Házikert

Illatos karácsonyi dekorációk narancsból

Agrofórum Online

Nagy kedvenc lesz a családban, ha illatos karácsonyi dekorációt készítünk narancsból. Akár ajándékcsomagolásnál is bevethetjük, de térillatosításra is kiváló lesz.

Naranccsal és más citrusfélével azért jó dolgozni dekorálásnál, mert többféle felhasználási lehetősége van. Készülhet a dísz friss narancsból egészben vagy darabolva, de szárítva egybe vagy chipszként is karikázva. Minden csak azon múlik, hogy mi magunk mire szeretnénk használni.

Friss illatok az egész lakásban!

A narancsról még az illóolajok szintjén is azt tudjuk, hogy frissítőleg és kiegyensúlyozóan hat a lelkünkre. Erre nagy szükség van az ünnepi időszakban is, amikor feszített tempóban rohanunk mindenhova. Pár csepp narancsillat, és a világ máris szebbé válik?

Ha radiátorral fűtünk, akkor karikázzunk fel narancsot és tegyük egy vízzel teli kerámiatálkába, és az egész mehet a radiátorra! Ahogy melegszik a víz, egyre kellemesebb illat lesz az egész lakásban.

Régi, gyerekek által is könnyen kivitelezhető dekorációötlet, ha egy egész narancsot megmosunk és a héjába szegfűszegeket nyomunk. Ahogy a szegfűszeget átjárja a narancs leve, úgy lesz egyre illatosabb a lakás is.

Dekoráció narancsból
Dekoráció narancsból (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-tanyer-unnep-unnepies-6479548/)

Szárítsunk narancsot és almát!

Vékony szeletekre vágjuk fel a narancsot és aszalógépben vagy sütőben szárítsuk meg a narancsszeleteket!

Az almát is hámozás nélkül szeljük korongokra és szárítsuk ki!

Amikor megszáradtak, akkor szeletenként fűzzük fel egy ünnepi szalagra, az aljára kössünk egy díszes karácsonyi gömböt vagy csak egy szimpla masnit, és máris kész az otthoni dekoráció!

Így kiszárítva az ajándékok csomagolásához is használhatjuk dekorációként. Nagyon szeretem a természetes díszeket és egy szalaggal átkötött ajándékcsomag díszítésére is kiváló a száraz alma- vagy narancskarika. Ha lefújjuk a korongokat hajlakkal, akkor ráragad a csillámpor is, amitől még ünnepibb lesz a hatás.

Száraz gyümölcskorongokból girland is készíthető! Nagyszerű dekoráció a téli időszakra konyhákba, szobákba, de még az ablakot is díszíthetjük vele.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Érdemes megszabadulni a madársóskától

2024. november 17. 14:10

Ha a kertünkben bukkan fel, érdemes mielőbb intézkedni, mert rendkívül szívós és gyorsan terjedhet, ellepve az ágyásokat és elnyomva a többi növényt.

Nehezen nevelhető szobanövények, profiknak

2024. november 17. 08:10

Ezek a növények megfelelő körülmények híján nem tudnak fejlődni, így hamar megbetegednek, kiszáradnak, elsárgulnak, elhalnak.

Neveljünk otthon kávécserjét!

2024. november 16. 08:10

Természetes élőhelyén (Afrikában) a kávécserje közepes méretű fává nő, beltérben azonban alacsony szobanövény méretű.

Megoldások az új-zélandi teafa teleltetésére

2024. november 15. 08:10

Ez az Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos növény érzékeny a téli hidegekre, különös figyelmet kell fordítani tehát a fagyvédelemre.

Citrusfélék teleltetése

2021. szeptember 7. 08:35

Mediterrán növényként a citrusfélék nagyja nem télálló. Bár van a télálló vadcitrom, melyből manapság előszeretettel sövényt is nevelnek, de a legtöbb esetben a citrusféléket teleltetni kell.

Veszélyben a kávé, a cukornád és a narancs termőterülete

2021. augusztus 9. 06:56

Az arabica kávé ára közel hét éves csúcsot ért el a hét elején, mivel a szokatlan hideg időjárás befolyásolta a termést.

Brazília vezeti a narancstermelő országok listáját

2021. március 7. 12:02

Brazília a legnagyobb narancstermesztő ország a Földön, Kína a második, a harmadik helyet pedig India szerezte meg a rangsorban.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.