Gépészet

Az időjárás változása miatt taktikáznunk kell – Väderstad gépflotta Szigetváron

Agrofórum Online

Nem mondhatnám „szivárványszínűnek” a Szigetvári Hús Kft. gépflottáját, hiszen a telephelyükre érkezve jól látszott a különböző márkák és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatók, forgalmazók iránti elkötelezettség. A traktorok, a kombájnok, a munkagépek többségében ugyanonnan érkeztek, ami nem véletlen. Az okok szépen kirajzolódtak, amikor Szabó István termelésirányítóval, agronómussal a Väderstad gépeikről kezdtem beszélgetni. Ha ugyanis valami bevált a 2400 hektáros gazdaságban, akkor amellett kitartanak. Így van ez a Rapiddal, a Tempo-val vagy éppen a Carrierrel is…

A cégetek nevéből is kiolvasható, hogy a szántóföldi növénytermesztés mellett hangsúlyosan foglalkoztok állattenyésztéssel is. Ebben a csapadékszegény időszakban adódik az első kérdés: lesz elég takarmányotok? Elő tudjátok állítani a szükséges mennyiséget?

Nálunk sem jó a csapadékhelyzet, de ország keleti részéhez képest mi egészen álomszerű világban élünk. Ez azt is jelenti, hogy meglesz a szükséges mennyiségű takarmányunk, és még eladásra is marad valamennyi. A Szigetvár-Hús Kft. jelenleg egy 1000 kocás telepet üzemeltet, a fő profilunk a hízó-előállítás. Rendelkezünk egy minimális feldolgozói kapacitással is, ami arra elég, hogy a két boltunkat kiszolgáljuk, illetve iskolákba szállítsunk termékeket. Három éve voltak szarvasmarháink is, de azt a telepet eladtuk. Összesen egyébként 2400 hektáron gazdálkodunk.

A vetésszerkezet hogyan áll össze?

Klasszikusnak mondható kukoricával, búzával, árpával, repcével és napraforgóval, ami mellett 450 hektáron szójával is foglalkozunk. A legnagyobb területen kukoricát termesztünk, bár éppen a változó klíma miatt kismértékben csökkenteni kezdtük a volument, és fokozatosan eltoljuk az arányokat a napraforgó irányába. Az ugyanis jobban bírja a szélsőséges helyzeteket.

Ezek szerint próbáltok tudatosan alkalmazkodni az időjárás változásaihoz?

Igen, ezért nagyjából 100 hektárral csökkent a kukorica vetésterülete, miközben a napraforgóé ennyivel növekedett. De a változás okai között van a műtrágya árának emelkedése is. Mi így taktikáztuk.

Feltételezem, hogy a talajművelés tekintetében is van némi taktikázás.

Több technológiai változtatás is folyamatban van nálunk, a hosszútávú terveinket nagyban befolyásolja az elmúlt évek időjárása. A legfontosabb, hogy próbálunk minél kevesebbszer hozzányúlni a talajainkhoz. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen elhagyjuk például a szántást, de mindenképpen csökkentjük a mennyiségét, és egyre nagyobb területen végzünk forgatás nélküli talajművelést. Emellett elkezdtük baktériumkészítményekkel kezelni a területeinket, hogy azok jobb állapotba kerüljenek. Ez mostanra gyakorlatilag beépült a technológiánkba. Ha pedig a precíziós pályázatunk sikeresnek bizonyul, akkor egy nagyon komoly talajmintázást hajtunk majd végre a gazdaságban, és az alapján, igény szerint juttatjuk ki a szerves-, valamint a műtrágyát a területekre.

Említetted, hogy a korábbinál kevesebbet szeretnétek hozzányúlni a talajokhoz, aminek nyilvánvalóan a szerkezetjavítás és a vízmegtartás a célja. Ehhez milyen eszközöket használtok?

A gépparkunk nagyon nagy része Väderstad, jelenleg 11 svéd eszközünk van. Ezek között vető- és talajművelő gépet is találni, amelyek a sekély műveléshez is kiválóak. Van TopDown-unk, illetve egy négyméteres Cultus kultivátorunk, de két rövidtárcsánk, és Rapid, valamint Tempo vetőgépeink is.

