Növényvédelem
Fizetett tartalom

A KITE gyomirtási technológiájával a maximális haszonért

KITE Zrt.

A kukorica növényvédelmének gerincét a gyomirtás alkotja, annak a hatékonysága nagyban meghatározza a termesztés eredményességét. Az elmúlt évek aszályos tavaszi időjárása és az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékeloszlás miatt a posztemergens gyomirtási technológia maradt meghatározó.

A kukorica gyomflórájában számos veszélyes magról kelő és évelő kétszikű gyomnövény van. Az ötödik gyomfelvételezés idején a legnagyobb borítottsággal rendelkező leggyakoribb tíz gyomfaj között meg kell említeni az élen szereplő parlagfüvet (Ambrosia atremisiifolia), a fehér libatopot (Chenopodium album), a csattanó maszlagot (Datura stramonium), a karcsú (Amaranthus chlorostachys) és a szőrös disznóparéjt (Amaranthus retroflexus), az évelő fajok közül pedig a mezei acatot (Cirsium arvense) és az apró szulákot (Convolvulus arvensis). A 2018/2019 évben végzett hatodik országos gyomfelvételezés eredményei ugyan még nem jelentek meg, de az utóbbi években egyértelműen megfigyelhető a parlagfű, a csattanó maszlag, az árvakelésű napraforgó és a szárazabb évjáratokban a mezei acat előretörése.

A KITE a kukorica évelő és a magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen a Magellant javasolja önmagában és kombinációs partnerkét egyaránt.

A Magellán hármas hatóanyag-kombinációt tartalmazó posztemergens gyomirtószer, mely a hatásmechanizmusát tekintve szisztemikus (felszívódó). A hatóanyagai közül a floraszulam az aceto-laktát-szintetáz gátlók (ALS) hatóanyagcsoportjába tartozik, melynek a jellegzetes tünete a levélen kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, végül teljes nekrózis tapasztalható, illetve a kezelést követő napokban a hajtás- és a gyökércsúcs növekedése leáll. A klopiralid és fluroxipir hatóanyag a növények fejlődését szabályozó hormonok működését befolyásolják. Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd 1-2 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak.

A Magellán 1,25 l/ha-os dózisa önmagában is kiváló hatást biztosít a 2-4 leveles fejlettségű árvakelésű napraforgó (IMI és az SU ellen is), illetve a parlagfű, selyemmályva, szerbtövis fajok ellen. Az évelő kétszikű fajok közül a mezei acat, aprószulák 10-15 cm fejlettségi állapotában a legérzékenyebb a készítményre, az évelő fajok esetében a 1,5 l/ha dózisban történő használata javasolt. Amennyiben az egyszikű fajok ellen is védekezni kívánunk, a Magellánt kombinálhatjuk nikoszulfuron hatóanyagú szerekkel, illetve amennyiben az évelő kétszikűek mellett a magról kelő egyszikű gyomok dominálnak, a szulkotrion hatóanyagú szerekkel is kiegészíthetjük.

A készítmény önmagában a kukorica 1 leveles fejlettségtől egészen 7 leveles fejlettségig használható, amennyiben kombinációban alkalmazzuk, a kombinációs partner kijuttathatóságának a fenológiai határait is figyelembe kell venni.

A kukorica növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse agronómiai-üzletkötő szaktanácsadóinkat!

10 éve Magyarországon: az aukubaliszteske – Aleuroclava aucubae Kuwana, 1911 – II. rész

2024. szeptember 19. 13:10

A II. részben az aukubaliszteske megismerését megalapozó, helyszíni és „házi-laboratóriumi” megfigyeléseinkről számolunk be.

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is!

2024. szeptember 17. 15:10

Az árvakelés intenzitását a majdani csapadék határozza meg, de fel kell készülni a két graminicides kezelésre.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Lisztharmatok adnak feladatot

2024. szeptember 10. 15:50

Az idő enyhülése talán fellélegzést hoz a hosszú szárazság, és égető napos időjárás után. De milyen növényvédelmi problémák ütik fel a fejüket, és mire kell figyelnünk most?

Kiszámíthatóság és tervezhetőség a napraforgótermesztésben

2022. április 8. 11:36

2021-ben a napraforgó az egyik legjobban jövedelmező növényünk lett. Vetésterülete növekszik, gyakorlatilag csak a vetésforgó szab gátat neki. Tavaly 664.000 hektáron termesztettük, melyből több, mint 200.000 hektár Express™-toleráns hibrid került elvetésre.

Növényvédelmi teendő: Tafrina a kertekben!

2024. március 25. 09:40

Az országban jellemző hűvös, nedves időjárás különböző növényvédelmi feladatokat hoz. Ilyen körülmények között számítani kell a tafrina megjelenésére is, amely már biztosan megtalálta a virágzó barackfákat is - előrejelzés Zsigó György növényorvos nyomán.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.