Zöldség-Gyümölcs

Ehető jégvirág, ami nem az ablakon nyílik

Agrofórum Online

A jégvirág szó hallatán mindenki az ablakokon ilyentájt megjelenő szépséges jég-alkotta fagyvirágokra gondol, amelyek egyedi mintája valóban szemet gyönyörködtető, pedig ezúttal egy növényről van szó, amely megdöbbentő módon úgy fest, mintha ráfagyott volna a reggeli harmat.

A jégvirág halofita növény – ezek a virágos növények egy olyan elkülönült ökológiai csoportját jelölik, melyek az élőhelyükön megemelkedett sókoncentrációkhoz alkalmazkodtak és ezen feltételek mellett tudnak szaporodni, fennmaradni.

Észak-Afrikában, Délnyugat-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában honos. Bár vadon nő, dísznövényként is használják és ma már üvegházakban is termesztik. Ez a szívós növényfaj rendkívül ellenálló.

Miután elpusztul, a lebomló növényből a só a környező talajba szivárog – a megnövekedett sótartalom pedig megakadályozza más, kevésbé sótűrő fajok megtelepedését.

A jégvirág szőnyegként elterülő egynyári növény. Különleges levelei és szárai apró hártyákkal borítottak, amelyek nedvvel telt papillákat (sómirigyeket) alkotnak, amelyek távolról jégkristályoknak tűnnek, és a levélnek zamatos textúrát kölcsönöznek.

Robusztus zamatos fűszernövénynek számít, amely akár 1 méter szélesre is megnőhet. A virágai fehérek, idővel a szirmai rózsaszínűvé válnak. A termőhelytől függően a szárakon lévő „kristályok” a zöldtől a vörösig terjednek.

A növény levelei és a szárai nyersen vagy főzve fogyaszthatók. Bár a jégvirág levelei belül kocsonyás állagúak, a külső részek miatt kellemesen ropogósak, lédúsak és tengeri sós ízűek. Amikor teljesen megérik, a jégvirág édesebbé válik.

A japánok az oly népszerű tempurát a jégvirág leveléből készítik, de a levelek és a szárak igény szerint savanyíthatók sőt, köretként is használhatók. A jégvirág levelei izoflavonokat, A- és C-vitamint, valamint többféle B-vitamint tartalmaznak.

@abouttoeat

i could listen to Rie and Andrew talk about food literally all day #iceplant #edibleplants #foodtiktok #interestingfood

♬ original sound – about.to.eat

(Fotó: rikkerst/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.