellenálló a külső hatásokkal szemben. A keményfa fajták nagyobb sűrűségűek, mint a puhafa fajták, tehát egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag, ennélfogva alkalmasabbak tűzifának. Például a nyárfa sűrűsége frissen kivágva 750 kg/m3, légszáraz állapotban már csak 460 kg/m3, míg a keményfák közé tartozó csertölgy frissen kivágva 1100 kg/m3, légszáraz állapotban 800 kg/m3

PuhafaKeményfa
A faanyag sűrűsége kisebb, mint 500 kg/m3.A faanyag sűrűsége nagyobb, mint 500 kg/m3.
Alacsonyabb fűtőérték (~14 MJ/kg).Jóval magasabb fűtőérték (~15-17 MJ/kg).
Gyorsabban kiszárad.Nehezebben szárad ki.
Égési hőfoka magasabb, gyorsabban elég.Elégésével több hamu keletkezik.
Könnyen lángra kap, ezért gyújtósnak kiváló.Hosszabb ideig ég.
Példa: lucfenyő, nyárfa.Példa: bükk, csertölgy, gyertyán, akác.

Miből lesz a tűzifa?

Az alábbi táblázatban részletesen fel vannak sorolva a tűzifának alkalmas fafajok és fafajták, és a felhasználás szempontjából fontos tulajdonságaik. Mint mindenhol, hazánkban is megvannak a „slágerfajok”, amelyeket a vásárlók ár-érték arányban a legjobban értékelnek, és amelyek nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre a telepeken. Ilyen például az akác.

Tűzifának alkalmas fafajok és fafajtákElőnyös tulajdonságokTűzifának való felhasználás szempontjából kevésbé jó tulajdonságok
Tölgyfajok (kivéve cser)Fűtőértéke magas;
Hosszú, állandó égés;
Kályhában való fűtéshez ideális; Viszonylag könnyen hasad.
Égés közben sistereg, ezért teljesen száraznak kell lennie, különben füstgáz képződik;
Minimum 1 nyár szükséges a száradáshoz.
CsertölgyEgyik legjobb tűzifa-fajta;
Legnagyobb kalóriatartalmú;
Fűtőértéke magas (16,8 MJ/kg);
Hosszú, állandó égés;
Legjobb parázstartó;
Nem fülled;
Jól hasad.
Hosszabb idejű tárolást igényel, mert ez a faj szárad ki a leglassabban (2 nyár).
BükkFűtőértéke magas (15,6 MJ/kg);
Hosszan ég;
Jó parázstartó;
Kisebb a kéregszázaléka;
Bármely típusú kandallóhoz és kályhához kitűnő.
Hosszabb idejű tárolást igényel felhasználás előtt, mert lassabban szárad ki;
Könnyen fülled;
Égetése során több hamu keletkezik.
GyertyánFűtőértéke magas (15,8 MJ/kg); Hosszú, állandó égés;
Kisebb a kéregszázaléka.
Kitermelés után azonnal fel kell dolgozni;
Nehéz felhasogatni;
Fülledésre érzékeny, ezért fontos a gyors felaprítás és a megfelelő tárolás;
Hosszú száradási idő (2 nyár).
KőrisFűtőértéke magas (16,9 MJ/kg);
Hosszú, állandó égés;
Könnyen fűrészelhető;
Bármely típusú kandallóhoz és kályhához kitűnő.
Nehezen hasítható.
AkácKözepes fűtőérték (14,9 MJ/kg); Fülledésre nem érzékeny;
Könnyű hasogatni;
1 nyár alatt is teljesen kiszárad; Nedvesen is jól ég.
Nagyobb a kéregszázaléka;
Kevésbé tartja a parazsat;
Erős füstképző;
A keményfák között gyengébb fűtőértékű.  
NyírGyorsan kiszárad;
Kiváló gyújtósnak is;
Szép lánggal ég;
Nyitott kandallókhoz alkalmas választás.
Alacsonyabb fűtőérték (14,2 MJ/kg);
Nem hasítható, ezért felhasználása korlátozott.
Fenyőfélék (pl.: lucfenyő)Könnyű bánni vele;
Gyújtósnak kiváló;
Könnyen meggyullad;
Fatüzelésű kazánban és cserépkályhában is használható.
Alacsonyabb fűzőérték (14 MJ/kg);
Gyorsan elég (puhafa);
Égés közben szikrázik.
NyárKönnyű bánni vele.  Alacsony fűtőérték (13,4 MJ/kg);
Gyengén ég.
FűzGyorsan kiszárad.Alacsony fűtőérték;
Gyengén és szikrázva ég;
Szárazon égve is szikrákat szór.
SzilJó parázstartó.Jelentős kórokozói (pl.: szilfagomba) jelentősen rontják a fűtőértékét.
Galagonya és kökényMagas fűtőértékű;
Nagyon jól és lassan ég.
 
