5℃ -1℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Előnyük ezeknek a fajtáknak, hogy kevesebb permetezést igényelnek, viszont boruk már a minőségi kategóriába sorolhatóak. Felmenőik között a legjobb világfajták szerepelnek, így a többszöri visszakeresztezésnek köszönhetően a „vad ízek” nem jelennek meg a borokban.

A Nébih három termőhelyen vizsgál szőlőfajtákat: Helvécián, a pölöskei fajtakísérleti állomáson és kihelyezett kísérletként Domoszlón. Cél, hogy gazdag klónválaszték álljon rendelkezésre a hagyományos fajtákból, nőjön a patogénmentes szaporítóanyag használata, és hogy csökkenjen a szőlőtermesztés környezeti terhelése.

Az első nemzeti fajtajegyzék 1956-ban készült el hazánkban. Ekkor több, mint 40 szőlőfajta szerepelt a listán, ma már 137-nél járunk. A legtöbb szőlőt Olaszországban tartanak nyilván, 547 fajtát. Franciaországban 293, Spanyolországban 248, Németországban 91 szőlőfajta szerepel a nemzeti listán. A tagországokban engedélyezett fajták az egész Európai Unióban szaporíthatóak és forgalmazhatóak, de telepíteni csak azokat szabad, amelyeket osztályba sorolnak.

Az állami elismerést szigorú feltételekhez kötik. A DUS-vizsgálat mellett fiziológiai vizsgálatokat is végeznek. Ez a 40/2004 FVM rendelet írja elő, hogy legalább 3 éven keresztül két eltérő termőhelyen kell megfigyelni a fajtákat és értékelni a termőképességet, a termésbiztonságot, a hozamot, az alany-nemes összeférhetőséget, a rügytermékenységet, a lombszerkezetet, az ellenálló képességet stb. Mindemellett mérik a must cukor- és savtartalmát is. 

A helvéciai rendezvényen sort került a 2021-ben és azóta állami minősítést kapott fajtákról az oklevelek átadása. A fajták a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, illetve a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében, Badacsonyban és Keszthelyen születtek.

Néhány fajtának az újbóli minősítésére is sor került. Pár fajta: Andor, Borsmenta, Pinot regina, Furmint P.1, P.2 és P.5, Hárslevelű P.41/117 és P.41/124, Olaszrizling P.2/16, P.2/23, P.2/30, P.112, Savignon blanc P.167, Georgikon 10EE alanyfajta, Duna gyöngye, Kadarka K.M.1 és még sok más fajta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3. 17:10

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

2021. október 2. 04:37

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban a szakértő vizsgálati eredményei alapján a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.