A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.
Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ültesse, nevelje és takarítsa be a kertjében a pasztinákot.
A pasztinákról
Az ókori görögök és rómaiak által kedvelt pasztinákot az első telepesek vitték magukkal a kontinensekre. A sárgarépa rokona, a pasztinák kétnyári növény, bár általában egynyári zöldségként termesztik.
Hosszú tenyészidőt igényel, és legjobban az őszi fagyok után lehet betakarítani; ha túl későn ültetik, a gyökere kicsi lesz.
A pasztinák az ételeknek diós, édeskés ízt kölcsönöz, de ezek a gyökérzöldségek önmagukban is elég ízletesek, így köretként is fogyaszthatók. A roston sült pasztinák hasábok igen népszerűek, ráadásul tele vannak tápanyagokkal, például káliummal, valamint B6- és C-vitaminnal.
Vetése
A pasztinákot napos helyre szokás vetni, laza, jól vízelvezetésű, kavicsmentes talajba. A sárgarépához hasonlóan az agyagos vagy tömör talajban a pasztinák gyökerei elvékonyodnak és elgörbülnek. Győződjön meg arról, hogy a terület mentes a gyomoktól. Lazítsa meg a talajt 30-40 cm mélységig, és a termékenység növelése érdekében keverjen bele 2-4 cm vastag komposztréteget vagy trágyát.
Mikor vessük el a pasztinákot?
A pasztináknak hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért amint tavasszal a talaj megmunkálhatóvá válik, el kell vetni a magokat. A magjai már 9 °C-os talajhőmérsékleten is kicsíráznak, de a 10 °C és 12 °C közötti hőmérsékletű talajban sokkal látványosabban felgyorsulnak a csírázási folyamatok.
Hogyan kell pasztinákot vetni?
- Ne vesse oda a magokat, ahol az előző szezonban gyep nőtt. A talajban lévő nitrogén túlburjánzást és gyenge gyökérfejlődést okozhat. Fontolja meg egy talajvizsgálat elvégzésének lehetőségét.
- Mindig friss vetőmagot vessen. A pasztinák magjai nem jól tárolhatók, ezért az egy évnél régebbi magok csírázási valószínűsége csökken.
- A magokat közvetlenül a kertbe vetheti.
- A magokat 1,2 cm mélyre, egymástól 2,5 cm távolságra, 45-60 cm széles sorokba vesse.
- Tipp: Vessen retekmagot a pasztinák vetőmagjai közé. A retek gyorsan megnő, megjelöli a sort, és feltöri a föld kérgét a pasztinák számára.
- Lassan csírázik. A palánták általában 2-3 hét alatt kelnek ki, vagy hosszabb idő alatt, ha a talaj hőmérséklete 10 °C alatt van. A folyamat meggyorsítása érdekében tartsa nedvesen a talajt.
- Tipp: A csírázás felgyorsításának másik módja, ha a folyamatot egy papírtörlő vagy vattakorong beáztatásával kezdi el. Helyezze ezeket egy csészealjra, és nyomkodja bele a papíros pasztinákmagokat. Tartsa a magokat melegen (10 ºC és 12 ºC között), és figyelje, hogy megjelennek-e a kis fehér gyökerek. Ezután a leírtak szerint vesse el. A hibás magokat dobja ki.
Palántanevelés
- Amikor a palánták már 5-7 cm magasak, ritkítsa meg őket úgy, hogy egymástól 3-4 cm távolságra legyenek. Hogy ne zavarja meg a megmaradt palánták vékony, még sérülékeny gyökereit, egyszerűen vágja le a tetejüket; ne húzza ki őket.
- Használjon sorköztakarót a kártevők, például a sárgarépalégy elriasztására.
- Az ágyásokat mindig tartsa gyommentesen, különösen akkor, amikor a növények még fiatalok. A mulcsozás elnyomja a gyommagokat és megtartja a nedvességet.
- Nyáron öntözze rendszeresen, ha a csapadékmennyiség kevesebb, mint heti 2,5 cm. A pasztináknak megfelelő mennyiségű nedvességre van szüksége az egészséges gyökérzet kialakításához.
- Amennyiben megfelelő talajjal vágott bele a vetésbe, trágyázásra valószínűleg nincs szüksége. A túlzott nitrogén a gyökérnövekedés helyett a csúcsnövekedést ösztönzi.
