Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk fenyő tűlevélből tisztítószert?

Agrofórum Online

A házi készítésű bio-tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg nem lesz újdonság ez a recept, de aki még nem hallott róla, jobb, ha kipróbálja, mert bizton beleszeret, annyira hatékony, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és természetes.

Ha van a kertben saját fenyőfánk, máris nekiláthatunk a tisztítószer elkészítéséhez, ha nincs, csak egy keveset kell várnunk, hiszen nemsokára indul a karácsonyi szezon, és általában a legtöbb karácsonyfának szánt fenyő alján akadnak olyan ágak, amelyeket a talpba faragáskor úgyis levágnánk. Ha nincs türelmünk addig várni, a piacokon most is találhatunk fenyőágakat az árusoknál. 

A tisztítószer alapanyaga az ecet, ehhez kell hozzáadni a tűleveleket. Az eredmény nem csak látványos – hiszen milyen szépen néz ki egy befőttesüvegbe zárt zöldellő fenyőág? –, de roppant hatékony is: kiválóan eltünteti a vízkövet, remek ablaktisztítószer, szuper jó minden szaniterre, WC-tisztításra, a zuhanycsövek csillogóvá varázsolására, tehetjük mosógépbe (szép lesz nem csak a dob, de az üvegajtó is), zsírtalaníthatjuk a sütőt vagy az edényeinket, és fel is moshatunk vele.

A szaga – mert ennek bizony nem illata, hanem kicsit kellemetlen szaga van, még a beáztatott fenyő dacára is –, nem túl kellemes, de ezen különféle illóolajokkal segíthetünk: a legjobban a citrusfélékből készült illóolajok, a narancsos, citromos aromák illenek a fenyőhöz, és ezek elég szépen el is tudják nyomni az ecet maró szagát. 

További előnye, hogy olcsó és kevésbé környezetkárosító, mint bármelyik boltban kapható vegyszeres tisztítószer. Nem csak flakonba, de spray-ként szórófejes palackokba is tölthetjük, így kisebb felületeket is könnyen letakaríthatunk vele. 

Amennyiben az ünnepek alatt készítjük el ezt a bio-tisztítószert (mert ugye akkor van kéznél garantáltan egy fenyőfa), a legjobb eredmény érdekében törekedjünk arra, hogy friss ágrészeket vágjunk le, mivel a fáról már lehullott tűknek már általában kevesebb a nedvességtartalma és haloványabb az illata.

Ha kültéri fákról gyűjtünk gallyakat, rázzuk meg az ágakat, hogy lepotyogjanak a már elszáradt tűlevelek, és felhasználás előtt állítsuk vízbe, sőt, zuhanyoztassuk is le, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek rajtuk apró rovarok – utána szárítsuk meg őket. 

A tisztítószer elkészítése:
Egy nagyobb tálba öntsünk egy üveg étkezési ecetet és áztassuk bele a megtisztított fenyőágakat 1-3 hétre. Az idő leteltével az elkészült tisztítószert szűrjük le, palackozzuk be, öntsük szórófejes üvegekbe és már használhatjuk is. Az ecet sötét aranyszínűvé válik. 

Alternatív megoldásként a tűleveles kis gallyakat azonnal befőttesüvegbe is tehetjük, és ott is felönthetjük őket ecettel, majd légmentesen záródó kupakkal lezárva a polcra kerülhetnek. Két hét múlva ezek is használhatók, de vitathatatlanul szebben mutatnak a polcokon, mint a leszűrt levű társaik. Minél tovább maradnak a fenyőágak az ecetes lében, annál erősebb lesz a fenyőillat, ezért érdemes türelemmel kivárni az idő leteltét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.

A bio fűszernövények iránti kereslet csúcsokat dönget az ünnepi szezonban 

2023. december 21. 12:40

Ki gondolta volna, hogy az év végén, az ünnepi szezonban épp a bio fűszernövények lesznek azok, amelyek minden más zöldség és gyümölcs előtt átveszik a vezetést az USA-ban?

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.