Zöldség-Gyümölcs

Ehető jégvirág, ami nem az ablakon nyílik

Agrofórum Online

A jégvirág szó hallatán mindenki az ablakokon ilyentájt megjelenő szépséges jég-alkotta fagyvirágokra gondol, amelyek egyedi mintája valóban szemet gyönyörködtető, pedig ezúttal egy növényről van szó, amely megdöbbentő módon úgy fest, mintha ráfagyott volna a reggeli harmat.

A jégvirág halofita növény – ezek a virágos növények egy olyan elkülönült ökológiai csoportját jelölik, melyek az élőhelyükön megemelkedett sókoncentrációkhoz alkalmazkodtak és ezen feltételek mellett tudnak szaporodni, fennmaradni.

Észak-Afrikában, Délnyugat-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában honos. Bár vadon nő, dísznövényként is használják és ma már üvegházakban is termesztik. Ez a szívós növényfaj rendkívül ellenálló.

Miután elpusztul, a lebomló növényből a só a környező talajba szivárog – a megnövekedett sótartalom pedig megakadályozza más, kevésbé sótűrő fajok megtelepedését.

A jégvirág szőnyegként elterülő egynyári növény. Különleges levelei és szárai apró hártyákkal borítottak, amelyek nedvvel telt papillákat (sómirigyeket) alkotnak, amelyek távolról jégkristályoknak tűnnek, és a levélnek zamatos textúrát kölcsönöznek.

Robusztus zamatos fűszernövénynek számít, amely akár 1 méter szélesre is megnőhet. A virágai fehérek, idővel a szirmai rózsaszínűvé válnak. A termőhelytől függően a szárakon lévő „kristályok” a zöldtől a vörösig terjednek.

A növény levelei és a szárai nyersen vagy főzve fogyaszthatók. Bár a jégvirág levelei belül kocsonyás állagúak, a külső részek miatt kellemesen ropogósak, lédúsak és tengeri sós ízűek. Amikor teljesen megérik, a jégvirág édesebbé válik.

A japánok az oly népszerű tempurát a jégvirág leveléből készítik, de a levelek és a szárak igény szerint savanyíthatók sőt, köretként is használhatók. A jégvirág levelei izoflavonokat, A- és C-vitamint, valamint többféle B-vitamint tartalmaznak.

@abouttoeat

i could listen to Rie and Andrew talk about food literally all day #iceplant #edibleplants #foodtiktok #interestingfood

♬ original sound – about.to.eat

(Fotó: rikkerst/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Vigyázni kell az extrudált kenyerekkel, fontos alkotóelemek tűnhetnek el belőlük

2023. augusztus 19. 16:10

Az extrudálás során elpusztulhat az A-vitamin, és a lizin nevű, a nitrogénháztartásban kulcsszerepet játszó aminosav is. Valóban egészségesek az így előállított élelmiszerek?

Mire jó a rebarbara a kertben?

2022. május 25. 09:38

A rebarbara egy szuper növény onnantól, hogy sikeresen meg tudjuk tartani. Számos dologra jó a kertben, ezért nem csak a konyhakertben vehetjük hasznát.