Agrárgazdaság

Komoly élelmiszertartalékokat akar fenntartani Oroszország

Agrofórum Online

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak stabil élelmiszertartalékokat kell fenntartania, szükség esetén bizonyos export korlátozásával, de konkrét részleteket nem közölt.

Nem világos, hogy Vlagyimir Putyin azt sugallja-e, hogy Oroszország, amely Ukrajna inváziója óta leállította néhány általa „barátságtalannak” tartott ország gázellátását, korlátozhatja a főbb élelmiszer-termékek, például a gabona exportját, amelytől a világ nagy része függ.

Vlagyimir Putyin a Mihail Misustyin miniszterelnök vezette gazdasági kérdésekről szóló értekezlet után kijelentette, hogy az agráripar jelentősen hozzájárult Oroszország gazdaságának ellenálló képességéhez.

„Természetesen hagynunk kell, hogy ez a szektor működjön, hogy profitot termeljenek, hogy a 2023-as betakarítás leendő eredményébe fektessék be, élelmiszerfeldolgozásba, állattenyésztésbe”

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

„Nem engedhetjük meg, hogy mindent külföldre szállítsanak. A logisztikai korlátozások ellenére a fuvarozásra, a biztosításra alapozva mindazonáltal szinte minden kirepül az oroszágból”

– emelet ki az orosz elnök.

Putyin azt is kijelentette, hogy senki sem tudja pontosan megjósolni Oroszország mezőgazdasági kibocsátását 2023-ra, az európai váratlan meleg időjárásra és a közép-ázsiai fagyokra hivatkozva mutatott rá a bizonytalanságra.

„Ezért feltétlenül szükségünk van stabil tartalékokra. Teljes mértékben kell erre alapoznunk adott esetben” – közölte Vlagyimir Putyin.

Oroszország leállította a gázellátást azoknak az európai országoknak, amelyek nem voltak hajlandóak rubelre váltani a fizetéseket, miután a Nyugat gazdasági és pénzügyi szankciókat vezetett be Moszkva ukrajnai inváziója miatt – számolt be a Reuters hírügynökség. Azt is közölte, hogy nem hajlandó olajat szállítani bármely olyan partnernek, amely betartja a nyugati árplafont, azzal vádolva a Nyugatot, hogy gazdasági háborút folytat Oroszország ellen.

Moszkva többször is nehezményezte már, hogy a műtrágya-exportra tett kísérleteit – amelyekre számos ország támaszkodik az agrárgazdaságokban elérhető hozamok növelése érdekében – a Nyugat meghiúsítja, még akkor is, ha Moszkva lehetővé teszi Ukrajnának, hogy bizonyos mennyiségű gabonát exportáljon a blokád alatt álló fekete-tengeri kikötőiből.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A G7 országok bővítenék a fekete-tengeri gabonafolyosót

2023. április 25. 07:36

A G7-ek miniszterei közölték, hogy készek közreműködni a háborúban megsérült ukrán mezőgazdasági létesítmények újjáépítésében.

A Louis Dreyfus terménykereskedő is felfüggeszti orosz tevékenységét

2022. március 8. 06:36

A Louis Dreyfus Company (LDC), a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági árucikk-kereskedője felfüggesztette tevékenységét Oroszországban.

10 millió euró értékben adományoz termékeket a Lidl tulajdonosa az Ukrajnából menekülőknek

2022. március 3. 09:33

A Schwarz Csoportot mélyen megdöbbentették az Ukrajnában zajló események.

A Cargill és az ADM visszafogja oroszországi tevékenységét

2022. március 17. 08:03

A mezőgazdasági cégek az olajtársaságoknál és a kiskereskedőknél lassabban jelentették be, hogy megnyirbálják az orosz műveleteket.