Növényvédelem

A klímaváltozás a teaültetvényeket sem kíméli

Agrofórum Online

A világ teatermő területein a klímaváltozás miatt terméscsökkenés várható, e tekintetben India sem jelent kivételt.

A tea nagy vízigényű évelő növény, mely a világ egyik legnépszerűbb italának alapanyagául szolgál. Délkelet-Ázsia és Kelet-Afrika csapadékban gazdag vidékein az ott élő népesség jelentős megélhetési forrása. Az indiai Assam területén a klímaváltozás hatására egyrészt áradásokat okozó egyre hevesebb monszunesők tapasztalhatók – miközben az átlagos évi csapadékmennyiség csökken –, másrészt a téli évszak csapadékhiányos periódusai szezonális szárazságot okoznak, ekkor a felszíni és felszín alatti vizek egy része öntözővízként hasznosul.

A világ teatermő területein a klímaváltozás miatt terméscsökkenés várható, e tekintetben India sem jelent kivételt. A negatív következmények nem csak a hozamok tekintetében mutatkoznak meg, a termés minőségében is csökkenésre kell számítani, emellett a kártevők és kórokozók is nagyobb számban fognak megjelenni. Egyes becslések szerint 2050-re India északkeleti részén a teatermés akár 40 %-kal is zuhanhat – minderről bővebben a www.thehindu.com című weboldalon lehet olvasni.

A Tea Kutató Szövetség a Southampton Egyetemmel együttműködésben kétéves projekt keretében a kedvezőtlen folyamatok hatásainak mérséklését célzó, tájgazdálkodást, valamint a termesztéstechnológia egyes elemeit érintő fejlesztésbe kezdett.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Kicselezhetjük a klímaváltozást: melegkedvelő spenót, egyenesen Új-Zélandról

2024. április 27. 12:10

A klimatikus változások miatt egyre forróbb nyarak kevésbé viselik meg, mint a Spinacia oleraceát. Ez pedig az íze mellett még egy további érv, hogy kertünkben helyet szorítsunk neki.

Víztakarékossági ötletek a kertben

2023. május 19. 12:18

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Burgonyatermesztés: új megközelítés szükséges

2021. július 26. 05:38

Egy közvélemény-kutatásban az agrárszakemberek 90%-a a klímaváltozás okozta változó környezeti körülményeket jelölte meg, mint a burgonyatermelést hátráltató tényezőket az elmúlt 10 év során.