Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így válik sokkal könnyebbé a komposzt bedolgozása

Így válik sokkal könnyebbé a komposzt bedolgozása

Agrofórum Online

A dongeni Aldo BV-nél jelenleg a következő termesztési szezon előkészületeivel vannak elfoglalva.

Az üvegházi zöldségek termesztéséhez évente hektáronként körülbelül 150 tonna komposztot juttatunk az üvegházainkba. Ehhez a feladathoz 2018-ban kifejlesztettünk egy olyan gépet, amely képes a csősíneken keresztül közlekedni, megakadályozva ezzel az ültetőágy tömörülését.

Ezzel a módszerrel, két emberrel naponta körülbelül 80 tonna komposztot tudunk kijuttatni. A komposztkupacot szépen eloszlatjuk az ültetőágyban egy „gereblyével”, amelyet az ültetőgépre szereltünk. Ami az első évben gigantikus feladat volt, mára hobbivá vált. A kényelem az emberiség javát szolgálja” – mondta Alfons van den Hoek.

3 hektáros gazdaságban termesztenek bio üvegházi zöldségeket

Az első évben paradicsomot és uborkát termesztettünk. A paprikatermesztés 2017-ben került a kínálatba. Az energetikai fejlesztések miatt úgy döntöttünk, hogy idén 15 000 négyzetmétert üresen hagyunk. Ezen a részen zöldtakarmány-keveréket vetettünk – mondja Alfons.

Ezen a 15 000 négyzetméteren (ahová a zöldtrágya került) 5000 négyzetméteren koktélparadicsomot, 5000 négyzetméteren piros és sárga paprikát, a maradék 5000 négyzetméteren pedig uborkát fognak termeszteni jövőre. Egy részét a LocalTea-nak adják bérbe biotea termesztésére. Egy hektár pedig üresen marad a következő szezonban.

Itt nézheti meg a komposzt és talajtakaró bedolgozásról készült videót:

(Fotó: melGreenFR/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

A jövőben a növények irányítják majd az öntözőrendszereket?

2023. szeptember 17. 13:10

A technológia rohamos fejlődésével egyre közelebbivé válik egy olyan vízgazdálkodási vízió, amelyben már nincs vízpazarlás, amely tökéletesen a növények igényeihez igazodik – és amelyben meglehet, emberi erőforrásra sem igazán van szükség.

A talaj nélküli termesztési technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot

2022. május 4. 14:42

A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.

Kanadában és Hollandiában terjeszkedik a klímaszabályozó rendszereket gyártó cég

2023. március 31. 13:34

A Voshol, a nemzetközi üvegház-kertészeti ipar számára modern klímaszabályozó rendszereket (fűtés, szigetelés és elektrotechnika) szállító vállalat mindkét társaságával csatlakozik a GreenV-hez, a kertészeti beszállítók nemzetközi csoportjához: a Voshol Warmte Elektrotechniek-kel Hollandiában és a JV Energy Solutions-szel Kanadában.