Terményárak

Csökken a szójabab ára a terméskilátások növekedésével

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összképet lehetett látni, míg Európában inkább vásárlói fölény alakult ki a terménypiacokon a szerdai kereskedési nap során.

Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a repce pedig 1,5 százalékkal drágult, miközben a kukorica 0,1 százalékkal, a szójabab pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A chicagói szójabab határidős jegyzésára szerdán esett, az előrejelzések szerint a héten Brazíliában további esőzések várhatók, amelyek tovább javítják az érő olajos magvak termését, valamint egyre nagyobbak az aggodalmak a kereslet miatt.

A közelmúltbeli esőzések enyhítették a szárazság miatti aggodalmakat, amelyek a szójabab terméshozamát veszélyeztették Brazíliában, a világ legnagyobb olajosmag-exportőreként.

Péntekre várnak

A határidős kukorica árfolyama folyamatosan emelkedett, mivel a mezőgazdasági piacokon befektetők módosították pozícióikat a globális keresletről és kínálatról szóló, péntekre kiírt havi jelentés előtt.

A kereskedők piaci iránymutatást is várnak az USDA e pénteki, negyedéves amerikai gabonakészlet-jelentésétől, valamint arról, hogy mennyi termést tarthatnak az amerikai termelők a farmjaikon.

A búza határidős árai folyamatosan vegyesen alakultak.

Ausztrál eső

Ausztrália déli és keleti részének nagy részén átlag feletti mennyiségű csapadék hullott decemberben, ami egyes területeken áradásokat okozott, de sok gazdálkodónak segített, míg a nyugati területek továbbra is kiszáradtak – közölte a helyi meteorológiai hivatala.

Conab-várakozás

A brazil növénytermesztési ügynökség, a Conab szerdán csökkentette az ország szójababtermésének előrejelzését, de továbbra is azt várja, hogy valamivel magasabb lesz, mint a tavalyi szezon rekordtermése, amely 154,6 millió tonna volt.

Hiányzó eladások

Eközben a kereskedők egyre nagyobb aggodalmakat fejezik ki az exportkereslet miatt, mivel hetek teltek el azóta, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) kukorica vagy szójabab gyorsértékesítéséről számolt be – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting partnere.

„A múlt héten azt láttuk, hogy Kína hét hajó szójababot vásárolt Brazíliából, ahol az árak alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban – mondta Setzer. – De a várható kereslet kielégítéséhez Kínának napi hét hajót kellene vásárolnia. A piac azt látja, hogy a kínai kereslet jelenleg hiányzik” – tette hozzá.

Európai drágulás

Európában a malmi búza 2 eurós plusz után 221,5 euróba, a kukorica 0,5 eurós áremelkedést követően 193,75 euróba, a repce 3 eurós megugrás hatására 426 euróba, a takarmánybúza pedig 0,55 angol fontos mínusz után 181,35 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A Danone csökkentette a 2020-as előrejelzéseit

2020. február 27. 13:33

Különösen fontos piacot jelent számukra Kína, miután onnan származik az árbevételük 10 százaléka.

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít

Digitális farm: a robotizáció jelenthet megoldást a munkaerőhiányra

2021. január 17. 08:38

Szakértők szerint a munkaerőt nem, vagy csak jóval kisebb mértékben igénylő farmok jelentenének megoldást az agráriumot sújtó munkaerőhiányra.

Múló politikai bizonytalanság – erősödő jegyzések

2019. december 16. 14:17

A hazai piacon nagy a csend, az ünnepek közeledtével már nem csak az üzletkötések, de a szállítások is lassan leállnak. A szokásos két ünnep közötti időszak most még rövidebb lett, mindenki igyekszik lezárni folyamatban lévő ügyeit még a héten.