- Amint a gyökerek elkezdenek kialakulni, halmozzon földet a növények töve köré, hogy megakadályozza a gyökerek tetejének kizöldülését.
- Megjegyzés: Legyen óvatos, mivel a növény nedve és/vagy levelei irritálhatják a bőrt. Gyomláláskor vagy betakarításkor viseljen hosszú nadrágot, hosszú ujjú ruhát és kesztyűt.
Ajánlott fajták
Válasszon sekély, nehéz és/vagy sok kavicsot tartalmazó talajhoz rövid gyökérzetű fajtákat.
- „All-American”: Kúpos, 25-30 cm-es fehér gyökerek; magas cukortartalommal; jól tárolható.
- „Harris Model”: Sima, kúpos, 25 centiméteres fehér gyökerek, oldalgyökerektől mentesek.
- „Hollow Crown”: Zsenge, 30 centiméteres, fehér, finom szerkezetű gyökerek; a fagyok után javul az íze.
- „Kral Russian”: örökzöld; répa alakú gyökér; alkalmas sekély vagy kötött talajokra.
Pasztinák betakarítása
A fajtától függően az ültetéstől számított körülbelül 16 hét alatt érik be. Akkor takarítsuk be, amikor a gyökerek átmérője legalább 2,5 cm.
Ha ősszel/kora télen 2-4 hétig fagypont közeli hőmérsékletnek van kitéve, a gyökérben lévő keményítő cukorrá alakul, ami erős, édes, egyedi ízt eredményez.
Hagyja a pasztinákot a földben néhány fagyig, de húzza ki, mielőtt a talaj megfagyna.
Vagy hagyja a földben egész télen, vastag mulcsréteggel letakarva. Tavasszal, a talaj felolvadása után azonnal takarítsa be, mielőtt a felső növekedés megindulna. Ha virágszár képződik, a gyökerek fásodhatnak.
Hogyan tároljuk a pasztinákot?
A tárolása előtt vágja le a lombját 5-8 cm-re. Tárolja a pasztinákot 0 és 2 °C között, 90-95%-os páratartalom mellett. Hosszabb távú (4-6 hónapos) tárolás esetén a gyökereket enyhén nedves homokban, fűrészporban vagy levelekben tárolja.
A pasztinák kártevői és betegségei
Kártevő / Betegség | Típus | Tünetek | Ellenőrzés / Megelőzés |
Levéltetű | Rovar | Torz alakú/sárga levelek; ragacsos „mézharmat” (ürülék); kormos, fekete penész | Társnövényeket ültetni; vízpermettel lecsapatni a tetveket, rovarölő szappant alkalmazni; banán- vagy narancshéjat tenni a növények köré; a leveleket letörölni 1-2 százalékos (adalékanyagok nélküli) mosogatószer és víz oldatával 2-3 naponta, 2 héten keresztül; őshonos növényeket mellé ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében. |
A sárgarépa sztemfíliumos betegsége | Gomba | A sárgarépa nem fejlődik, károsodik a lombja, a gyökéren fekete foltosság alakul ki, ami egyre terjed. | A talajt fertőtleníteni, a vetőmagokat ellenőrizni (mert általában onnan indul a betegség), a beteg és elhalt növényi részeket eltávolítani. |
Sárgarépalégy | Rovar | Hervadt/kicsi növények; rozsdaszínű ürülékkel teli járatok a gyökerekben; gyökérrothadás. | A kifejlett egyedeket sárga ragacsos csapdákkal figyelni; sorköztakarót használni; őshonos növényeket ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében; a növényi maradványokat megsemmisíteni. |
Répa aknázómoly | Rovar | A sérült levelek szivar alakúak lesznek, összecsavarodnak, felpöndörödnek. | A fertőzött leveleket eltávolítani; szorgalmasan gyomlálni; sorköztakarót használni; talajművelés a szezon elején; vetésforgó. |
Elkészítési tippek
A pasztinák és a sárgarépa rozmaringgal ízesítve, tepsiben együtt sütve nagyon finom. Sütéskor javasoljuk, hogy a pasztinákot ferdén vágja karikára. Nagyon ízletes püréként elkészítve, mivel édes, karakteres íze van, de nincs olyan magas keményítőtartalma, mint a burgonyának. Először párolja meg, majd tegye az aprítóba és vajjal, tejjel pürésítse.
A cikket fordította: Ordódy Eszter