Agrárközélet

A talaj maga az élet

Agrofórum Online

Szeptember 5-én Nádudvaron rendezték meg a – Magyarországon még kuriózumnak számító – Nemzetközi Talajismereti Versenyt a Talajok Nemzetközi Éve alkalmából.

Szeptember 5-én Nádudvaron rendezték meg a – Magyarországon még kuriózumnak számító – Nemzetközi Talajismereti Versenyt a Talajok Nemzetközi Éve alkalmából. A nagyszabású rendezvényre valamennyi kontinensről, összesen huszonnyolc országból közel száz fő érkezett.

Teljes képgaléria >>>

A versenyt egy négy napos elméleti és gyakorlati képzés előzte meg. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára szeptember 1-jén került sor a gödöllői Szent István Egyetemen. A résztvevők még aznap és következő napon, délelőtt a SZIE kampuszán szakmai előadások keretében elméleti képzésben részesültek, majd délután az egyetemi tangazdaságok területén gyakorlati oktatással bővíthették tovább ismereteiket. Szeptember 3-án és 4-én Martonvásáron, Atkáron és Karcagon terepi tréning keretein belül talajszelvényeknél folytatódtak a képzések, a versenyre és az eredményhirdetésre pedig szeptember 5-én, Nádudvaron került sor a KITE Zrt. közreműködésével.

A megmérettetésen a versenyzők összevethették tudásukat a talajtulajdonságok és a talajtípusok felismerésében és azoknak a talajhasználat szempontjából jelentős értelmezésében, értékelésében.
A szervezők fontosnak tartották, hogy lehetőséget adjanak a fejlődő, vagy szegényebb országokból érkezőknek is, tovább színesítve a résztvevők változatos összetételét.
Számos nemzetközi és hazai szervezet, illetve intézmény kísérte figyelemmel és támogatta az eseményt, többek között a FAO, az EU JRC, az USDA és a Nemzetközi Talajtani Unió is.

Cégünk fontosnak tartja, hogy nagy hangsúlyt kapjon a verseny, hiszen a mezőgazdaság és az abban tevékenykedők a talajból és a talajon élnek. Ez a rendezvény, valamint a Talajok Nemzetközi Éve kezdeményezés remek lehetőség arra, hogy a talajjal kapcsolatos információinkat bővíteni tudjuk. A tudás alapú gazdálkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük és megőrizzük a talajainkat a jövő generáció számára, akik évek, évtizedek múlva élnek és termelnek majd ezeken a mezőgazdasági területeken.

A verseny végeredménye

Csapatverseny:
1. Hakuna Matata, Afrika
2. Team USA
3. H-Moles, Magyarország

Egyéni:
1. Kristen Pegues, USA
2. Andrés García, Spanyolország
3. Yves Uwiragiye, Ruanda
4. Benjamin Bukombe, Ruanda és Erin Bush, USA

Összesített:
1. Team USA
2. SECS, Spanyolország
3. H-Moles, Magyarország

További információ a rendezvény honlapján: http://soiljudging-iys2015.com/

(Sajtóközlemény, forrás: KITE)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Készüljünk az őszi vetésre

2022. szeptember 13. 15:42

Nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz az időjárás terén, éppen ezért kiemelten kell figyelnünk a vetésre.

Nagyító alatt a tavaszi tápanyag-utánpótlás

2021. február 8. 10:52

Legújabb videósorozatunkban a tavaszi munkálatokat vesszük górcső alá. Az első alkalommal a tápanyag-utánpótlás kerül a középpontba. A legfontosabb kérdéseket a kereskedelmi, a fejlesztő és a szolgáltató részlegeinkről érkező kollégákkal beszéljük át, és megmutatjuk legfrissebb témába vágó akcióinkat is.

A PGR érdemelte ki az Agrár Innovációs Díjat 2021-ben

2021. április 7. 08:32

A KITE Zrt. PGR rendszerét a Magyar Innovációs Szövetség idén Agár Innovációs Díjjal tűntette ki. A bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte.

A KITE Zrt. kiemelt figyelmet fordít a precíziós szolgáltatásokra

2022. március 22. 15:57

A KITE Zrt. neve az 1973-as megalakulása óta mindig is egybeforrt a korszakváltó technológiai újítások magyarországi bevezetésével. A KITE Zrt. elkötelezett híve a szakmai alapokon nyújtott komplex szaktanácsadási rendszernek. Ennek megfelelően hazai körülmények között saját szakmai fejlesztői háttérrel fejlesztette és fejleszti a mai napig is programjait.