13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Életmód, gasztronómia

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

Agrofórum Online

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal, legalábbis a Science Dailyban megjelent kutatás szerint. Igaz ugyan, hogy ezek a konyhai eszközök rendkívül jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, de közel sem mindegy, hogy miből készültek.

A műanyagból készült deszkák ugyanis a szervezetünkre is káros mikróműanyagok forrásai lehetnek – fogalmaz a cikk.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból, vagy fából készült vágódeszkák találhatóak, de találkozhatunk bambusz, jóval ritkábban pedig olyanokkal amelyek alapanyaga a gumi.

Mint az ismeretes egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Ám azt ezidáig nem mérték fel pontosan, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken pl. zöldséget vagy gyümölcsöt szeletelünk. Pedig ez lényeges kérdés, hiszen az élelmiszerre jutó mikroműanyagok szervezetünkbe is bejuthatnak.

Mit nevezzünk mikróműanyagoknak?

Azokat az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat nevezzük így, amelyek a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, sőt: csecsemők és felnőttek székletében is megtalálták a részecskéket. Nemrég azonban az emberi vérben is kimutatták ezeket az anyagokat.

Vágódeszkák esetében

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente 14-71 millió polietilén mikroműanyagot és 79 millió polipropilén mikroműanyag szabadulhat fel a deszkákból. Ezek azonban olyan számok, amelyeket számos körülmény módosíthat. Ezek a következőek:

  • Egyéni darabolási stílus;
  • A tábla anyaga;
  • Az élelmiszerek átvágásához szükséges erő;
  • Az, hogy az összetevőket apróbb, vagy nagyobb darabokra vágják fel;
  • Az, hogy milyen gyakran használják a vágódeszkát.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

2024. március 8. 11:10

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

A tudósok a műanyaghulladékot értékes talajjavító anyaggá alakítják át

2023. április 4. 17:29

Egy nemrégiben készült tanulmány részletesen ismertet egy olyan módszert, amellyel a műanyaghulladékot a faszén nagy porozitású, nagy felületű, grammonként körülbelül 400 négyzetméteres tömegű formájává alakítják át.

Műanyag hulladékok lebomlása

2021. szeptember 30. 05:39

A tudósok csak becsülni tudják, hogy mikor bomlik le például egy műanyag zacskó. Azt tudják, hogy biológiailag nem bomlik le, viszont a fény hatására igen.

Baj van a bambusszal, káros lehet, ha ilyen poharat, tányért használunk

2023. október 26. 17:10

Egy bambuszpohár miből is lehetne másból, mint bambuszból. Ezt gondoljuk, ugye? Pedig ezek a színes, praktikus és környezetbarát eszközök melamin felhasználásával készülnek. Ez pedig számos kérdést vet fel, legelsőként azt, hogy biztonságos-e a használatuk, vagy sem?