Miért nem képez fejet a karfiol?

Miért nem képez fejet a karfiol?

Agrofórum Online

Évek óta próbálkozom karfiolt termeszteni kertemben, de sajnos sikertelenül. A növények ugyanis nem fejesednek. Miért nem képez fejet a karfiol?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A karfiol termése, vagyis rózsája vagy feje nem más, mint húsosan megvastagodott virágzata. A karfiol biológiai igényei egyes vonatkozásokban megegyeznek a többi káposztafélével, de található közöttük néhány fontos különbség is. Érzékenyebbek ugyanis a hőmérsékletre, páratartalomra, valamint a tápanyagok utánpótlására is. A karfiol kissé melegigényesebb zöldségfajnak mondható társainál, azonban csak a mérsékelt meleget, nem kifejezetten a mostani nyarakon uralkodó forróságot kedveli. Jellemző, hogy a növény már megfelelően fejlett, vagy akár túlzottan is fejlett levelekkel rendelkezik, melyek egészségesnek bizonyulnak, de ennek ellenére sem képeznek rózsákat. A virágainak képződéséhez ugyanis arra van szüksége, hogy a nappali hőmérséklethez képest éjszaka kissé hűvösebb körülmények uralkodjanak. Amennyiben a hőmérséklet az éjszaka folyamán sem hűl le kellő mértékben, legalább 20 fokos hőmérsékletig, úgy a karfiol virágzása nem fog végbemenni, vagy később fog elkezdődni.

A túlzottan meleg időjárás a növény fokozott párologtatását is előidézi, azonban egy bizonyos szint után már a növény párologtatásának korlátozásához vezethet. A párologtatás csökkenése miatt a növények tápanyagfelvétele is lecsökken, így gyakorta jelennek meg a leveleken egyes tápelemek hiánytünetei. A megoldás azonban nem a tápanyagok utánpótlásában keresendő, hanem a hőmérséklet csökkentésében. Az éjszakai magas hőmérséklet csökkentésének egy módja létezik, a növények talajának öntözéssel való hűtése, ekkor nagyobb mennyiségben érdemes alkalmanként vizet kijuttatni az éjszakai órákban. 

A karfiol megfelelő fejesedése után is adódhatnak még problémák a termesztés során. Az egyik ilyen pl. a karfiol rózsáinak lila elszíneződése, melyet a nem megfelelő bórellátás vált ki. Általában elegendő bórmennyiség áll rendelkezésre a talajban, de felvétele a talaj nem megfelelő kémhatása, illetve vízhiány esetében gátolt lehet. A rózsa barnulása is problémát okozhat, melyet a túlzottan erős fényhatás vált ki. A fajták közül érdemes olyat választani, melyek levelei a fejet is takarják, ezáltal nem éri rózsáikat a tűző nap.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.

Fellendülhet a hazai sárgarépa-termelés

2018. október 29. 10:36

A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!