Növénytermesztés

Kukorica-szármaradvány fennhagyása ősszel és a bálák

Agrofórum Online

Egyik kirándulásunk során véltem felfedezni, hogy Fejér megyében, többségében amerre jártunk, a kukorica-szármaradványok fennmaradtak a területeken. De láttunk olyat is, ahol a gazdálkodó kukoricabrikettet vagy más néven bálát is készített és a tábla melletti gyepen helyezte el. Kockabálák voltak, amikkel eddig még nem találkoztam. Pontosabban kukoricabálával.

Régen a parasztgazdaságok nagy becsben tartották a kukoricanövény valamennyi részét. A földterületről teljesen betakarított növény szervesanyag-tartalma nem hiányzott a talajból, mert volt elég almos istállótrágya. A learatott kukoricatarló még ma is remek őszi legelő a juhok, marhák számára. Az állatok hasznosítják a kukoricaszár leveleit és a csuhét, felszedik a talajról az elhullott csöveket, szemeket.

A mezőgazdasági melléktermékek (mint biomassza) iránti mennyiségi és minőségi igények folyamatosan növekednek. Ennek egyik oka, hogy a biomasszából előállított energia egyre nagyobb szerepet kaphat a megújuló energiatermelésben. A kukoricatermelés melléktermékeként hektáronként 9-10 tonna kukoricaszár és csutka marad vissza a területen. Az országban összesen több mint 1.000.000 hektáron termesztenek szemes kukoricát.

Azonban a mezőgazdaságban megtermelt biomassza döntő többségét adó gabonaszalmának az állattenyésztésben takarmány és almozás célú felhasználására, valamint a kukoricaszár hasonló célú hasznosítására is változó mértékben, de folyamatosan van igény. A kukoricaszár bálázásos technológiáját a mezőgazdasági vállalkozások ökológiai adottságainak, műszaki lehetőségeinek, gépesítési színvonalának megfelelően kell kialakítani. A kukorica betakarítása fajtától és az időjárási viszonyoktól függően szeptember közepétől november közepéig, végéig tart. Az említett betakarítási időszakára többnyire csapadékos időjárás jellemző, ezért a kukoricaszár betakarítási, bálázási technológiájának kialakításánál ezt a tényt is figyelembe kell venni. A kukorica morfológiai tulajdonságából adódóan nehezen kiszáradó szárszerkezettel rendelkezik. Ezen tulajdonsága miatt a nedvességet nehezen adja le, akár lábon áll, akár a szár zúzott állapotban, elterítve a tarlón fekszik.

Kukorica-szármaradvány (fotó: Szentes Dóra)

A kukoricaszár bálázási technológiát az időjárási viszonyokon túl a szemes kukoricát, mint főterméket előállító gazdaság már meglévő műszaki háttere, betakarító gépei és a gépsorok egyéb elemei határozzák meg. A bálázás nem akadályozhatja vagy hátráltathatja a betakarítást követő talajmunkákat, az időjárási tényezők miatt egyébként is rövid kihasználható időszak áll rendelkezésre. A durván felaprított szármaradványok, hengeres bálázók esetében a tömörítő elemeket, míg szögletes nagybálázók esetében a kötöző szerkezetet teszik ki nagy igénybevételnek, emellett a szár vízleadása is nehézkes a durva aprítás miatt.

