Zöldség

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

Agrofórum Online

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.

A káposztafélékhez tartozó fajok termése botanikai értelemben nagyon különböző, levelüket, hajtásukat, virágjukat és a gumójukat fogyasztjuk, ebből adódóan eltérő az egyes tápelemek iránti igényük is, tekintettel arra, hogy az egyes tápanyagok más-másként hatnak a különböző növényi szervekre.

Tápanyagmennyiség tekintetében is jelentős különbség van a fajok között, de fajtán belül is, ami sok esetben nagyobb különbséget mutat, mint az egyes fajok között. Egy korai fejes káposzta a 20-30 tonna/ha termés megneveléséhez viszonylag kevés tápanyagot igényel, szemben egy tárolási fajtákkal, amelyek hozama esetenként meghaladja a 100 t/ha-t. 

Talajigény

A káposztafélék a hűvösebb fekvésű középkötött, homokos vályog és vályogtalajokat kedvelik, de a koraiak termesztéséhez a gyorsabb felmelegedésük miatt a homok és homokos vályogok előnyösebbek.

A talajok szerkezetével szemben támasztott magas igényük miatt, lehetőség szerint szerves trágyázott szakaszba kerüljenek, ami különösen érvényes a humuszigényesebb karfiolra és a brokkolira.

Az ún. „sótűrőbb” zöldségfélék csoportjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy a nagyobb adagú műtrágyát, a töményebb tápoldatot, a kisebb mértékű túltrágyázást károsodás nélkül elviselik, és ha valamivel gyengébb az öntözővíz minősége, az sem jelent különösebb veszélyt a termés mennyiségre és minőségre.

Kivételt képez a brokkoli és a karfiol, amelyeket más, az ún. közepesen sóérzékeny csoportba sorolunk, ennek jelentősége a talajok kiválasztásánál, valamint a műtrágyaadagok és a tápoldat töménységének  kiszámításánál  van.

Régóta ismert betegség a káposztafélék plazmodiofórás gyökér-golyvája (Plasmodiophora brassicae), az elmúlt néhány évben gyakrabban lehet vele találkozni Szabolcs-Szatmár és Somogy vármegyékben. A betegség 7 pH alatti, enyhén savanyú talajokon, fertőz jobban.

Védekezési lehetőség a 3-4 évesnél hosszabb vetésforgón kívül a semleges, esetleg enyhén lúgos talajok választása, vagy ha erre nincs lehetőség, a talajok meszezése, esetleg olyan műtrágyák használata, amelyek a talaj kémhatását növelik. 

A káposztafélék csak gondosan előkészített, mélyen művelt, lehetőség szerint szerves trágyázott talajba kerüljenek, kötöttségtől és humusztartalomtól függően szabadföldön 35-60 t/ha, hajtatásban 60-80 t/ha adag javasolt. A karfiol és a brokkoli gyökérzete fokozott mértékben érzékeny az ammóniára, ezért csak földdé érett, teljesen lebomlott trágyát forgassunk alájuk!

Tápanyagigény

A káposztaféléket mint különösen nagy tápanyagigényű növényeket jellemezi a szakirodalom, annak ellenére, hogy az egyes fajok, illetve fajták között a megtermelt zöldtömeg mennyiségében, és ebből adódóan a tápanyagigényük vonatkozásában is jelentős különbség van. Kiemelkedően magas a nitrogén igényük, az ipari és tárolási fajták esetében a nitrogén mellett a káliumigény is jelentős.

A hosszú tenyészidejű tárolási fajták 3-4-szer annyi tápanyagot építenek be szervezetükbe, mint a rövid tenyészidejű koraiak. Vagyis a tenyészidő hosszúsága, a termésmennyiség és a növény által felvett tápanyagok mennyisége szoros összefüggést mutat, amit a gazdaságos és a környezetkímélő trágyázásnál mindenképpen figyelembe kell venni. 

A nitrogén elsősorban a termésmennyiségre van nagy hatással. Egy-egy kultúra, a fajtól és a termésmennyiségtől, illetve a tenyészidő hosszától függően ~60-400 kg/ha nitrogént (N) von ki a talajból. Hiánya súlyos terméscsökkenéssel jár, ha a hiánytünetek már megjelentek – alsó, idősebb leveleken sárgás elszíneződés, egyes fajtáknál lilás (1. kép) –, már jelentős termésveszteséggel kell számolni.

