Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Silókukoricát vetne?

Silókukoricát vetne?

Ezek a hibridek kevésbé kedvező körülmények között is átlag felett teljesítenek.

A SAATEN-UNION fejlesztési kísérleteiből a váratlan fordulatokat hozó tavaszi és nyári időjárás következtében idén ismét sok hasznos új információhoz jutottunk. Ezek az eredmények biztos alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, a silókukoricák esetében a megszokottnál lassabb vízleadású, magas jövedelmezőséget biztosító kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereink számára.

Kínálatunk kialakításakor igyekszünk minden elvárásnak eleget tenni, és nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a szarvasmarhatartással és a biogáz-előállítással foglalkozó gazdálkodók is megtalálják számításukat a portfóliónkban. De mely hibridek a legalkalmasabbak silókukorica készítésére? Alapvetően azok, amelyeknek kifejezetten hosszú tenyészidejüknek köszönhetően hosszabb idejük jut a zöldtömeg építésére, és az egyes növényekben a megszokottnál később kezdődik meg az emészthető tápanyagok átalakulása ligninné. Ezeket a kukoricákat a szemes hasznosítású hibridekhez képest a magas termőképesség mellett magas csőrészarány, értékes beltartalom, jó emészthetőség, lassabb vízleadás, zöld száron érés és magasabb levélrészarány jellemzi.

Az idei nyár nem kedvezett a kukoricának, és a silókukorica-termelés volumenét is nagyban meghatározta, ami nem kis nehézségek elé állította a gazdákat. Ugyanakkor a SAATEN-UNION hibridjei még a kevésbé kedvező körülmények között is, bizonyítva kiemelkedő alkalmazkodóképességüket, átlag felett teljesítettek.

Új silóhibridünk a FILIGRAN (FAO 520). Ez a kifejezetten magas habitusú, nagy termőképességű hibrid nagy zöldtömegének és szemkihozatalának köszönhetően a francia- és németországi silózási kísérleteinkben kiválóan szerepelt. Hazai kisparcellás kísérleteink alapján jól alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez, így Magyarország egész területén biztonsággal termeszthető. Átlagos vízleadású csövei hiánytalanul termékenyülnek. Fontos tulajdonsága, hogy amennyiben szükség van rá, a FILIGRAN akár szemesként is betakarítható.

A SILAZ (FAO 550) tipikus silóhibrid, amelyet az állattartó gazdaságok számára ajánlunk. Kifejezetten magas habitusából adódóan akár 12 levele fejlődik a cső felett. A növény alacsony lignintartalma és a szemek puha endospermiuma nagyon jó emészthetőséget biztosít. A csuhélevelek szorosan tapadnak a csőhöz, így meghosszabbítva a szemek vízleadását, valamint hosszan tartó zöld száron érése a későbbi silózhatóságot is lehetővé teszi.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Válasszuk ki együtt az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei, 2014-2018

2019. július 11. 09:03

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt, 2015 és 2016 júliusában hat-hat, 2017 júliusában pedig hét helyszínen végzett terméstanúsítást a SAATEN-UNION Hungária Kft. megbízásából.

Hibridválasztásból a maximumot

2018. február 16. 14:12

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

RAPOOL-REPCÉK 2020: DYNAMIC

2020. május 22. 04:38

Nemesítőink a DYNAMIC hibridben minden olyan tulajdonságot kombináltak, amely egy modern hibrid esetén elvárás.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.