Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Varsó: jó úton haladnak a lengyel-ukrán gabonatárgyalások

Varsó: jó úton haladnak a lengyel-ukrán gabonatárgyalások

Agrofórum Online

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások jó úton haladnak, miközben a két ország megpróbálja rendezni a Varsó által a lengyel gabonaimportra bevezetett tilalmat érintő vitát.

Varsó és Kijev szövetségesek, de a kapcsolatok megromlottak, mióta Lengyelország, Magyarország és Szlovákia úgy döntött, hogy meghosszabbítja a tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy megvédjék saját gazdálkodóikat az Ukrajnából érkező gabona- és élelmiszerimport megugrásától.

A lengyel kormányra a szélsőjobboldal is nyomást gyakorol, hogy az október 15-i választások előtt keményebb álláspontot képviseljen Ukrajnával kapcsolatban.

Örülök, hogy a jövőről beszélünk, hogy mechanizmusokat építünk a jövő számára, és csillapítunk bizonyos érzelmeket, amelyek nem szolgáltak jól, és valószínűleg ez a helyes irány”

– mondta Robert Telus lengyel miniszter miután tárgyalt Mikola Solsky ukrán mezőgazdasági miniszterrel.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a két miniszter egy héten belül további tárgyalásokat folytat a Kijev által javasolt engedélyezési eljárásról.

Ukrajna javaslata a kukorica, a repce, a napraforgómag és a búza exportengedélyeinek bevezetése öt szomszédos közép-európai országba, amelyek az Európai Unió tagállamai.

A javaslat értelmében Ukrajna megállapodna az importáló országokkal a termékek listájáról és mennyiségéről, amelyek meghatároznák, hogy készek-e átvenni ezeket az árukat.

Lengyelország azt akarja, hogy Ukrajna vonja vissza a Kereskedelmi Világszervezethez benyújtott panaszát a tilalmak miatt.

Tarasz Kacska ukrán kereskedelmi képviselő, aki konstruktívnak nevezte a közelmúltban Lengyelországgal folytatott tárgyalásokat, később kijelentette, Kijev reméli, hogy garanciákat kap arra vonatkozóan, hogy a gabonaimportra vonatkozó ilyen korlátozások soha többé nem fognak megismétlődni.

Ha megkapjuk ezeket a garanciákat, hivatalosan bejelentjük, hogy ez a vita véget ért”

– mondta egy televíziós kommentárban.

Ukrán gabonafolyosó

Ukrajna lépése a gabonaexport szállítási csatornájának létrehozására pozitív lépés a globális élelmezésbiztonság szempontjából, bár továbbra is törekednek a szélesebb fekete-tengeri folyosóról szóló új megállapodás elérésére – mondta az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője. Az elmúlt napokban két hajó indult ki az ukrán Csornomorszk kikötőjéből a román és bolgár partok menti útvonalon.

Nagyon pozitív fényben látjuk a vizsgált alternatívákat az exportra, mert az a fontos, hogy a gabonát a globális piacokra juttassuk el”

– mondta Rebeca Grynspan, az Oroszországgal kötött ENSZ-megállapodás végrehajtásának vezetője a Reutersnek az ENSZ rendezvényén Londonban. Grynspan azt mondta, bár az új folyosó, amelyet Ukrajna megpróbál megnyitni, a „nagyon fontos erőfeszítések” közé tartozik, hozzátette, hogy „a kockázatok is nagyobbak”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

A vetési munkák harmadával végeztek Ukrajnában

2022. október 18. 09:03

Ukrajnában a 2023-as betakarításra szánt őszi gabona termőterületének kevesebb mint 30 százalékát vetették el optimális időjárási körülmények közt a rossz időjárás miatt.

Az ukrán gabonaexport 26,41 millió tonnára csökkent

2021. január 7. 06:53

Az adatok azt mutatták, hogy a kereskedők 12,51 millió tonna búzát, 9,73 millió tonna kukoricát és 3,78 millió tonna árpát adtak el külföldi vásárlóknak.

Ukrajna növeli a gabonaszállítást, működik az új exportútvonal

2023. november 2. 08:10

Ukrajna új fekete-tengeri exportfolyosójának sikere az odesszai régió kikötőibe tartó vasúti kocsik számának meredek növekedéséhez vezetett – közölte egy magas rangú vasúti tisztviselő.

Az ukrán gabonaexport ötödével csökkent

2022. október 7. 09:17

Ukrajnában a 2023-as betakarításra szánt őszi gabona vetésterülete valószínűleg nem haladja meg a 2 millió hektárt, és a betakarítás legalább 50%-kal csökkenhet.