Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk fenyő tűlevélből tisztítószert?

Agrofórum Online

A házi készítésű bio-tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg nem lesz újdonság ez a recept, de aki még nem hallott róla, jobb, ha kipróbálja, mert bizton beleszeret, annyira hatékony, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és természetes.

Ha van a kertben saját fenyőfánk, máris nekiláthatunk a tisztítószer elkészítéséhez, ha nincs, csak egy keveset kell várnunk, hiszen nemsokára indul a karácsonyi szezon, és általában a legtöbb karácsonyfának szánt fenyő alján akadnak olyan ágak, amelyeket a talpba faragáskor úgyis levágnánk. Ha nincs türelmünk addig várni, a piacokon most is találhatunk fenyőágakat az árusoknál. 

A tisztítószer alapanyaga az ecet, ehhez kell hozzáadni a tűleveleket. Az eredmény nem csak látványos – hiszen milyen szépen néz ki egy befőttesüvegbe zárt zöldellő fenyőág? –, de roppant hatékony is: kiválóan eltünteti a vízkövet, remek ablaktisztítószer, szuper jó minden szaniterre, WC-tisztításra, a zuhanycsövek csillogóvá varázsolására, tehetjük mosógépbe (szép lesz nem csak a dob, de az üvegajtó is), zsírtalaníthatjuk a sütőt vagy az edényeinket, és fel is moshatunk vele.

A szaga – mert ennek bizony nem illata, hanem kicsit kellemetlen szaga van, még a beáztatott fenyő dacára is –, nem túl kellemes, de ezen különféle illóolajokkal segíthetünk: a legjobban a citrusfélékből készült illóolajok, a narancsos, citromos aromák illenek a fenyőhöz, és ezek elég szépen el is tudják nyomni az ecet maró szagát. 

További előnye, hogy olcsó és kevésbé környezetkárosító, mint bármelyik boltban kapható vegyszeres tisztítószer. Nem csak flakonba, de spray-ként szórófejes palackokba is tölthetjük, így kisebb felületeket is könnyen letakaríthatunk vele. 

Amennyiben az ünnepek alatt készítjük el ezt a bio-tisztítószert (mert ugye akkor van kéznél garantáltan egy fenyőfa), a legjobb eredmény érdekében törekedjünk arra, hogy friss ágrészeket vágjunk le, mivel a fáról már lehullott tűknek már általában kevesebb a nedvességtartalma és haloványabb az illata.

Ha kültéri fákról gyűjtünk gallyakat, rázzuk meg az ágakat, hogy lepotyogjanak a már elszáradt tűlevelek, és felhasználás előtt állítsuk vízbe, sőt, zuhanyoztassuk is le, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek rajtuk apró rovarok – utána szárítsuk meg őket. 

A tisztítószer elkészítése:
Egy nagyobb tálba öntsünk egy üveg étkezési ecetet és áztassuk bele a megtisztított fenyőágakat 1-3 hétre. Az idő leteltével az elkészült tisztítószert szűrjük le, palackozzuk be, öntsük szórófejes üvegekbe és már használhatjuk is. Az ecet sötét aranyszínűvé válik. 

Alternatív megoldásként a tűleveles kis gallyakat azonnal befőttesüvegbe is tehetjük, és ott is felönthetjük őket ecettel, majd légmentesen záródó kupakkal lezárva a polcra kerülhetnek. Két hét múlva ezek is használhatók, de vitathatatlanul szebben mutatnak a polcokon, mint a leszűrt levű társaik. Minél tovább maradnak a fenyőágak az ecetes lében, annál erősebb lesz a fenyőillat, ezért érdemes türelemmel kivárni az idő leteltét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Rohamosan fejlődik az ökológiai gazdálkodás

2019. április 20. 04:33

Az EU teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt. Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Rovarparazita fonálférgek: Az ellenségem ellensége a barátom – avagy a betelepíthető hasznos szervezetek (I. rész)

2018. április 19. 06:21

Az ökológiai gazdálkodás szépsége és egyben kihívása abban rejlik, hogy a rendelkezésre álló növényvédőszerek palettája igen szűkös.

Fotoszintetizáló és használat után lebomló bioruhákat állítottak elő

2024. július 24. 11:40

Élő és fotoszintetizáló zöldalgákat tartalmazó anyagot készített egy tervező. Ez megköti a szén-dixidot, használat után pedig lebomlik.