Melyik volt az első Väderstad gépetek?

Én 2016 óta dolgozom a Szigetvár-Hús Kft-nél, a Väderstaddal pedig még ezelőtt elindult az együttműködés. Ha minden igaz, akkor egy Rollex hengerrel. Amikor megkezdtem itt a munkát, már 6 darab Väderstad-eszköz dolgozott a gazdaságban, tehát mondhatom, hogy megörököltem őket. Ekkor láttam, hogy nagyon jó, strapabíró gépek, tehát később sem váltottunk. A területeink nagyon heterogének, hiszen van homoktalajunk, de réti öntéstalajunk is. A déli végeken nagyon kemény, fekete táblákat művelünk, és ott is bizonyítottak. Ráadásul folyamatosak a fejlesztések, amit az elmúlt hat évben tapasztalhattam is. A kezdeti lendület nálunk tehát a váltás után is megmaradt, ami a Väderstad gépeket illeti.

A vetés tekintetében hogyan néz ki a Väderstad-felhozatal?

A Rollex henger után két Rapid vetőgép érkezett a gazdaságba, amiből az egyiket 2020-ban új típusra cseréltünk. Ezt tervezzük egyébként a másikkal is, ami 2013 óta dolgozik nálunk, mert nagyjából tízévente próbálunk frissíteni a gépállományon. Ez nálunk hozzávetőlegesen 15-18 ezer hektár elvetett területet jelent.

Ez jelentős terület, amiből arra következtethetek, hogy rengeteg tapasztalat gyűlt össze a Rapid vetőgépekről.

A Rapid nagyon jól bírja a különböző körülményeket. Széles a skála, amikor be tudjuk vetni. Lehet száraz, lehet rögös, lehet poros vagy éppen nedves, biztosak lehetünk benne, hogy pontosan fog dolgozni. A Rapid ráadásul a korábban említett technológiai váltást is segíti, hiszen a Väderstad eszköze előtt nem kell túl sokszor rámennünk a tábláinkra. Ha szolgáltatni megyünk, a gazdák gyakran megkérdezik előtte, hogy milyen géppel fogunk vetni. Ha ugyanis a Rapiddal, akkor megspórolhatják a precíz magágy-előkészítést. A mi technológiánkban a szója után csak egy TopDown vagy Cultus megy végig a területen, és ősszel a Rapiddal vetjük is a kalászosokat, amivel menetszámot tudtunk csökkenteni.

Összességében próbálok a talajainkkal kíméletesen bánni. A nagy rögöket, a szalonnás szántásokat kifejezetten károsnak tartom. Régen azt mondták, hogy minél fényesebb a szántás, annál jobb. Én viszont nem gondolom, hogy ez így lenne.

Maradva a vetésnél, térjünk át a tavasziakra. Ha jól tudom, akkor két Tempo vetőgépetek is van erre a feladatra.

A függesztett V12-es Tempo 2019-ben érkezett, amit tavaly egy másik, ugyancsak 12-soros, de L-es kivitel követett. A gép kiválasztásakor szinte nem is volt kérdés, hogy mit vásárolunk. Addigra a Rapid olyan mértékben bizonyított nálunk munkában, anyagminőségben, megbízhatóságban, hogy nem gondolkodtunk másban. Nem is bántam meg, hogy Tempo-t hozattam a területeinkre, rögtön az első évben azt nyújtotta, amit vártunk tőle. Egy ilyen gép nagyon komoly beruházás, hiszen akkor 27 millió forintba került, de megéri az árát. A kezdetekben még cukorrépát is vetettünk vele, azóta szójában, repcében, napraforgóban és kukoricában használjuk. Egy kis munkával 8-soros géppé is át lehet alakítani.

Ez azt jelenti, hogy kis túlzással egész évben megy a gép, nem csak tavasszal?

A kalászosok vetését leszámítva minden időszakban dolgozunk a két Tempo-val. Mint említettem, a második tavaly érkezett, és azonnal látszott, hogy ez még egy kategóriával profibb, még fejlettebb, mint az elődje. Idén főleg a napraforgóban bizonyíthatott, és ott rendkívül precízen dolgozott. Nagyon szeretem a Tempo vetőgépeinket.