Nitrogénhiány tünete fejes káposztán: az  alsó, külső leveleken jelentkező egyenletes sárgulás (klorózis)

Noha lombtömeghez viszonyítva a tenyészidő elején intenzívebb a nitrogénhasznosítás (egységnyi zöldtömegre számított napi tápanyagfelvétel), a legtöbb nitrogént, de a káliumot is később, a fejképzés idején veszik fel.

A fejes káposztánál a trágyamennyiség számításának alapja a fajlagos tápanyag-igény, nitrogén esetében 3,3-3,8 kg/t, ami azt jelenti, hogy a fejes káposzta 1 tonna termés kifejlesztéséhez 3,3-3,8 kg nitrogént igényel, azaz vesz fel a talajból (1. táblázat). (Az alacsonyabb szárazanyag tartalmú korai fajták valamivel kevesebbet, 3,3 kg/t-t, a magasabb szárazanyag tartalmú, hosszabb tenyészidejű tárolási káposzták valamivel többet, 3,8 kg/t-t.) 

Zöldségfaj neveTervezett termésszint, t/haFajlagos tápanyagigény kg/t
MinimumÁtlagos*MaximumNP2O5K2O

Fejes káposzta
Korai3040603,151,23,9
középkorai60771103,51,34,3
Kései60801203,851,44,7
Vörös káposztaNyári2027406,01,77,0
Kései3040606,61,97,7

Kelkáposzta
Korai3040603,61,84,5
középkorai4047604,02,05,0
Kései3037504,42,25,5

Karfiol
Korai1519284,01,65,0
középkorai1822304,01,65,0
Kései2228404,01,65,0
Brokkoli2530404,11,66,0

Karalábé
Korai1518255,04,08,0
középkorai1820305,24,28,3
Kései2027405,54,48,8
Kelbimbó1020403,31,08,8
Kínai kel3035403,71,15,2
 A káposztafélék tervezett termésszintje, és a termésszinthez kapcsolódó fajlagos NPK tartalom
* Termésszint, amelyhez a fajlagos tápelemtartalom számítása történt

A káliumellátás bizonyos mértékig kihatással van a termésmennyiségre, de alapvetően a szárazanyag-tartalmon keresztül a szállíthatóságot, a tárolhatóságot, a betegség-ellenállóképességet határozza meg. Egy-egy jó termő tárolási káposzta káliumigénye megközelítheti a 400-500 kg/ha K2O-t.

A káliumhiány viszonylag lassabban mutatkozik a leveleken, de később, igen jellegzetes tünetével, az erek közötti klorózissal, illetve nekrózissal biztosan elkülöníthető a többi tápelem hiánytünetétől.  Kedvezőtlen nitrogén-kálium arány – azaz sok nitrogén a káliumhoz viszonyítva – bőséges vízellátás mellett laza, könnyen repedő (2. kép), betegségekre érzékeny terméseket eredményez. 

 Nitrogén túltrágyázás és intenzív öntözés hatására gyakran tapasztalható a fejes káposzta termésének felrepedése

A foszforigény a nitrogén és a kálium tápelemekhez viszonyítva alacsonyabb, de egy hosszú tenyészidejű fajtánál nem elhanyagolható (150-170 kg/ha). A tápanyag-utánpótlás tervezésénél abból kell kiindulni, hogy foszforból a gyökérképzés időszakában, a tenyészidő elején a zöldtömeghez viszonyítva nagyobb az igény, ezért a foszfort megosztva, elsősorban alap- illetve kisebb mennyiségben indítótrágya formájában kell kijuttatni. 

A fent jelzett nitrogén, foszfor és kálium értékekből adódóan a fejes káposzta fajták tápanyag-igénye a következők szerint alakul:

Hosszú tenyészidejű fajták
(100 t/ha termés esetén):
380 kg/ha N
150 kg/ha P2O5
400 kg/ha K2O
Közép hosszú tenyészidejű fajták
(50 t/ha termés esetén):
190 kg/ha N
75 kg/ha P2O5
230 kg/ha K2O
Rövid tenyészidejű fajták
(20 t/ha termés esetén):
66 kg/ha N
24 kg/ha P2O5
92 kg/ha K2O

Bár a felvett mennyiséget figyelembe véve a nitrogénnél és a káliumnál majdnem nagyságrenddel kisebb a magnéziumigényük, mégis jelentősnek mondható, nagyobb termésátlagot alapul véve 50-80 kg/ha. Az utóbbi időben többször megfigyelhető magnéziumhiány (karfiolon és brokkolin gyakrabban), a hiányos trágyázás mellett a tápelemek illetve a trágyázás aránytalanságából (magas kálium szint, erősen meszes 5% feletti szénsavas mésztartalmú talaj) adódik.

