Állattenyésztés

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

Agrofórum Online

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Emlékezetes év ez a hazai sajtszakmának, hiszen szeptemberben a Vászolyi Sajtmanufaktúra nyert aranyérmet a Mondial du Fromage versenyen, amelyet „a sajtok Bocuse D’Or”-ja ként emlegetnek. 

World Cheese Awards

Ahhoz, hogy laikusként is értékelni tudjuk a most elért eredményeket, azt kell tudni, hogy a World Cheese Awards egy olyan nemzetközi megmérettetés, ahová valóban a világ minden részéről érkeznek az országok legkiválóbb sajtkészítői, a legjobbnak ítélt termékeikkel. Az idén 35. alkalommal gyűlt össze a szakma, és tovább nehezedett a verseny, hiszen rekordszámú, 4502 sajt érkezett „hajóval, teherautóval, vonattal és repülővel” a sajtszakértőkből álló előkelő bírálóbizottság elé.

Aranyos, ezüstös, bronzos sajtjaink

A magyar győztesek és termékeik jól ismertek már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is. Például Kun Anita sajtmester terméke, a baracskai félkemény sajt 2021-ben, az akkor Spanyolországban megrendezett World Cheese Awards-on az abszolút negyedik helyen végzett, valamint elnyerte a verseny legjobb kézműves sajtjának járó díjat is. Beszélgetésünket Anitával, sajtműhelyről, termékekről, sőt krimibe illő sajt eltűnésekről itt olvashatják: KATTINTSON!

Van mit lefaragnunk

Mindezek az eredmények is tükrözik, hogy az elmúlt évek munkájának eredményeképpen Magyarország is felkerült a világ sajttérképére, bár ezt az átlagfogyasztó kevéssé érzékeli. Ugyanis a hazai fogyasztás mintegy 30 százalékát továbbra is a trappista teszi ki.

A sajtműhelyek, manufaktúrák rendkívül tudatos, szigorú szakmai munkájának és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak köszönhetően valamelyest nőtt a kereslet a kézműves tejtermékek, sajtok iránt is.

Főzés során már elő-elő kerül a parmezán, a cheddar, a mozzarella és a gomolya is, szendvicseinkben pedig helyt kap a trappista mellett a camembert és a parenyica. Az elért eredmények mellett is igen távol állunk az európai átlag fogyasztótól, aki éves szinten 18 kiló felett fogyaszt sajtot, míg egy magyar csupán 7,6 kg-ot. 

Akiket ünnepelhetünk:

  • Breier Farm, Elek Szabolcs (két aranyérem) 
  • Urbán Tibor, Tolbán Sajtmanufaktúra (egy ezüst, egy bronz) 
  • Csíz Sajtműhely, Kun Anita (két ezüst)
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, Vidáné Kondor Oktávia (egy ezüst egy bronz)
  • Goral Kft. (egy ezüst)
  • Pipitér Sajtműhely (egy bronz)
  • Cervinus Sajt, Szarvasi Agrár Zrt. (egy bronz)

Breier Farm

Ifj. Breier László tulajdonos 20 év élelmiszer-kereskedelem után döntött úgy, hogy szeretne egy fenntartható mezőgazdaságot, egy önfenntartó farmot létrehozni, ahol a hagyományos „boldog” állattartás eredményei, és a „szelíd” növényvédelemmel termelt gyümölcsök eljuthatnak a fogyasztóhoz és visszaköszönnek a gyerekkor ízei, élményei.

Ez mára valóra vált. Ennek az egyik kézzelfogható darabja a tejüzem és tehenészet, ahol a hagyományos állattartás találkozik a legmodernebb technológiával.  A tejüzemben hagyományos receptek alapján, manufakturális formában készítik a joghurtokat, túrót, prémium vajat, friss és az érlelt sajtokat, amelyek adalék és tartósítószer mentesek. 

A minőség bajnoka

A tejüzem vezetője Elek Szabolcs, aki szakmai tapasztalatainak a zömét külföldön szerezte meg, egyetemet végzett Németországban és Dániában, dolgozott Angliában, Walesben és Ausztriában. 2016-ban kapta meg első nagy szakmai elismerését, ugyanis idehaza az Év Sajttermelője lett. 2018-ban ezüstérmet ért el a British Cheese Awardson, majd 3 ezüstérmet nyert a 2022-es magyarországi Sajtmustrán, immár a Breier Farm színeiben.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Egyre több amerikai sajtot vásárolnak Európában

2022. április 20. 08:04

Az Egyesült Államok kereskedelmi adatai szerint Európa februárban 306 tonna sajtot importált az Egyesült Államokból.

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

2022. május 22. 07:44

A válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.