TiszafaMagas fűtőértékű;
Lassan ég;
Nagy hőt áraszt;
Kellemes az illata.
 
CédrusKis lánggal ég és sok hőt ad; Kellemes az illata.Csak teljesen kiszárítva használható tűzifának;
Pattogva és sercegve ég, ezért nyitott kandallóba egyáltalán nem ajánlott.
VadgesztenyeMagas fűtőértékű.Pattogva ég.
Almafa
Körtefa
Szilvafa
Jó tűzifa alapanyag;
Lassan, folyamatosan, kis lánggal ég;
Kellemes az illata.
 
CseresznyefaMagasabb fűtőértékű;
Lassan ég, sok hőt áraszt;
Kellemes az illata.
 
DiófaMagas fűtőértékű;
Kellemes az illata.
 
BodzafaKözepes fűtőértékű.Gyorsan és nagy füsttel ég;
Kevés hőt ad.

Fontos tudni!

Bár a következő cikkekben bővebben lesz róla szó, de itt is fontos megemlíteni: az akácfánál láthattuk, hogy előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nedvesen is jól ég. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minél nagyobb a faanyag nedvessége, annál jobban ront a fűtőértéken, hiszen az energia egy jelentős része a víz elpárolgására megy el.

A tűzifa kiválasztásakor fontos szempont, hogy melyik fafaj fája milyen fűtőberendezésben használható

Külső tulajdonságok

A nagy érdeklődésre való tekintettel rendkívül sok helyen láthatunk hirdetéseket tűzifa-árusítással kapcsolatban. A nagy számok törvénye itt is él, ugyanis minél nagyobb az érdeklődés, annál nagyobb az esély a nyerészkedésre – az elmúlt években rendkívül sok csalás és visszaélés történt a tűzifa-árusítás során is. Egyik módszere lehet a megvezetésnek, ha például a beígért és a megegyezés tárgyát képező keményfa helyett puhafa fajtát kapunk, ezért érdemes tisztában lenni, hogy milyen külső jegyei vannak a legelterjedtebb tűzifa-fajtáknak.

Tűzifa fajaTulajdonságok
Tölgyfajok (kivéve cser)Belseje sárgás színű, rostszerkezete sűrű;
Kérge sötétbarna színű, sűrűn barázdált.
CsertölgyBelseje sárgás színű, rostszerkezete sűrű;
Kérge sötétbarna színű, a többi tölgyfajhoz képest is mélyen barázdált.
BükkBelseje enyhén sárgás árnyalatú, rostszerkezete sűrű;
Kérge szürke színű, sima, vékony.
GyertyánBelseje fehér színű, rostszerkezete sűrű;
Kérge szürke színű, vékony, erősebben barázdált a bükknél.
AkácBelseje nyersen élénksárga, rostszerkezete laza;
Kérge világosbarna, mélyen barázdált.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – az óriástöktől a pézsmatökig

2024. november 18. 05:40

Nem maradhat ki a felsorolásból a téli tökök színes és kilogrammokban gazdag csoportja sem: most jön az óriástök, a pézsmatök, a Hokkaido-tök és a Halloween-tök is.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható idén

2020. június 30. 16:02

Nemcsak Magyarországon, de a környező országokban sem termett akácméz, ennek nyomán két hét alatt az akácméz világpiaci felvásárlási ára 50 százalékkal emelkedett.

Így ültessük a fát, okosan!

2022. augusztus 30. 09:06

A faültetés egy felelősségteljes dolog, nem ad hoc jelleggel történő folyamatnak kellene lennie.

Megemelték a támogatást, növekszik az erdőtelepítési kedv!

2020. február 6. 04:36

Mocz Andrást, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének Elnökét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

Többfelé ritkásak a repceállományok, az akácnak is rosszul jött a hűvös idő

2024. április 26. 16:10

A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig virágzik.