Agrárközélet

Gyepek kaszálásának hasznossága

Agrofórum Online

Az ember nagyléptékű tájátalakító tevékenységének folyamatában a még meglévő, jelenleg gyepnövényekkel benőtt területek jelentik a védett fajok jelentős részének élőhelyét.

A gyepterületek hasznosítása során fontos, hogy mindennemű tevékenységet a gyepterület károsítása nélkül, élővilágának lehetőleg legkisebb zavarásával, körültekintően végezzenek. Mindannyiunk érdekében indokolt a hulladékmentes munkavégzés.

A gyepterületek tulajdonságaiktól függően, fennmaradásukhoz és szerepük betöltéséhez különböző kezelést igényelnek; legeltetéssel, illetve kaszálással kell hasznosítani őket. A gyommentességet bármelyik hasznosítási mód esetén indokolt lehet tisztító szárzúzással biztosítani, különös tekintettel az inváziós és termőhely-idegen növényfajokra. Vannak olyan fajok viszont, amelyek nem gyomok, hanem védett növények, például: sziki kocsord (Peucedanum officinale), kisfészkű aszat (Cirsium branchycephalum).

A fentiek okán, a gyepterületek fennmaradása és védelme érdekében külföldi és hazai szabályrendszerek és jogszabályok kerültek kialakításra, melyek a legszükségesebb korlátozásokat, előírásokat tartalmazzák.

A hazai jogszabályok:

  • 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről,
  • 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről,
  • 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet a Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól.

Legnagyobb problémát a gyepek feltörése, szántóvá, erdővé alakítása jelenti, a hirtelen tájátalakítás a terület ökológiai rendszereinek összeomlását vonja maga után. Hasonlóan degradálódik a gyep élővilága, ha egy területen felhagynak a gyepgazdálkodással, amely cserjésedéshez, a gyomok elszaporodásához vezet.

Viszont a megfelelő módon és sűrűségben legelő állatállomány kíméletesen kezeli a gyepet, illetve trágyájával a tápanyag-utánpótlást is biztosítja, így a gyepek védelme érdekében a megfelelő legeltetési módszerek ösztönzése a kulcsfontosságú tényező.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.

Kaszálás fontossága és talajra gyakorolt hatása

2022. július 31. 11:08

A gyepterületek közel 70%-a gyenge termőképességű és a többi terület is döntően közepes minőségű, amelyeken általános az extenzív használat.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (II. rész)

2020. május 12. 05:37

A rizskombájnok felépítése eltér a hagyományos gabonakombájnoknál megszokott formától. A vágószerkezet általában vertikális kivitelű, de egyes gyártók készítenek vízszintes vágóasztalt is.