Zöldség-Gyümölcs

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

Agrofórum Online

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja az étel tartósításának, amely elméletileg ugyan szinte bármeddig eláll a mélyhűtőben, de ez nem jelenti azt, hogy nem romlik a minősége és teljesen friss marad az íze. A fagyasztás inkább a baktériumok elszaporodásától véd.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint abban biztosak lehetünk, hogy bármilyen fagyasztott élelmiszer biztonságosan fogyasztható, mivel a baktériumok és egyéb patogén életformák –17,78 °C alatt nem képesek fejlődni. Ugyanakkor az étel veszíthet az eredeti minőségéből és állagából, főleg a zöldségek és a gyümölcsök. Emiatt ajánlatos ezeket 8-12 hónapon belül elfogyasztani.

Egy élelmiszerekkel foglalkozó holland kutató szerint némelyik zöldséget, főleg a zöld leveles zöldségeket, mint a spenót, blansírozni szükséges fagyasztás előtt. A magas víztartalmú zöldségek, például a paradicsom, sokáig tárolhatók, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a mélyhűtőből kivéve megpuhulnak, emiatt érdemes úgy tervezni, hogy a fagyasztott zöldségeket főtt ételekhez, szószokhoz, lekvárokhoz és töltelékekhez használjuk fel. A gyümölcsből pedig smoothie-kat, szörpöket és fagylaltot készíthetünk.

A fagyasztás menete pedig a következő: a friss gyümölcsöt-zöldséget hideg vízben mossuk meg, majd egy papírtörlővel szárítsuk meg, esetleg a héját is távolítsuk el. Ezután helyezzük egy légmentesen zárható műanyag zacskóba vagy dobozba, miközben a lehető legkevesebb levegőt hagyjuk a tárolóban, amelyre írjuk rá a fagyasztás dátumát. Ezután már betehetjük a mélyhűtőbe, amely remélhetőleg egyenletes hőmérsékletet biztosít az élelmiszernek, ami a hosszú, biztonságos eltarthatóság garanciája. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

2019. július 28. 04:38

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot.