Életmód, gasztronómia

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

Agrofórum Online

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal, legalábbis a Science Dailyban megjelent kutatás szerint. Igaz ugyan, hogy ezek a konyhai eszközök rendkívül jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, de közel sem mindegy, hogy miből készültek.

A műanyagból készült deszkák ugyanis a szervezetünkre is káros mikróműanyagok forrásai lehetnek – fogalmaz a cikk.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból, vagy fából készült vágódeszkák találhatóak, de találkozhatunk bambusz, jóval ritkábban pedig olyanokkal amelyek alapanyaga a gumi.

Mint az ismeretes egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Ám azt ezidáig nem mérték fel pontosan, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken pl. zöldséget vagy gyümölcsöt szeletelünk. Pedig ez lényeges kérdés, hiszen az élelmiszerre jutó mikroműanyagok szervezetünkbe is bejuthatnak.

Mit nevezzünk mikróműanyagoknak?

Azokat az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezzük így, amelyek a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, sőt: csecsemők és felnőttek székletében is megtalálták a részecskéket. Nemrég azonban az emberi vérben is kimutatták ezeket az anyagokat.

Vágódeszkák esetében

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente 14-71 millió polietilén mikroműanyagot és 79 millió polipropilén mikroműanyag szabadulhat fel a deszkákból. Ezek azonban olyan számok, amelyeket számos körülmény módosíthat. Ezek a következőek:

  • Egyéni darabolási stílus;
  • A tábla anyaga;
  • Az élelmiszerek átvágásához szükséges erő;
  • Az, hogy az összetevőket apróbb, vagy nagyobb darabokra vágják fel;
  • Az, hogy milyen gyakran használják a vágódeszkát.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Növényekből is lehet műanyag

2021. október 26. 07:36

Tisztán kőolajszármazék-alapú erőforrások mellett növények felhasználásával részben helyettesíthetők a műanyagok, ami nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. Ezt a területet kutatja dr. Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

Franciaország betiltja a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását

2021. október 13. 07:36

Jövő évtől körülbelül 30 fajta gyümölcsöt és zöldséget csak műanyag csomagolás nélkül lehet értékesíteni Franciaországban.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Kihívások a műanyag-kezelésben

2023. január 10. 13:24

A CropLife Europe új gönygöleggyűjtési eredményekről számolt be a fenntartható mezőgazdaságot támogató kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódóan.