Agrárgazdaság

Az ADM profitja felülmúlja az előrejelzéseket, mégis csökkent az árfolyam

Agrofórum Online

Az Archer-Daniels-Midland Co amerikai terménykereskedő óriáscég rekordszintű első negyedéves nyereséggel felülmúlta a Wall Street várakozásait, de a részvények árfolyama csökkent, mivel az egész éves eredményt egyes elemzői becslések alatti szintre prognosztizálták. A befektetők pedig a vártnál kisebb olajosmag-feldolgozói várható haszonkulcsra koncentráltak.

A rekordméretű brazil szójababtermés és az erős export növelte a gabonakereskedő agrárszolgáltatás és olajos magvak szegmenseinek bevételeit, amely mértéke szerint a legnagyobb, és bőven ellensúlyozta az etanol- és élelmezési üzletág gyengébb eredményeit.

Az ADM 2023-ra részvényenként 6 és 7 dollár közötti nyereséget jósolt, ami a 2022-es rekord 7,85 dollárhoz képest alacsonyabb, mint néhány elemzői becslés. Részvényei 5,5%-kal estek a hírek hatására.

Az ADM és a mezőgazdasági cégek az élelmiszerek, takarmányok és bioüzemanyagok iránti erős keresletből merítettek támogatást, miközben az élelmiszer-ellátási lánc globális zavarai, például a háború sújtotta Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok csökkenése növelték az árakat.

Kép: ADM

A vártnál gyengébb olajosmag-feldolgozási árrései a főbb piacokon azonban aggodalomra adnak okot egyes befektetők számára, mivel az ADM az első negyedévben tonnánként 55-65 dollárra becsülte az Egyesült Államokban az árrését, ami az előző negyedévi 90-100 dollárhoz képest csökkent.

A második negyedév „várhatóan gyengébb lesz, elsősorban a feldolgozási alszegmens alacsonyabb profitja miatt, mivel a globális szójabab-feldolgozási árrés 2022 vége óta csökkent” – mondta Arun Sundaram, a CFRA elemzője. „A 2023-ra és 2024-re vonatkozó konszenzusos becsléseknek valószínűleg csökkenniük kell” – mondta.

Az ellátási lánc közvetítőcégei, mint például az ADM, pénzt keresnek a termény feldolgozásával, kereskedelmével és szállításával, és gyakran virágoznak, amikor válságok, például az aszályok vagy a háborúk hiányt okoznak.

A Fekete-tenger térségében tapasztalható kínálati és szállítási korlátok, az Argentínában tapasztalható súlyos aszály, a rekord brazil termés és Kínában a kereslet újjáéledése lehetővé tette, hogy teljes mértékben kihasználjuk globális jelenlétünket”

– hangoztatta Juan Luciano vezérigazgató.

A növényi olajok iránti kereslet is megugrott, mivel a bioüzemanyag-gyártók bővítették kapacitásukat a megújuló dízel előállítására – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az ADM korrigált nettó nyeresége részvényenként 2,09 dollár volt a március 31-ével zárult három hónapban, ami meghaladta az elemzők által várt 1,78 dollárt – mutatták ki a Refinitiv Eikon adatai.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

A Covid-19 ellenére is harmadával nőtt a gabonakereskedő cég nyeresége

2021. február 5. 05:47

Az Archer Daniels Midland Co profitja 36 százalékkal ugrott meg a negyedik negyedéves számok alapján, ezt a növekvő szójafeldolgozási árrésnek és a szilárd exportnak köszönheti a cég. Az exportpiacok közül különösen a kínai emelkedik ki.

Az ADM, a Bunge stabil eredményekkel rukkolhat elő

2021. október 26. 07:47

Ebben a szép, kedvező környezetben az árak emelkedtek, de nem olyan mértékben, hogy csökkentenék a keresletet.

Hétmilliárd dollárral zuhant az agráróriás árfolyama egy nap alatt

2024. január 24. 15:40

Az Archer-Daniels-Midland (ADM) részvényei több mint húsz százalékkal, pontosan 24,4 százalékkal estek a hétfői kereskedés során, miután a társaság elküldte pénzügyi igazgatóját, és csökkentette egész éves profit-előrejelzését.

Megugrott a gabonakereskedő ADM nyeresége

2021. április 30. 06:03

Az Archer Daniels Midland Co. (ADM) első negyedéves nyereségnövekedéséről számolt be gyorsjelenésében.