Agrárgazdaság

Olaszország mégsem rögzíti az alapvető élelmiszerek árát

Agrofórum Online

Olaszország visszafogta inflációellenes terveit, miután a termelők megtagadták, hogy megállapodjanak az áruházláncokkal a fogyasztási cikkek árának szabályozásáról – közölte három, a tárgyalásokat ismerő forrás.

Az EU-harmonizált fogyasztói áradatai szerint az éves infláció júliusban 6,4 százalékra lassult az országban a júniusi 6,7 százalékról, de az élelmiszerek, valamint a háztartási és testápolási cikkek árai 10,4 százalékkal emelkedtek, valamivel kisebb mértékben, mint az előző hónapban.

A szegények megsegítése érdekében a római kormány megpróbált megállapodást kötni a termelők és a kiskereskedők között az élelmiszerek és más alapvető termékek árának korlátozásáról az októbertől decemberig tartó időszakra.

A résztvevő kiskereskedelmi üzleteket állami matricákkal jelölték volna meg az olasz zászló zöld, fehér és piros színeiben, az év utolsó három hónapjára pedig az „inflációellenes negyedév” felirat utalt volna. A megállapodásnak „döntő csapást” kellett volna mérnie az inflációra – mondta korábban Adolfo Urso ipari miniszter.

A résztvevők azonban csütörtökön azt közölték, hogy a kormánynak nem sikerült támogatást szereznie az ipari szövetségektől, így a szupermarketeknek nem állt szándékában támogatni a tervet.

Ennek eredményeként a kormány egy közös nyilatkozatban állapodott meg a szupermarketekkel és a boltosok szövetségeivel, amelyek szerint szeptember 10-ig meg kell hirdetni az árakat a negyedik negyedévre.

A Reuters szerint a nyilatkozat elismeri, hogy az iparági szövetségek mindeddig nem voltak hajlandók aláírni semmilyen megállapodást.

A tartósan magas infláció komoly fejfájást okoz a nacionalista miniszterelnöknek, Giorgia Meloninak, aki szintén egyre növekvő elégedetlenséggel néz szembe a több százezer embert sújtó szegénységi segélyprogram megnyirbálása miatt, amelyről a kormánya döntött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Olaszország már aszályügyi különleges biztost nevez ki

2023. április 9. 06:36

Matteo Salvini infrastrukturális miniszter nyilatkozatában azt mondta, hogy a kabinet jóváhagyott egy rendeletet, amely előírja, hogy az aszályprobléma kezeléséhez szükséges összes intézkedést az aszályügyi biztos fogja át.