Agrárgazdaság

Műtrágyagyártó venné meg a globális gabonacégek orosz érdekeltségeit

Agrofórum Online

Az orosz műtrágyagyártó Uralchem érdekeltséget szerezne a Viterra és a Cargill globális gabonakereskedők orosz eszközeiben, ha azok úgy döntenek, hogy elhagyják Oroszországot. A Cargill és a Viterra oroszországi tevékenységének szóvivői elmondták, hogy cégeik nem tervezik elhagyni az országot.

Több tucat külföldi cég, köztük a McDonald’s hagyta el Oroszországot azóta, hogy Moszkva több ezer katonával támadt Ukrajnára február 24-én. Az élelmiszer-ellátásra azonban nem vonatkoznak a nyugati szankciók, így a Viterra és a Cargill folytatja tevékenységét Oroszországban.

Dmitrij Konjajev, az Uralchem vezérigazgatója Vlagyimir Putyin elnöknek küldött levelében felkérte az elnököt, hogy támogassa javaslatát, miszerint a Viterra és a Cargill gabonakereskedelmi részlegét vásárolja meg az Uralchem.

Kép: Uralchem

November 22-én Putyin aláírta a levelet, és utasította Mihail Misustin miniszterelnököt, hogy fontolja meg a javaslatot. A levél létezéséről az orosz Kommerszant című lap számolt be először. Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, és a világpiaci műtrágyák egyik fő szállítója.

Az Uralchem azért akar gabonakereskedővé válni, mert sok orosz gazdálkodó, aki a tengerentúlon értékesít gabonát olyan külföldi kereskedők közreműködésével dolgozik, mint a Viterra és a Cargill, miközben műtrágyát vásárol az Uralchemtől – mondta el a Reutersnek a cég egyik forrása.

„E cégek eszközei jó szinergiahatást kínálnak. Egyelőre azonban csak tárgyalásokról beszélünk, amelyeket a Viterra és a Cargill érdeklődése esetén lehetne kezdeményezni” – mondta a forrás. Az érintettek távozáshoz való hozzájárulása nélkül „semmi nem történik” – tette hozzá a forrás.

A Viterra részben a svájci székhelyű bányászati és kereskedelmi óriás, a Glencore tulajdona. Nem ez az első kísérlet arra, hogy felhívják Putyin figyelmét a globális nyersanyagkereskedőkre Oroszországban. Szeptemberben a szankciókkal sújtott orosz VTB Bank Putyinnak írt levelében a nyugati gabonakereskedők oroszországi tevékenységének visszaszorítását kérte.

Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter ugyanakkor december elején kijelentette, hogy Oroszország nem kívánja „kiszorítani” a külföldi gabonakereskedőket.

A Cargill részesedéssel rendelkezik a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében található gabonaterminálban. A Viterra és a VTB osztoznak egy gabonaterminálban Taman fekete-tengeri kikötőjében.

Az Uralchem ammóniaexport terminált épít Tamanban, amely a tervek szerint jövő év végén kezdi meg működését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Folytatódott a műtrágyák árának ugrásszerű emelkedése

2022. július 18. 06:16

A leginkább a nitrogénműtrágyák ára nőtt, közel 3,5-szer kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt.

Nitrogénműtrágya nélkül termeszthetünk?

2022. augusztus 8. 15:37

A Kaliforniai Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy hogyan lehet csökkenteni a gabonafélék termesztéséhez szükséges nitrogénműtrágya felhasználását.

A mezőgazdasági gépbemutató nem marad el

2020. április 10. 04:37

A magyar mezőgazdasági gépgyárak a járványhelyzet ellenére be szeretnék mutatni termékeiket, amelyre egyelőre csak digitálisan van lehetőség.

Módosultak a műtrágya bejelentési szabályok

2021. május 27. 06:28

Egy új AM rendelet értelmében idén májusban megváltoztak az EK-műtrágyák forgalomba hozatalának és ellenőrzésének szabályai.