Növényvédelem

A talajtakarás előnyei szőlőben

Agrofórum Online

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet: szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét.

– mondta el dr. Kovács Barnabás, szaktanácsasdó, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének adjunktusa Kisapátiban, az általa vezetett Biovitis pincészetnél tett látogatásunkkor.

A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

– tette hozzá a szaktanácsadó.

Általános, hogy a talajművelés helytelen kivitelezése folytán a szénmegkötési egyenleg kedvezőtlenül alakulhat. A talajbolygatás beszüntetése jelentős költségcsökkentő hatással is bír, aminek különösen ilyen inputanyag árak mellett lehet üdvös hatása.

A sorközművelés gyakorta alkalmazott technológiai eleme a totális gyomirtók bevetése is. Vagyis ha kémiai gyomszabályozásra adjuk a fejünket, várható, hogy a talaj mikrobiális közösségén belül nagyfokú diverzitáscsökkenés következik be. A tápláléklánc sérül, a patogén szervezeteket kordában tartó hasznos szervezetek aránya csökken, hiszen ezek a fajok kevésbé toleránsak a kemikáliákkal szemben, így a folyamatnak jelentős növényegészségügyi vonatkozása is van…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lisztharmatok adnak feladatot

2024. szeptember 10. 15:50

Az idő enyhülése talán fellélegzést hoz a hosszú szárazság, és égető napos időjárás után. De milyen növényvédelmi problémák ütik fel a fejüket, és mire kell figyelnünk most?

Állománypermetezéssel védjük a bodzát az amerikai fehér medvelepke ellen

2024. szeptember 9. 08:10

Az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) egy olyan invazív kártevő, amely mesterséges úton került a Kárpát-medencébe.

Gondok a szójában: kemény ellenfelek a gyapottok-bagolylepke hernyói

2024. szeptember 6. 08:10

A gyapottok-bagolylepke hazánkban évek óta károsítja a kukoricaállományokat, de emellett igen sok más növényt is pusztíthat.

Ne halasszuk a növényvédelmi kezeléseket, mert a gyomirtó szerek hatáskifejtése lassabb a hidegebb időszakban

2024. augusztus 30. 10:10

A gyomfelismerés során segítségükre vannak olyan határozó jegyek, amelyek ismeretében könnyebb a beazonosítás.

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

Problémát okoznak a madárriasztó hangágyúk a Balatonnál

2018. július 26. 13:02

Ha nem védekeznek a gazdák, a munkájuk kárba veszhet, viszont a védett seregély ellen csak humánus módon szabad fellépni.

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Mi szövi össze a szőlő fürtjeit?

2023. augusztus 16. 04:38

Érdekes jelenségre lettem figyelmes szőlőültetvényemben. Vajon mi lehet, ami összeszövi a szőlő fürtjeit?