Életmód, gasztronómia

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

Agrofórum Online

Franciaország felülvizsgálati javaslatot tett közzé, amely megtiltja a húsnevek, például a "steak" és a "borda" elnevezés használatát az országban előállított növényi alapú élelmiszereknél. Ezzel igyekeznek elkerülni bizonyos húsokra vonatkozó "félrevezető állítások" használatát.

Az Európai Unióban elsőként próbálkozott ilyen korlátozás bevezetésével Franciaország, ahol már tavaly júniusban megpróbálták ezt elfogadtatni. Azonban az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette a szabályozást, azzal érvelve, hogy az nem egészen egyértelmű és túl gyorsan akarták bevezetni.

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt. Az ipar gyakran hivatkozik a húskészítményekre, ami ellenérzést vált ki az állattenyésztők és a húsfeldolgozók körében Franciaországban is, az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjénél.

Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a 21 húsnévből álló lista használatát a fehérjealapú termékek leírásánál, beleértve a „steak”, a „borjúszelet”, a „borda”, a „sonka” vagy a „hentes” szavakat.

Azonban több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a „főtt sonka”, „baromfi”, „kolbász” vagy „bacon” használata továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, hogy a termékekben típustól függően a növényi fehérje nem halad meg egy bizonyos mennyiséget a 0,5 százalék és 6 százalék közötti sávban.

Ez az új rendelettervezet tükrözi azon szándékunkat, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak és elnevezéseknek a húskészítmények területén. Ezeket az elnevezéseket nem lehet használni olyan élelmiszereknél, amelyek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben húst”

– mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter közleményében.

Ez átláthatóság és lojalitás kérdése, amely megfelel a fogyasztók és a termelők jogos elvárásainak”

– tette hozzá.

A „hamburger” szó, amelyet számos márka használ a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, nem szerepel a listákon.

A rendelet a közzététel után három hónappal lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük a címkézés módosítására – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Azt sem szabályozzák a gyártók számára, hogy a hatálybalépése előtt, vagy legkésőbb a közzétételt követő egy éven belül értékesítik-e az összes címkézett termékkészletet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Növekedhet az import élelmiszerek aránya, ha csökkennek az agrártámogatások

2019. április 19. 08:02

Sajnálatos, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak.

Kisebb lett az élelmiszer kiszerelése? Kötelező lesz a tájékoztatás

2024. január 18. 08:10

A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.