Agrárközélet

Terrorizálják a Balaton környékét a nagyvadak és a varjak

MTI

Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt – közölte a szövetség társelnöke az MTI-vel.

Hebling Zsolt, aki egyben Alsóörs független polgármestere, elmondta, hétfőn elküldték a levelüket Nagy István miniszternek a BSZ önkormányzatai és a tapolcai járás csatlakozott települései nevében.

Kifejtette: évtizedek óta komoly problémát okoz a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett. A művelés alól kivett területeken ugyanis bokros-fás növénytársulások jelentek meg, sokszor a lakóövezetek közvetlen közelében, amelyek kiváló búvóhelyet nyújtanak a nagyvadállománynak.

A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdaság terményeket fogyasztanak.

A gazdák, lakosok számára csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük. Sokan ezért hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal, szőlőműveléssel, ami tovább rontja a balatoni települések tájgazdálkodását, sokszínűségét – emelte ki Hebling Zsolt.

Kitért arra is, hogy a túlszaporodott nagyvadak rengeteg kisebb-nagyobb közlekedési balesetet is okoznak. Megjegyezte, hogy a casco biztosítással nem rendelkező autósoknak arra sincs esélye, hogy a biztosító megtérítse a kárukat, sőt, a jogszabályi változások miatt az elhullott vad, illetve trófea értékének megtérítésére is kötelezhető egy vétlen sofőr.

Hebling Zsolt elmondta, mivel a településvezetők kezében nincs semmilyen jogi eszköz a helyzet kezelésére, legtöbben a helyileg illetékes vadászatra jogosultakhoz fordulnak, akik azonban többnyire kapacitás hiányra hivatkozva nem lépnek. Nehezítik a helyzet megoldását a Balaton-parti területek adottságai, hiszen a nádasban megbújó nagyvadak levadászása komoly technikai és logisztikai kihívás – tette hozzá.

A varjak túlszaporodása is egyre több települést érint az üdülőövezetben – mondta a BSZ társelnöke. A varjak az énekesmadarak fészkeinek kifosztásával, a turista útvonalak bepiszkításával, a szemét széthordásával, a kiskertek tönkretételével okoznak gondokat.

A balatoni önkormányzatok azt kérik az agrárminisztertől, hogy első lépésként induljon el a probléma felmérése, majd a megoldások kidolgozása, amiben partnerek lesznek – közölte Hebling Zsolt.

(Fotó: petrafaltermaier/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Nemzeti Park: biztos, hogy farkasokkal találkozott az erdész Füzérnél

2020. február 19. 10:05

A megfelelő tájékoztatás a legfontosabb feladat, hogy mind a térségben élők, mind az ide látogatók bírjanak azokkal az ismeretekkel, ami a farkasokkal való együttélés során csökkenti a konfliktushelyzetek kialakulásának esélyét.

Vadkárok szemléje és megelőzésének lehetőségei Sipos gazda szemével

A kelő napraforgót és kukoricát a mezei nyúl, hörcsög, örvös galamb, vetési varjú, majd később a nagyvadak is károsíthatják.

Túl sok a nagyvad Magyarországon, elfogyott a türelem

2023. december 16. 13:10

A hazai nagyvad létszám országos szinten elérte azt a határt, amely tovább nem tartható.

Akkor veszélyes a nagyvad, ha már nem fél az embertől

2024. augusztus 10. 14:10

Nem a medvék és a farkasok jelenléte, hanem az emberhez szokása és ezzel félelmének megszűnése jelenti az igazi veszélyt.