Agrárgazdaság

38 forintért vennék a léalmát, nem elégedettek a magyar gazdák

Agrofórum Online

Miközben tavalyhoz képest 50 százalékkal nőttek az almatermesztés költségei, a léalma induló felvásárlási ára alacsonyabb, mint egy éve: 38 forint kilogrammonként.

Felemásnak ígérkezik az idei almaszezon Európában. Lengyelországban például magasan indultak a léalmaárak, bár a tavalyi mennyiségekhez képest nincs kevesebb alma a piacon. De ez csak a frisspiaci szegmensre igaz, az ipari alma felvásárlásának területén más a helyzet: még mindig kevés a gyümölcs, jóval kevesebb, mint a feldolgozók által igényelt volumen – olvasható a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összegzésében.

Lengyelországban jelenleg 0,50–0,55 PLN/kg között alakulnak a felvásárlási árak, ami 43–47 forintot jelent kilogrammonként. Minden bizonnyal irigykedve olvassák ezt a magyar termesztők, hiszen nálunk több helyen is 38 forint az induló felvásárlási ár.

Az RTL a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér egyik ültetvényébe látogatott el, ahol kézzel szedik a termést a napszámosok. Étkezési és léalmát, utóbbiért kínált 38 forintot a feldolgozó, amit az ültetvény gazdája érthető módon kevesell.

„Azt is figyelembe kell venni, hogy ezt az almát be is kell szállítani. A szállítási költségek kilónként 4 és 7 forint között vannak, és ha ezt levesszük belőle, akkor marad a termelőnek egy 31 forintos ár, ebből pedig nem tudja kihozni az önköltségi árát”

– sorolta Lakatos Bertalan őstermelő is. Értelemszerűen a betakarításhoz felfogadott embereket is fizetni kell, a munkagépek üzemanyagot fogyasztanak, a leszedett almákat hűtőkamrában tárolják, tehát ezek mind a termelési költségeket növelik.

A FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet számításai szerint egy év alatt legalább 50 százalékkal nőttek az almatermesztés költségei, az induló felvásárlási ár mégis alacsonyabb, mint egy éve.

„Ez is abba az irányba taszítja a termelőket, hogy fejezzék be az iparialma-termelést. Ez azt jelentené, hogy a feldolgozóipar alól 2-3 éven belül visszafordíthatatlanul eltűnne az alapanyag”

– figyelmeztetett Apáti Ferenc, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Az RTL felidézte, hogy az almatermesztők 2008-ban és 2018-ban is blokáddal tiltakoztak az alacsony árak miatt.

(Fotó: Jill Wellington/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Kevesebbért veszik át a szőlőt

2018. szeptember 27. 14:20

Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre.

Kevés gabona termett Európában, kilőhetnek a felvásárlási árak

2023. július 20. 15:40

Spanyolország, Portugália és Észak-Olaszország gabonatermesztőinek akár 60 százalékos hozamcsökkenést kellett idén elszenvedniük, ami a felvásárlási árak növekedéséhez vezethet.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Azonnal el kell adni a kukoricát, ha egy kis nyereség realizálható rajta – javasolja a GOSZ elnöke

2023. szeptember 6. 09:10

Az elmúlt évek kényelmes keresleti piacából Magyarországon kínálati piac lett, érdemes tehát naponta követni az árakat. Ha pedig olyan a helyzet, hogy egy kis nyereség realizálható a kukoricán, akkor érdemes elgondolkodni az értékesítésen – javasolja a termelőknek Petőházi Tamás.