Életmód

10+1 élelmiszer, amelyek csökkentik a vércukorszintet

Agrofórum Online

Közhelyszámba megy, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség népbetegség, aminek jelentős arányban a nem megfelelő táplálkozás (és a mozgásszegény életmód) az oka. 10+1 olyan ételt ajánlunk, amely olcsó és hazánkban is könnyedén hozzáférhető, mégis nagyon egészséges – még cukorbetegek számára is.

Szerencsére léteznek olyan élelmiszerek, amelyek nemhogy nem emelik meg a vércukorszintet, hanem magas szénhidráttartalmú ételek mellé fogyasztva kifejezetten a vércukorszint csökkentésére ajánlottak. Ezek közül jó néhány a magyar boltokban is könnyen hozzáférhető és kedvező árú alternatívát jelent. Nem kell tehát rögtön a világ végéről származó „superfoodokban” gondolkodnunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, sőt sok esetben elég csak a kertben vagy a gazdaságban körülnézni.

1. Brokkoli

A brokkoliban található szulforafánnak kifejezetten vércukorszint-csökkentő hatása van, és akkor termelődik, amikor a brokkolit összevágják vagy megrágják. Kísérletek bizonyítják, hogy a brokkoli segít az inzulinérzékenység fenntartásában, csökkenti a vércukorszintet és az oxidatív stresszt. A fiatal brokkoli továbbá koncentrált formában tartalmaz hasonlóan jó hatású glükozinolátokat is. 

2. Tökfélék és tökmag

Éppen időszerűek a tökfélék, amelyeknek magas a poliszacharid-tartalmuk, ami egy összetett szénhidrátforrás, tehát magas tápértékű, de lassú emésztődésű. A magoknak pedig magas a fehérje- és zsírtartalmuk, ami energiát szolgáltat, ugyanakkor nem igényel inzulint a felszívódáshoz.

3. Mogyoró és mogyoróvaj

Szintén magas kalória-, fehérje-, de alacsony szénhidráttartalmúak a mogyorófélék, így elkerülhető, hogy inzulinra legyen szükség az emésztésükhöz. Viszont a kalóriatartalmukra a súlyproblémával küzdőknek figyelniük kell.

4. Lenmag

Magyarországon méltatlanul háttérbe szorul a lenmag, pedig helyben megtermelhető, rendkívül egészséges étel, amely több vizsgálat szerint is hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez, ráadásul kiugróan magas az ómega-3 tartalma.

5. Bab és lencse

Nem csupán magas a fehérje-, rost- és magnéziumtartalmuk, de elég az étkezésnél akár a rizs egy részét helyettesíteni velük, és bizonyítottan segítik a vércukorérték csökkenését.

6. Káposztafélék

A fermentált élelmiszerek olcsók és télen-nyáron rendelkezésre állnak, megőrizve a frissen szedett növény legtöbb pozitív hatását. Ráadásul a savanyítást végző baktériumok is segítik az emésztést.

7. Bogyósok

Édességnek is megfelelnek, ugyanakkor tele vannak vitaminnal, ásványi anyaggal, és magas szénhidráttartalmú ételek mellé fogyasztva hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez.

8. Zab és zabkorpa

A magas rosttartalom lassítja az emésztést, ezzel a szénhidrátok feltáródását, és időt ad a szervezetnek az inzulintermeléshez.

9. Kefir és joghurt

A baktériumok jótékony hatásáról már írtunk a savanyú káposzta kapcsán, ugyanez bizonyítottan igaz a másfajta hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó savanyított tejfélékre is. 

10. Tojás

Egy újabb alapélelmiszer, amire érdemes más szemmel nézni, hiszen magas a fehérje- és zsírtartalma, sokféle vitamin, ásványi anyagok jellemzik.

+1. Alma

Az alma dobogós helyet érdemel a szuperélelmiszerek toplistáján, jótékony hatásairól valóban ódákat lehetne zengeni. A benne található szénhidrátok közül a gyümölcscukor kevésbé terheli meg a szervezetet, a rost pedig kifejezetten javallott. Érdemes azonban az almát a héjával együtt fogyasztani.

(Fotó: Leda c./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Boszorkányos növények

2024. november 23. 16:10

Számos olyan növény van, amelyhez az emberek valamiért misztikus tulajdonságokat társítanak, és amelyekre évszázados tradíciók épülnek.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Olaszország mégsem rögzíti az alapvető élelmiszerek árát

2023. augusztus 4. 10:40

A szegények megsegítése érdekében a római kormány megpróbált megállapodást kötni a termelők és a kiskereskedők között.

Az élelmiszerek 3,2 százalékkal drágultak egy év alatt

2021. július 10. 14:29

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2%-kal, a nyugdíjas háztartások körében 3,8%-kal emelkedtek.

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

2023. május 12. 08:49

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését.

Tiltakoznak az élelmiszergyártók a reklámkorlátozás miatt

2021. november 3. 05:03

Megtiltja az egészségtelen ételek és italok, például csokoládé, kekszek és fagylalt gyermekeknek szánt reklámozását Spanyolország.