Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Minden hektár felett van 56 000 TONNA NITROGÉN a levegőben! – Dráguljon még tovább a műtrágya?

Minden hektár felett van 56 000 TONNA NITROGÉN a levegőben! – Dráguljon még tovább a műtrágya?

AGRO.bio Hungary Kft.

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy ily mértékű áremelkedés történik a műtrágyapiacon. Február vége felé jöttek az első hírek, hogy érdemes készletre vásárolni, mert jelentős drágulás várható. Sokan úgy vélték akkor, hogy hova drágulna a műtrágya, amikor már így is éppen elég drága.

Most az a helyzet, hogy az ipari fogyasztók által használt földgáz ára olyan magas, hogy még ezért a korábban elképzelhetetlenül magas műtrágyaárért sem éri meg igazán a nitrogén műtrágyagyártóknak a termelés. Több európai gyártó visszavette a kapacitást, nehogy nagyon drágán termeljen sokat és esetleg később olyanokkal kelljen versenyezni a piacon, akik kivártak és olcsóbban termeltek. Jelenleg úgy tűnik, hogy nem lehet számolni valami nagy piaci visszarendeződéssel.

3 dolog egészen biztos:

1.: Műtrágya nélkül lehet termeszteni, csak nem érdemes, hogy miért azt nem kell részletezni.

2.: Már most tavasszal érdemes egy olyan talajbaktérium-készítményt használni, amelyben hatékony nitrogénkötő törzsek vannak. Ilyen a BactoFil termékcsalád, amely több mint 20 éve van jelen a hazai piacon és a hatékonyságát közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalat igazolja. A BactoFil termékek megfelelő használatával, csak nitrogén esetében a növény- és talajadottságoktól függően hektáronként évi 55-80 kg hatóanyaggal lehet számolni, ami jelentős műtrágya- és nagyon jelentős költségmegtakarítást jelent.

A BactoFil termékek egyes törzsei ugyanis a talajba kerülve gyorsan szaporodnak és életük során a talajban lévő levegőből N atomokat építenek a sejtjükbe. Az elpusztult baktériumsejtekből pedig a növény sokkal könnyebben képes felvenni a nitrogént, mint a csapadékkal a talajba oldódó műtrágyából.

3.: Érdemes kicsit számolni: mennyibe kerül 1 ha kezelése valamelyik BactoFil készítménnyel? Mennyibe kerül 60 kg nitrogén- és 35-35 kg foszfor-, illetve kálium-hatóanyag, amellyel bizonyosan számolni lehet a BactoFil kijuttatása esetén? Fontos tudni, hogy a műtrágyával kijuttatott nitrogén egy része elillan a levegőbe, a többi pedig a szerencsén múlik. Optimális csapadékviszonyok mellett optimális növénytápláló hatás várható. Túl sok csapadék esetén a nitrogén egy része a mélyebb talajrétegbe mosódik, míg szárazságban a nitrogén műtrágya többet árt, mint használ.

Idén is a nagytányéros technológia a divat!

BactoFil® Napraforgó talajoltás Kite Start Liquid NP starterrel egymenetben

A napraforgó termesztésében mindig a gyorsaságon, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker, legyen szó a vetésről vagy a gyomirtásról. A növény számára a gyors kezdeti fejlődés is nagyon fontos, hiszen a sorok záródásával ugrásszerűen javul az állomány gyomelnyomó képessége, a szántóföldi növények közül a legjobban reagál a talajoltásra.

A talajoltó kombinációk alkalmazása tovább növeli a hatékonyságot. Különösen fontos kiemelnünk két kombinációs partner, a korai fejlődést támogató Kite Start Liquid NP, és az egészségesebb gyökérzónát biztosító TrichoMAX® hatását.

BactoFil® Napraforgó

  • Hormontermelésével támogatja a gyökeresedést és a gyors kezdeti fejlődést,
  • tápanyag-mobilizáló hatása biztosítja a lekötött elemek, pl. foszfor oldatba kerülését és felvételét,
  • biokontroll hatásukkal biztosítják a gyökérzóna higiéniáját, segítik a kórokozók távol tartását,
  • további tápanyagokat biztosítanak a nitrogénkötés és a szerves anyagok mineralizálásának segítségével.

1. Kite Start Liquid NP

  • Oldható foszfortartalma jelentős segítség a fiatal napraforgó számára,
  • a benne található nitrogén a gyors növekedést biztosítja.

2. TrichoMAX® hiperparazita gomba

  • Erőteljes szerves savai a tápanyagok mobilizálásában játszanak fontos szerepet,
  • enzimeik a nehezen bomló szerves anyagokból tárják fel a különféle tápelemeket,
  • biokontroll hatásuk a fitopatogén (azaz a növényeket megbetegíteni képes) szervezeteket tartják távol a napraforgótól.

Az AGRO.bio Demo Farm gazdaságainál végzett vizsgálatainkban a TrichoMAX® hiperparazita gomba hatóanyaga és a BactoFil® Napraforgó baktériumai jól kiegészítve egymás hatását, jelentősen növelték az egyes növényi paraméterek értékeit. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a vegetáció során 107-109%-os mértékben javult a növények biomassza (gyökér- és zöldtömeg) termelése, és a gazdaságok szakemberei ugyanennyivel mértek magasabb terméshozamot a kezelt területeken.

A BactoFil® Napraforgó + TrichoMAX® talajoltás hatására a gyökértömeg 9%-kal, a zöldtömeg 7%-kal, a termés 8%-kal volt nagyobb.

Kite Start Liquid NP-vel együtt kijuttatott BactoFil® Napraforgótörzsei a folyékony starter jobb hasznosulását segítik. A gyökértömeg, zöldtömeg és a termés értékei jelentősen javultak a kombinációval kezelt területen.

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megérkezett az 1. vírusrezisztens hibrid árpa – az SY Zoomba, valamint egy örök gyémánt, az SY Moovy a Syngenta 2024-es portfóliójába

2024. július 22. 11:40

Ezeknek az újdonságoknak köszönhetően többé már nem kell félniük a gazdáknak a korai vetéstől és a vírusnyomástól!

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Elkészült a Syngenta kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisa

2020. június 25. 12:49

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építette fel a svájci székhelyű Syngenta Mezőtúron.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Lapozza át a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusát!

2020. december 19. 06:37

Változatos és alkalmazkodó fajtáinkkal – kukorica, napraforgó, szója, borsó, tavaszi árpa, zab – biztos alapokról indíthatja a tavaszi vetésű növények termesztését.

Veszélyek a napraforgóban

2021. június 28. 10:42

A napraforgó a hazai szántóföldi kapás kultúrák egyik „legbetegebb” növénye. Nem csak egyes kórokozók tudják drasztikusan csökkenteni a termést, hanem különböző állati károsítók egész hada áll készen arra, hogy kárt okozzon a növényben. Ha sorra vesszük az idei tavasz történéseit, akkor könnyedén rájöhetünk, hogy 2021 eddig nem éppen a napraforgó éve volt.