Vetési sebesség tekintetében milyen tapasztalataid vannak?

A nevéből adódóan tényleg gyorsan lehet vele dolgozni. Egyszer leteszteltük 22 kilométer/órával, és ilyen sebesség mellett mindössze 5 százalékos volt a hibázás. Egyébként 13-15 kilométer/órával húzzuk, és ilyenkor tökéletesen vet.

Megütötte a fülemet az előbbi felsorolásban a repce. Ezek szerint augusztus végén, szeptember elején azt is szemenként vetitek?

Ezzel szintén az időjárás változásához szeretnénk egy kicsit igazodni. Korábban Rapiddal vetettük a repcét, és szép is volt a kelés, ha jött rá az eső, és megázott. Az elmúlt évek szárazsága azonban indokolttá tette, hogy a repce vetőmaggal is precízebben bánjunk, és azok is pontosan oda kerüljenek, ahol a legjobb lehetőségeik vannak. A cél a robbanásszerű kelés, amit a Tempo segítségével eddig sikerült elérni. Ha van egy jó kelés, akkor azzal a növénnyel már tudunk dolgozni, azt már meg tudjuk védeni. Elmondhatom, hogy a mi repcehozamaink rendre fél tonnával magasabbak, mint a környékbeli gazdálkodóké. Ez idén 38 mázsát jelentett. Ebben pedig nagyon nagy szerepe van a Tempo-nak.

Összesen tehát egy évben többszáz hektáron dolgoznak a Tempo vetőgépek is…

Kukoricát vetünk másik, kisebb géppel is, mert akkora a terület, hogy nem érnénk oda a két Tempo-val. De a napraforgót kizárólag Väderstad teheti be a talajba, mert azzal a 22 centiméter tényleg 22 centiméter. Az olajos növénynél szintén a kiváló minőségű vetésnek köszönhetjük, hogy fél tonnával nőtt az átlagunk, ami tavaly 3,5 tonnát jelentett. Idén persze nem lesz ilyen eredményünk, mert az aszály ránk is hatással van.

Szójából a 450 hektárnak a felét szintén Tempo-val vetjük el. Ennek szintén kapacitásbeli okai vannak, többet nem tudunk, hiszen a kukoricával és a napraforgóval is haladni kell. De a 45 centiméteres sortávval szintén jók a tapasztalataink. A szója esetében is nagyon fontos a kelés, illetve a pontosság. Mindegyik vetőgépünk sorvégi szakaszolással rendelkezik, ami nagyban hozzájárul a precíz munkához. Nem kell matekozni a művelőnyomokkal, a sarkokkal, a fordulókkal. Ha beállítom mondjuk a 420 ezres csíraszámot, akkor 420 ezerrel fogunk vetni.

Ha már képzeletben mindent elvetettünk, térjünk vissza a talajművelésre. Mik a tapasztalataid a Väderstad gépeivel kapcsolatban?

Talán a legegyszerűbb gépünk a Cultus kultivátor, amit tarlóhántásra használunk. Megbízható, és tudjuk, hogy mire számíthatunk, ha használjuk. A TopDown már egy kicsit szélesebb körben alkalmazható. Nagyon szeretem, hogy több sorból, többféle művelőeszközből áll. Ősszel, tavasszal, de akár a nyári tarlóhántásoknál is használjuk. A kukoricaszárat szépen ledolgozza, hiszen a tárcsasor aprítani is tud. A munkamélységet is rugalmasan változtathatjuk, attól függően, hogy milyen késekkel szereljük.

A Carrier tárcsákat szintén használjuk tarlóhántásra, de szántáselmunkálásra, magágykészítésre is. Különösen nagy előnyük a záróhengerek, amik rendkívül egyenletesen tömörítenek vissza. Mindegyik Väderstad gépünk nagyon jó, sokat húzzuk őket.

Ha jól tudom, akkor Carrierből egy „hagyományos” és egy XL típus dolgozik nálatok.

