Gépinfo

Önműködő permetező robotok érkeznek Izraelbe és Spanyolországba

Agrofórum Online

Az Automato Robotics egy izraeli székhelyű vállalat, amely a passzív üvegházakhoz használatos robotikára és szoftverekre specializálódott, amelyekben nincs infrastruktúra az automatizáláshoz, és amelynek célja, hogy innovációjával szembeszálljon a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerő-válsággal, és csökkentse a növényvédőszer-használatot az ilyen üvegházakban.

Rájöttünk, hogy a munkaerő-felvétel nehézségei mellett a mezőgazdaságban dolgozó emberek olyan mérgező anyagoknak vannak kitéve, mint például a növényvédő szerek. Robotjainkkal és szoftvereinkkel szeretnénk javítani ezeken a körülményeken a világszerte mintegy 5 millió hektárnyi területű passzív üvegházakban és védett környezetben

– mondta Dror Erez, az Automato Robotics vezérigazgatója.

A cég az elmúlt másfél évben fejlesztette ki az AutoSprayer-t az üvegházakhoz kifejlesztett autonóm platformjuk segítségével, amelyet a paradicsombetakarító robotjukhoz és egy kollaborációs paradicsombeporzó robothoz is használnak. Az AutoSprayer az üvegházi növények minden fajtájához alkalmazkodik, kevesebb munkaerőt igényel, és pontosan tudja szabályozni az anyagok átfolyását. A robotot tavaly nyáron mutatták be Spanyolországban.

Spanyolországba és Izraelbe érkezik

A cég fő célpiaca Spanyolország, mivel a passzív üvegházak legnagyobb arányban a déli Almeria régióban találhatók. A bejelentést követően azonban a cég hazájában, Izraelben is elkezdték keresni a terméket a termelők.

Kormányzati támogatásért folyamodtunk, hogy segítséget kapjunk az izraeli piacra lépéshez. Az izraeli piachoz kellett igazítanunk a terméket, mivel az izraeli és a spanyol üvegházak között vannak bizonyos különbségek. A legtöbb izraeli üvegházban minden harmadik sor közepén oszlopok vannak, amelyek a tetőt tartják, ami megnehezíti a robotok számára az önálló navigációt az üvegházban. Ennek a problémának a megoldása nem volt könnyű feladat, de három hónap után úgy állítottuk be a navigációs szoftverünket, hogy pontosabban manőverezzen a póznák és a növények közötti keskeny utakon. Ennek eredményeként a navigációs szoftverünk sokkal pontosabb, mint korábban, így végső soron ez a kihívás hozzájárult a termékünk tökéletesítéséhez

– mondta Dror.

Az Automato Robotics ennek eredményeképpen Spanyolországban és Izraelben is elindította a szolgáltatásait, Spanyolországban a Perichan csoportnál, Izraelben pedig a Malka farmnál.

Egy szolgáltatásalapú iparág

A vállalkozás végső soron az autonóm permetezési szolgáltatások nyújtását tűzte ki célul mint üzleti modellt, mivel úgy vélik, hogy körülbelül két éven belül a piac szolgáltatásalapú lesz, nem pedig vásárlásalapú, mint most.

Szeretnénk megelőzni ezt a trendet. Emellett a platformunk több szolgáltatást is kínál majd. Jelenleg azonban a legtöbb nemzeti támogatás szerte a világon még mindig a termékek és robotok vásárlására összpontosít, így a cégek megkaphatják a támogatást az országuktól, de a szolgáltatásért való fizetés helyett terméket kell vásárolniuk belőle. Ezért kezdtük el árulni a robotot, hogy be tudjunk jutni a piacra

– mondta Dror.

A vállalat még mindig a szolgáltatási modellt alkalmazza, és addig bővíti azt, amíg át tudnak állni arra, hogy kizárólag szolgáltatásokat nyújtsanak.

Következő lépés: helyszíni permetezés

Bár a vállalat már eddig is nagy lépéseket tett a növényvédőszerek csökkentése terén, az ütemtervükben szereplő végcél, a Spot Permetezés néven ismert végtermék még mindig nagyon messze van.

Jelenleg a növényvédő szerekkel történő permetezés nem túl precízen történik. Nincs valódi ellenőrzés a folyamatban. Van egy tartályod, szétpermetezed az üvegházban, és ennyi. A technológia segít folyamatosan ellenőrizni az anyagáramlást. A mi permetezőgépünkkel pontosan tudjuk ellenőrizni és meg tudjuk mérni, hogy az egyes sorok minden egyes méterére mennyit permetezünk. De ez csak a kezdet. A spot permetezés a végső cél. Az, hogy a robotok autonóm módon járják végig az üvegházat, már az előkészítő szakaszban felismerjék a betegségeket vagy kártevőket, és csak pontosan azt a pontot permetezzék le, ahol szükséges, így semmi sem megy veszendőbe a folyamat során, és a növényvédőszer-használat a legapróbb részletekig minimalizálódik

– zárja Dror.

A Bayer konszernnél jelenleg is folynak kísérletek ennek a csodálatra méltó végcélnak a megvalósítása érdekében. Másfelől az Automato Robotics, sok más robotcéghez hasonlóan, befektetőket keres az AutoSprayer értékesítésének bővítése és további szolgáltatások megvalósítása érdekében.

Az agritech boom és a robotikai fejlesztők számára pénzügyi szempontból nehéz idők kombinációja egyedülálló lehetőséget kínál a befektetők számára

– mutatott rá Dror.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9519278/autonomous-spraying-robots-arrive-in-israel-and-spain/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Traktorbaleset: így kerülhető el a halálos áramütés

2024. október 3. 10:10

A kockázat sokféleképpen kontrollálható, például annak biztosításával, hogy az alkalmazottak ismerjék a felsővezetékek helyét.

Megérkezik a meleg, csak elszórtan várható csapadék

2023. május 18. 14:11

A májusi eső aranyat ér, szokás mondani, bár hazánk egyes pontjain több is esett, mint ami opcionális lenne.

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

2022. szeptember 11. 08:37

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.

Mekkora a megfelelő fény-árnyék arány a termesztendő növények számára?

2023. augusztus 15. 07:40

Van valami varázsos abban, amikor egy növény a számára legideálisabb mennyiségű fényt kapja meg odafentről. Pláne, hogy az optimális fénymennyiség évszakonként, sőt, napszakonként is változik.