Mikroelemek vonatkozásában több figyelmet igényel a karfiol és a brokkoli. Az előforduló bór és a molibdén hiánya ritkábban a talajok rossz tápanyag-ellátottsága, annál gyakrabban a kedvezőtlen talaj-kémhatásra, esetleg a magas talaj-mésztartalomra vezethető vissza. A bórhiány, ami gyakoribb, a meszes és a lúgos talajon fordul elő, míg a molibdén felvétele a savanyú közegben nehezebb. A bór hiánya a rózsák belsejének (torzsájának) üregesedését és a szívlevelek megbarnulását (elfeketedését) eredményezi. A molibdén hiánya inkább a termés (rózsa) külső, felületi megbarnulását okozza. 

Jól bizonyítja a karfiol és a brokkoli környezet iránti fokozott igényét, hogy termesztésük folyamán több élettani betegség is megfigyelhető, amely néha a tápanyagellátásukkal is összefügg. Ilyen az ún. üvegesedés betegség, elsősorban a késő őszi kultúráknál figyelhető meg, ritkábban a hajtatott karfiolnál.

Nálunk a kora tavaszi termesztésben csak erősen csapadékos időjárás alkalmával fordul elő, nyári karfiolnál gyakorlatilag ismeretlen. A magas páratartalom, illetve a páratartalom erős ingadozása következtében a karfiol rózsáján üveges foltok képződnek, amelyek lassan megbarnulnak. A foltokon idővel gombabetegségek telepszenek meg, és a kártétel kiterjedhet az egész rózsára. Az ilyen termés rosszul szállítható, vágás után megfonnyad, jelentős súlyveszteséget mutat.

Nitrogénben gazdag talajon a betegség gyakoribb. Előfordul, hogy a magas páratartalom következtében az üvegesedés együtt lép fel a leveleken kialakuló ödémás tünetekkel, ezek apró vízhólyagok, amelyek egy idő után felrepednek és elparásodnak. Az öntözés mérséklésével, átmeneti szüneteltetésével a betegség megállítható, illetve megelőzhető.

A kínai kelnek egyik legismertebb betegsége a belső levélszél-barnulás, sajnos nálunk is gyakori a hajtatott, de a szabadföldi termesztésben is: belső, fiatalabb leveleken jelentkezik fekete, barnás-fekete szövetelhalás formájában. Van, amikor már egészen fiatal korban fellép, de sokszor csak a kifejlett, piackész, befejesedett termések belsején lehet megtalálni (3. kép).

 Kínai kel belső levél-barnulás

Oka a kalciumhiány. Ritkábban a talaj alacsony mésztartalma, gyakrabban a kalcium felvételét (növénybe jutását) zavaró valamilyen környezeti tényező (pl. magas páratartalom, magas EC érték). Savas kémhatású talajokon, és ahol a szénsavas mésztartalom 1%-nál alacsonyabb, gyakoribb a betegség. (Az őszi kínai kel esetében tárolás alatt is kialakulhat a levélereken barna foltosodás, barnulás, amely a termés eladhatóságát rontja. Ez utóbbinak a vizsgálatok szerint nincs köze a levelek kalciumellátottságához, a betakarítást megelőző meleg okozza. A fajták érzékenysége nagyon eltérő.)  

Ellentétben egyesek véleményével, a karfiolnál a terméskezdemények (virágok) megjelenésének késése, súlyosabb esetben elmaradása – mint az idén is – nem feltétlenül vezethető vissza a foszforhiányra. A vegetatív szakasz elhúzódását és a generatív szakasz késését a júliusi, augusztusi nagyon meleg időjárás okozza, amikor éjszakára sem hűl le a jarovizációhoz kellő mértékben a levegő. Intenzív, hideg vizes öntözéssel a termések megjelenése valamelyest indukálható, siettethető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

2023. július 24. 10:10

Nagyon sok terület válik egyre meszesebbé, gyakran szikessé is. Ezekben a talajokban a növényeket hamarabb eléri az aszály, gyakori a súlyos terméselmaradás. Gyenge a növények olajtartalma, elmarad a fehérje- vagy sikértartalom. Hamarabb felsül a kukorica, a napraforgó, kiritkul a lucerna, és nitrogénkötő növény nehezen termeszthető.

Számoljon le a szármaradványokkal!

2018. február 23. 08:40

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Növényvédő szerek hatása a talajra

2023. június 22. 13:36

A talajban a legfontosabb lebomlási út a mikrobiológiai átalakulás. Sok esetben a mikrobiológiai és kémiai bomlási termékek kémiai szerkezete azonos.