Házikert

Pasztinák: Amit tudni érdemes

Agrofórum Online

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ültesse, nevelje és takarítsa be a kertjében a pasztinákot.

A pasztinákról

Az ókori görögök és rómaiak által kedvelt pasztinákot az első telepesek vitték magukkal a kontinensekre. A sárgarépa rokona, a pasztinák kétnyári növény, bár általában egynyári zöldségként termesztik.

Hosszú tenyészidőt igényel, és legjobban az őszi fagyok után lehet betakarítani; ha túl későn ültetik, a gyökere kicsi lesz.

A pasztinák az ételeknek diós, édeskés ízt kölcsönöz, de ezek a gyökérzöldségek önmagukban is elég ízletesek, így köretként is fogyaszthatók. A roston sült pasztinák hasábok igen népszerűek, ráadásul tele vannak tápanyagokkal, például káliummal, valamint B6- és C-vitaminnal.

Vetése

A pasztinákot napos helyre szokás vetni, laza, jól vízelvezetésű, kavicsmentes talajba. A sárgarépához hasonlóan az agyagos vagy tömör talajban a pasztinák gyökerei elvékonyodnak és elgörbülnek. Győződjön meg arról, hogy a terület mentes a gyomoktól. Lazítsa meg a talajt 30-40 cm mélységig, és a termékenység növelése érdekében keverjen bele 2-4 cm vastag komposztréteget vagy trágyát.

Mikor vessük el a pasztinákot?

A pasztináknak hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért amint tavasszal a talaj megmunkálhatóvá válik, el kell vetni a magokat. A magjai már 9 °C-os talajhőmérsékleten is kicsíráznak, de a 10 °C és 12 °C közötti hőmérsékletű talajban sokkal látványosabban felgyorsulnak a csírázási folyamatok.

Hogyan kell pasztinákot vetni?

  • Ne vesse oda a magokat, ahol az előző szezonban gyep nőtt. A talajban lévő nitrogén túlburjánzást és gyenge gyökérfejlődést okozhat. Fontolja meg egy talajvizsgálat elvégzésének lehetőségét.
  • Mindig friss vetőmagot vessen. A pasztinák magjai nem jól tárolhatók, ezért az egy évnél régebbi magok csírázási valószínűsége csökken.
  • A magokat közvetlenül a kertbe vetheti.
  • A magokat 1,2 cm mélyre, egymástól 2,5 cm távolságra, 45-60 cm széles sorokba vesse.
  • Tipp: Vessen retekmagot a pasztinák vetőmagjai közé. A retek gyorsan megnő, megjelöli a sort, és feltöri a föld kérgét a pasztinák számára.
  • Lassan csírázik. A palánták általában 2-3 hét alatt kelnek ki, vagy hosszabb idő alatt, ha a talaj hőmérséklete 10 °C alatt van. A folyamat meggyorsítása érdekében tartsa nedvesen a talajt.
  • Tipp: A csírázás felgyorsításának másik módja, ha a folyamatot egy papírtörlő vagy vattakorong beáztatásával kezdi el. Helyezze ezeket egy csészealjra, és nyomkodja bele a papíros pasztinákmagokat. Tartsa a magokat melegen (10 ºC és 12 ºC között), és figyelje, hogy megjelennek-e a kis fehér gyökerek. Ezután a leírtak szerint vesse el. A hibás magokat dobja ki.
Pasztinák

Palántanevelés

  • Amikor a palánták már 5-7 cm magasak, ritkítsa meg őket úgy, hogy egymástól 3-4 cm távolságra legyenek. Hogy ne zavarja meg a megmaradt palánták vékony, még sérülékeny gyökereit, egyszerűen vágja le a tetejüket; ne húzza ki őket.
  • Használjon sorköztakarót a kártevők, például a sárgarépalégy elriasztására.
  • Az ágyásokat mindig tartsa gyommentesen, különösen akkor, amikor a növények még fiatalok. A mulcsozás elnyomja a gyommagokat és megtartja a nedvességet.
  • Nyáron öntözze rendszeresen, ha a csapadékmennyiség kevesebb, mint heti 2,5 cm. A pasztináknak megfelelő mennyiségű nedvességre van szüksége az egészséges gyökérzet kialakításához.
  • Amennyiben megfelelő talajjal vágott bele a vetésbe, trágyázásra valószínűleg nincs szüksége. A túlzott nitrogén a gyökérnövekedés helyett a csúcsnövekedést ösztönzi.
  • Amint a gyökerek elkezdenek kialakulni, halmozzon földet a növények töve köré, hogy megakadályozza a gyökerek tetejének kizöldülését.
  • Megjegyzés: Legyen óvatos, mivel a növény nedve és/vagy levelei irritálhatják a bőrt. Gyomláláskor vagy betakarításkor viseljen hosszú nadrágot, hosszú ujjú ruhát és kesztyűt.

