Növénytermesztés

Meggondolatlanul szabadítottak rá egy károkozót a gazdákra Skóciában?

Agrofórum Online

A hódok visszatértek az Egyesült Királyságban a Cairngorms-hegységbe 400 évvel azután, hogy Skóciában a faj kipusztult.

Egy párat az Aviemore közelében lévő Rothiemurchus Estate-en engedtek szabadon, egy másikat pedig Anne és Anders Holch Povlsen milliárdosok földterületén. A következő öt évben 15 család kerülhet ki a szabadba a Cairngorms Nemzeti Parkban.

Egyes földtulajdonosok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az állatok károkat okozhatnak a mezőgazdasági és erdős területeken. A négy hódot nemrég engedték szabadon a NatureScot állami ügynökség engedélyével.

Egészségügyi ellenőrzések

A hódok korábban a Tay folyó vízgyűjtőjében rekedtek, majd a Five Sisters Állatkertbe szállították őket, West Calder közelében West Lothian régióban. Itt egészségügyi ellenőrzéseket végeztek el a szakemberek az állatokon.

Az újratelepítési projekt partnerei közé tartozik a Cairngorm Nemzeti Park Hatóság, az RSPB Scotland és a Polvsens’ Wildland Cairngorms Ltd, amely a Gaick, Glenfeshie és Kinrara birtokokat kezeli.

Miniszteri szabadon engedés

A Spey folyó felső vízgyűjtője a Cairngorms-ban az ötödik legnagyobb vízgyűjtő-tertület, ahova a hódok hivatalosan engedélyt kaptak a tartózkodásra, vagy elengedjék őket. A populációk már kialakultak Tayside-ban, a Forth-on, a Knapdale-ben és a Loch Lomond környékén. 

Lorna Slater biológiai sokféleséggel foglalkozó miniszter segített a hódok szabadon engedésében a Rothiemurchus lelőhelyen. Azt nyilatkozta: „A mai nap kulcsfontosságú mérföldkő azon folyamatos közös erőfeszítéseinkben, amelyek célja, hogy ez az ikonikus faj ismét virágozhasson Skóciában. Szeretnék köszönetet mondani a Cairngorms Nemzeti Park Hatóságnak és minden érintett szervezetnek, akik lehetővé tették ezt az igazán izgalmas pillanatot.”

VI. Jakab nem vigyázott a hódokra

A hódok körülbelül 400 éve, valamikor VI. Jakab és I. Károly uralkodásának idején pusztultak ki Skóciában, de 2009-ben elkezdték újra betelepítették őket. A természetvédő szervezetek szerint a hódok tevékenysége javíthatja a vízminőséget és a természetes élőhelyeket, valamint segíthet az áradások hatásainak enyhítésében – számolt be a brit BBC hírszolgálata.

Néhány gazdálkodó azonban azt mondta, hogy szerintük nem tartottak megfelelő szakmai konzultációt a Cairngormsban történt szabadon engedések előtt. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Így „lélegzik” az erdő

2024. május 30. 12:10

Horrorfilmbe illő jelenetnek lehetünk tanúi, hiszen a TikTok növényes videói között felbukkanó, az erdő „légzését” bemutató képsorokban úgy tűnhet, az erdő, akárcsak egy ent, életre kelt.

Vendéglátósok enyhíthetik a munkaerőhiányt a kertészetekben

2020. április 13. 10:18

A tervek szerint azokat a munka nélkül maradt embereket szeretnék foglalkoztatni Skóciában, akik a koronavírus világjárvány idején a vendéglátóhelyek bezárása miatt veszítették el állásukat az elmúlt időszakban.

Doddie, az új skót traktor – a rögbilegenda emlékére

2024. március 14. 08:10

A staffordshire-i JCB Landpower gyárban egy egyedi traktor gördült le a gyártósorról, amely a skót rögbilegenda és a motoros neuronbetegség (MND) elleni harcos Doddie Weir tiszteletére készült.