Agrárgazdaság

Így lehetne elkerülni, hogy az Alföld sivataggá váljon

Válasz Online

Az egyre gyakoribb özönvízszerű esők miatt a csapadék jó része a folyókon keresztül gyorsan eltávozik az országból. De van megoldás a káros folyamatok kivédésére.

Sürgősen kukába kell dobnunk a felszín alatti vizek működéséről szóló elavult elméleteinket, hogy megállíthassuk a Kárpát-medence legfontosabb kincsének felélését – mondta el a Válasz Online-nak Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus a vele készült interjúban. Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet egyetemi tanára programot hirdetett a Homokhátság sivatagosodásának visszafordítására.

A szakember szerint Magyarországon egymillió illegálisan fúrt kút található, amelyek összesen akár egy köbkilométernyi vízkivétellel is rendelkezhetnek, ám erről nem rendelkezünk pontos adattal.

Pedig óriási kockázatot jelentenek, hiszen egyre alacsonyabbra süllyed miattuk a vízszint, így egyre nagyobb szárazságot tapasztalunk a felszínen. Ráadásul a szakszerűtlenül fúrt kutak az öntözött termést és a vízfogyasztók egészségét is veszélyeztethetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint száz évre visszatekintő adatsoraiból kiolvasható, hogy egyre több a hőhullám, egyre hosszabbak a száraz periódusok, és egyre kevesebb a csapadékos nap a Kárpát-medencében.

A lehullott csapadék összmennyisége ugyan érdemben nem csökkent, ám az eloszlása rendkívüli mértékben változott, sokszor „özönvízszerűen” hullik. Így a folyókon keresztül gyorsabban el is távozik az országból.

Mádlné Dr. Szőnyi Judit szerint világosan látszik, hogy felszíni vizekben tranzitország vagyunk: amennyi víz bejön az országba, az a folyókon keresztül el is hagyja azt. Sőt még több is. Az alföldi hátsági területek fokozottan sivatagosodnak, az ökoszisztémák pusztulnak, a szántóföldi termelés ellehetetlenül.

Mi lehet a megoldás? Számos országban rájöttek már arra, hogy nemcsak a felszínen raktározhatjuk el a többletvizet a száraz időszakokra, hanem a felszín alatti „víztározók” is alkalmasak lehetnek erre. Ezek a földfelszín és a vízszint közötti „telítetlen zónák”, ahol a pórustérben víz és levegő is van. További részletek a Válasz Online cikkében.

(Fotó: svklimkin/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Érkezik a megoldás az aszályra?

2019. április 10. 08:48

Alakul a hét második fele, egyre valószínűbb, hogy szinte mindenütt mérséklődni fog valamennyire a csapadékhiány.

40 millió köbméternyi belvizet fogtak vissza medrekbe, tározókba

2023. február 13. 08:54

A vízügyi igazgatóságok mintegy 40 millió köbméternyi belvizet tudtak holtágakban, medrekben, tározókban visszafogni az elmúlt két hónap csapadékából - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Milyen állapotban vannak az őszi vetésű növények?

2020. május 6. 15:37

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek.

Viharos szél érkezik, megnő a szárazfű-tüzek esélye

2023. február 17. 07:39

A napokban jelentős enyhülés érkezik hazánkba megerősödő nyugatias széllel – hívja fel a figyelmet az OMSZ. Az agrometeorológiai elemzésben felhívják a figyelmet a szárazfű-tüzek veszélyére is.