Ajánlott fajták

Válasszon sekély, nehéz és/vagy sok kavicsot tartalmazó talajhoz rövid gyökérzetű fajtákat.

  • „All-American”: Kúpos, 25-30 cm-es fehér gyökerek; magas cukortartalommal; jól tárolható.
  • „Harris Model”: Sima, kúpos, 25 centiméteres fehér gyökerek, oldalgyökerektől mentesek.
  • „Hollow Crown”: Zsenge, 30 centiméteres, fehér, finom szerkezetű gyökerek; a fagyok után javul az íze.
  • „Kral Russian”: örökzöld; répa alakú gyökér; alkalmas sekély vagy kötött talajokra.

Pasztinák betakarítása

A fajtától függően az ültetéstől számított körülbelül 16 hét alatt érik be. Akkor takarítsuk be, amikor a gyökerek átmérője legalább 2,5 cm.

Ha ősszel/kora télen 2-4 hétig fagypont közeli hőmérsékletnek van kitéve, a gyökérben lévő keményítő cukorrá alakul, ami erős, édes, egyedi ízt eredményez.

Sok pasztina egy helyen

Hagyja a pasztinákot a földben néhány fagyig, de húzza ki, mielőtt a talaj megfagyna.

Vagy hagyja a földben egész télen, vastag mulcsréteggel letakarva. Tavasszal, a talaj felolvadása után azonnal takarítsa be, mielőtt a felső növekedés megindulna. Ha virágszár képződik, a gyökerek fásodhatnak.

Hogyan tároljuk a pasztinákot?

A tárolása előtt vágja le a lombját 5-8 cm-re. Tárolja a pasztinákot 0 és 2 °C között, 90-95%-os páratartalom mellett. Hosszabb távú (4-6 hónapos) tárolás esetén a gyökereket enyhén nedves homokban, fűrészporban vagy levelekben tárolja.

A pasztinák kártevői és betegségei

Kártevő / BetegségTípusTünetekEllenőrzés / Megelőzés
LevéltetűRovarTorz alakú/sárga levelek; ragacsos „mézharmat” (ürülék); kormos, fekete penészTársnövényeket ültetni; vízpermettel lecsapatni a tetveket, rovarölő szappant alkalmazni; banán- vagy narancshéjat tenni a növények köré; a leveleket letörölni 1-2 százalékos (adalékanyagok nélküli) mosogatószer  és víz oldatával 2-3 naponta, 2 héten keresztül; őshonos növényeket mellé ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében.
A sárgarépa sztemfíliumos betegségeGombaA sárgarépa nem fejlődik, károsodik a lombja, a gyökéren fekete foltosság alakul ki, ami egyre terjed.A talajt fertőtleníteni, a vetőmagokat ellenőrizni (mert általában onnan indul a betegség), a beteg és elhalt növényi részeket eltávolítani.
SárgarépalégyRovarHervadt/kicsi növények; rozsdaszínű ürülékkel teli járatok a gyökerekben; gyökérrothadás.A kifejlett egyedeket sárga ragacsos csapdákkal figyelni; sorköztakarót használni; őshonos növényeket ültetni a hasznos rovarok meghívása érdekében; a növényi maradványokat megsemmisíteni.
Répa aknázómolyRovarA sérült levelek szivar alakúak lesznek, összecsavarodnak, felpöndörödnek.A fertőzött leveleket eltávolítani; szorgalmasan gyomlálni; sorköztakarót használni; talajművelés a szezon elején; vetésforgó.

Elkészítési tippek

A pasztinák és a sárgarépa rozmaringgal ízesítve, tepsiben együtt sütve nagyon finom. Sütéskor javasoljuk, hogy a pasztinákot ferdén vágja karikára. Nagyon ízletes püréként elkészítve, mivel édes, karakteres íze van, de nincs olyan magas keményítőtartalma, mint a burgonyának. Először párolja meg, majd tegye az aprítóba és vajjal, tejjel pürésítse.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Cserepes növények, amelyek túlélik a telet odakint

2024. december 16. 09:40

Télen is örömét lelheti a kinti zöld növényekben. Vannak olyan cserjék, virágok és fűszernövények, amelyek ellenállnak a hidegnek.

Téli veteményeskert: a hó alatt sem kell pihennie a kertnek

2024. december 16. 05:40

Bár messze nem kell télen a veteményessel annyit bajlódni, mint nyáron, de ettől még eredményesen lehet termeszteni, ha nem is mindent.

Mi legyen a muskátlival? Teleltessünk vagy irány a komposzt?

2024. december 14. 05:40

Nézzük sorra a muskátli teleltetésének lehetőségeit, és el tudjuk majd dönteni, hogy melyik utat választjuk!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.