A bevitt szerves anyaggal azonban csak abban az esetben javítható a talaj szerkezete és tápanyag-szolgáltató képessége, ha adottak a lebomláshoz szükséges feltételek. Az optimális feltételek megléte esetén egyrészt feltáródnak a szármaradványokban lévő tápelemek és felvehetővé válnak a következő növényi kultúra számára. Itt elsősorban a nitrogéntartalomra kell utalni, de nem elhanyagolható egyéb tápelemek feltáródása sem. Például a kukoricaszár jelentékeny mennyiségű káliumot tartalmaz, ez pedig szintén felvehető formába kerül majd a lebomlást követően. Másrészt a lebomló szármaradványok a szervesanyag-tartalom növelésén keresztül javítják a talaj szerkezetét, víz- és tápelemszolgáltató képességét. Az el nem bomlott szerves anyag viszont rontja a talaj szerkezetét, fizikai tulajdonságait, művelhetőségét és vízháztartását. A talajban a nem kellően aprított, megmaradt szárrészeken túl üregek maradnak, ez rontja a vetés minőségét és ilyen körülmények között az elvetett mag is nehezebben, alacsonyabb hatékonysággal csírázik.

A lebomlás megindításához kiemelt fontosságú az időben és jó minőségben végzett tarlóhántás. Ennek során a megfelelően aprított és a talajfelszínen egyenletesen terített maradványokat keverjük a talajjal. Ezzel alapozzuk meg a lebontási folyamatokat, magát a lebontást azonban már a talajban lévő mikroorganizmusok végzik. Jelentősen gyorsítható a lebomlás folyamata nitrogénműtrágya kijuttatásával, vagy olyan baktériumtrágyák kijuttatásával, amelyek szárbontó baktériumtörzseket tartalmaznak.

Száraz időjárás esetén a csőtörőkkel vagy a szárzúzókkal felaprított kukoricaszár egy része be is takarítható, és takarmányként vagy tüzelési célra hasznosítható. Ehhez a felaprított és szétterített kukoricaszárból rendet kell képezni. Erre a masszív felépítésű csillagkerekes rendsodrók a legalkalmasabbak, amelyekkel a száraz – legfeljebb 30 százalék körüli nedvességtartalmú – kukoricaszárat a talajról jól rendre lehet gyűjteni. A rendet hengeres vagy szögletes nagy bálázókkal kell betakarítani. Megfelel erre a robusztusabb kisszögletes bálázó is. Esőmentes, száraz időben néhány napig a területen hagyva a bálákat, azok tovább veszíthetnek a nedvességükből. Ezután következik a behordás és a kazlazás. A 40% feletti vízzel betakarított bálák viszont könnyen beerjednek vagy berohadnak, ezért ezek csak frissen használhatók fel, nem tárolhatók. Ez az oka, hogy a nagy tömegben rendelkezésre álló kukoricaszár energetikai célra jelenleg csak korlátozottan hasznosítható. Még kutatások folynak a nedves kukoricaszár pirolízises technológiájú hasznosítására és elgázosítására is.

Forrás:

https://partiumigazda.ro/mit-kezdjunk-a-kukoricaszarral

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fedezzük fel szántóföldünk titkait: az adatrétegek tanulmányozása

2025. március 5. 11:10

Már a tenyészidőszak alatt gyűjtse és értékelje a rendelkezésre álló adatokat, a jobb gazdálkodás érdekében!

Corteva Agriscience: elismerés a legmagasabb terméshozamot elérő gazdáknak

2025. március 4. 16:10

A Corteva Agriscience díjazta a legmagasabb terméshozamot elérő magyar gazdákat a Pioneer® Termés Kihívásban.

A precíziós növénynemesítés termelői megítélése Magyarországon

2025. március 2. 10:10

A precíziós nemesítéssel kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a nemesítők.

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

2025. február 28. 13:10

A meteorológiai adatok tanúsága szerint nincs érdemi csapadékcsökkenés, sőt az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

Az állati takarmányok az agrárexportunk meghatározó termékei

2021. április 3. 10:15

Az elkészített állati takarmány és hobbiállat-eledel a második legnagyobb kiviteli értékű termék volt, exportja 698,3 millió eurót tett ki tavaly, 3,2 százalékkal haladta meg a 2019. évit.

Agrofeed Kft.: 747 millió forint támogatás fermentációs eljárások fejlesztésére

2020. szeptember 8. 04:36

A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el.