Így van, az XL sokkal masszívabb, a felépítése robusztusabb, a gép nehezebb, a tárcsák átmérője nagyobb. Crossboard simítóval vásároltuk, aminek köszönhetően nagyon univerzális a gép. Egyébként a „kicsi” Carrieren is a nagyobb lapokat használjuk, a 410-eseket csipkés 470-esekre cseréltük. Tapasztalatunk szerint így jobban kever. Ez azért is fontos, mert a rövidtárcsáink a baktériumos technológiában is segítenek.

Mik a tapasztalatok a szerviz- és alkatrész-szolgáltatással?

A gépek abszolút megbízhatóak. Nagyon kevés garanciális, vagy bármilyen egyéb problémánk volt. De azt is elmondhatom, hogy a szervizük és az alkatrész-ellátottságuk kiváló. Talán ez is az egyik oka annak, hogy mi nem nézegetünk másfelé. Volt már olyan, hogy délután 3 órakor odaszóltunk Kápolnásnyékre, másnap reggel 8 órakor pedig már a futár át is adta az alkatrészt. De legkésőbb két nap múlva biztos, hogy minden itt van Szigetváron.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

John Deere 8R/RT/RX új nyomatékváltó-opcióval: az egyedi EVT/eAutoPowr

2024. szeptember 16. 15:10

Az EVT nyomatékváltó fokozatmentes kategóriájú, ami az 50 m/h – 50 km/h sebességtartományban bármekkora haladási sebesség kiválasztását lehetővé teszi.

Fliegl KDS 140 láncos mélyágyas egytengelyes trágyaszóró nagy lábakon

2024. szeptember 12. 14:10

Tipikusan a depóból szórás eszköze, amikor a holtidőben előre kideponáljuk a kiszórandó szervestrágyát, és onnan gyorsan juttatjuk ki a táblára a megfelelő időpontban.

Optimalizáljuk a termelési költséget és maximalizáljuk a hozamot!

2024. szeptember 10. 17:10

A 4 és 6 méter munkaszélességű LEMKEN Solitair DT vetőgép-kombinációk a 2023. évben kerültek kereskedelmi forgalomba és több országban azonnal sikert arattak sokoldalúságukkal, valamint magas szintű „precíziós tudásukkal”. Az idei évben egy új, 9 méter munkaszélességű változat is forgalomba került.

Kubota M6002 széria – a gazdák elvárásai alapján tervezve

2024. szeptember 7. 12:10

Az M6002 motorháztetője alatt a mezőgazdasági piac legerősebb 4 hengeres, Stage V besorolású motorja rejlik.

„Nemcsak a Väderstad gépek kiválóak, hanem a háttérország is kiemelkedő”

2022. április 1. 12:27

Március elején egy újabb gazdalátogatásra indultam Väderstad felhasználókat bemutató cikksorozatunkhoz. Ezúttal Kalocsa mellett, Kisfoktő határában készítettem interjút, beszélgetőpartnerem pedig Greksa Zsolt gazdasági agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök volt, aki még soha nem végzett olyan korán a szántáselmunkálással, mint idén, 2022-ben. Az első piros-sárga eszközüket, egy Rapid vetőgépet, még 100 hektáros gazdaságként vásárolták, mostanra viszont mind a géppark, mind a terület, mind pedig a tapasztalat jócskán gyarapodott.

Proceed: a Väderstad új vetőgépe

2022. január 30. 06:36

A szántóföldi kísérletek azt mutatták, hogy a Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad.

„Édesapám úgy gondolta, hogy a legjobb gépeket kell alkalmaznia” - Väderstad mesterhármas a Lajtamag Kft.-nél

2022. szeptember 2. 14:22

Seiwerth Márton ügyvezető-tulajdonossal szakmai beszélgetést folytattunk a svéd gyártó termékeiről, és ehhez kapcsolódva a talaj védelméről.

A Väderstad bemutatja az új Spirit 600C InLine vetőgépet

2021. október 12. 09:57

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő és vetőgépgyártó vállalata, 2021. októberétől az új Spirit 600C InLine vetőgéppel bővíti kínálatát. A Spirit InLine-verziója a vetőmaggal együtt kis dózisú starter műtrágyát helyez a magbarázdába, így biztosítva a növény számára a gyors tápanyagfelvételt.