A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás. A globális piacon a brazíliai és vietnámi termelés növekedése ellensúlyozza az indonéziai visszaesést. – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelentésében.
A kávé globális fogyasztása is emelkedik, 170,2 millió zsákos rekordot érhet el a 2022/23-as 168,2 millió zsákot követően – áll az USDA éves globális kávéjelentésében, amely az ügynökség által közzétett korábbi adatokon alapszik.
Az USDA szerint Brazília termelése 3,8 millió zsákkal növekszik 2023/24-ben, míg Vietnamban 1,6 millió zacskóval többet állítanak elő. Indonézia 2,2 millió zsákkal kevesebbet termel mindeközben.
A két fő kávéfajtát figyelembe véve az USDA az enyhébb arabica nagyobb termelésére, az erősebb robustánál alacsonyabb termelésre számít.
A globális arabica kávétermelés 2023/2024-ben 96,3 millió zsák volt, szemben a 2022/23-as 90,1 millió zsákkal. A robusta kávé termelése 2023/24-ben 78 millió zsákra esett vissza a 2022/23-as 79,9 millió zsákról. A robusta kávé ára történelmi csúcsot döntött a múlt héten a megnövekedett kereslet és szűkös globális kínálat miatt.
Az USDA az import növekedését látja a két fő fogyasztó régióban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az EU-tagországok várhatóan 3 millió zsákkal többet importálnak majd és így 47,5 millió zsák lehet az teljes mennyiség, ami a globális import körülbelül 40 százaléka. Az Egyesült Államok várhatóan 2,5 millió zsákkal több, mint 26,5 milliós lesz az importált mennyiség – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.
A gazdálkodási szezont záró végkészletek csak kismértékben, 31,83 millió zsákra növekedhetnek, ami jobb, mint a 2022/23-as szezon végi 31,5 millió zsák, de még mindig jóval kisebb, mint az előző években látott átlagos mennyiség.