Életmód
Életmód

Betegségeket okozhatnak a konzervek hosszú távon

Betegségeket okozhatnak a konzervek hosszú távon

Agrofórum Online

Egy hormonhatású vegyület tehető felelőssé azért, hogy hosszú távon a konzervekben található ételek betegségeket okozhatnak.

Valószínűleg mindannyiunknál lapul a spájzban néhány doboz konzerv „a szűkösebb időkre”, legyen az paradicsompüré, bab vagy akár tonhal. Ez nem is csoda, a konzerv szinte örök időkig eláll, megspórolunk vele egy csomó munkát, olcsó, ráadásul olyan, sok esetben kifejezetten egészséges ételek fogyasztását is lehetővé teszi, ami a régiónkra vagy az évszakra nem jellemző.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár sok tápanyag a főzéssel eltűnik ezekből az ételekből, a szénhidrát, a fehérje és a zsírban oldódó vitaminok megmaradnak.

Akkor hol itt a baj?

Röviden: a baj a csomagolásban rejtőzik. Sok konzervdoboz (a műanyag csomagolóanyagokon túl) tartalmazza a biszfenol A (BPA) nevű vegyületet, amely egyes hormonokra hat, megemelheti a vérnyomást, fokozhatja a rák kockázatát és viselkedési problémákhoz vezethet.

A BPA ugyanis az ösztrogén hormonhoz hasonló felépítésű vegyület, amelyet azért használnak, hogy megakadályozzák a konzervdoboz felületének korrodálódását. Belekerülve az ételbe azonban több tanulmány szerint is agyi és hormonális elváltozásokat okozhat.

A legsúlyosabb problémák a terhes nőknél jelentkeznek. Nő a magzatban a későbbi viselkedési problémák (hiperaktivitás, agresszió), a cukorbetegség, szívbetegségek, májbetegség kockázata.

Bár a BPA a környezetünkben sok helyen előfordul, a fogtöméstől az elektronikai cikkekig, igazán gondot csak a konzervekkel elfogyasztva okoz. Akár napi egy konzerv is 24%-kal megnövelheti a BPA szintjét a vizeletben, többdoboznyi pedig 54%-kal.

Mennyi a biztonságos mérték?

Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, azt feltételezik, hogy már 1-2 mg testtömegkilogrammonként okozhat negatív elváltozást a szervezetben, a 3 évnél fiatalabb csecsemőknek szánt élelmiszerek esetében pedig be is tiltották a BPA-t tartalmazó csomagolást.

Nagyjából a konzervek 10%-ánál használnak BPA-t, az Egyesült Államokban ugyanakkor 3-ból 2 konzervben megtalálható, és a lakosság több mint 90%-ának a vizeletében kimutatható. Ennek tudatában a szakemberek tanácsa az, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük a konzerv- és feldolgozott ételeket, keressük inkább a friss vagy fagyasztott termékeket a boltokban.

Mostantól inkább ne vegyünk konzerveket?

Erről azért nincs szó, át kell gondolni a lehetőségeket. Sok konzerv tartalmaz túlzott mennyiségű konyhasót, ami szintén egészségkárosító hatású, viszont mellettük szól magas tápanyagtartalmuk és könnyű kezelhetőségük.

Napi 1 doboz konzerv, főleg ami jó minőségű ételt tartalmaz, több előnnyel jár, mint hátránnyal. Vannak már olyan adatbázisok is, amelyek megmutatják, hogy egyes márkák tartalmaznak-e BPA-t vagy sem. A legjobb tanács az, hogy mérlegeljünk, mert a szélsőségek sosem vezetnek optimális eredményhez.

(Fotó: goodlynx/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan gyűjtsünk tölgymakkot?

2024. szeptember 7. 08:10

Az összegyűjtött makkokkal hozzájárulhatunk a tölgyfapopulációk fennmaradásához és az új erdőrészek telepítéséhez, miközben segíthetjük vele a vadon élő állatokat is.

Így tartósítsa a terményt befőzőedényben

2024. szeptember 5. 08:10

Szeretné a kertben megtermelt, friss terményt az elkövetkező hideg hónapokban is élvezni? Érdemes a vízfürdőben tartósítást kipróbálni.

Havi 6000 forintot költenek sajtra a magyarok, a trappista a kedvenc

2024. szeptember 4. 13:10

A sajtfélék közül a trappista ismertsége 95 százalékos, a sajt típusok közül a füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen.

Használjon okoseszközt munka közben is, az élete múlhat rajta

2024. szeptember 3. 11:10

A hordható technológia biztonságot nyújt, a gazdák okosórájától vagy mobiltelefonjától az alkalmazottak egészségi állapotát figyelő rendszerekig.

Mik lehetnek a gyümölcsfaoltvány gyökérzetén látható csomók, daganatok?

2018. november 29. 10:33

D. Szilvia kérdése: Szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány vásárlásakor a gyökérzeten elszórva csomókat, daganatokat vettem észre. Az eladó gyakorlott mozdulattal levágta azokat, szemétbe dobta. Mik lehettek azok a csomók, nem veszélyesek? Felhasználhatók az ilyen facsemeték?

Hogyan menthetem meg a fehéres bevonattal belepett szőlőfürtöket?

2022. július 10. 04:36

Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a lisztharmat fertőzése ellen

2023. június 8. 11:10

Június első napjaiban alapvetően csendes nyáreleji időjárás uralkodott hazánkban.

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

2023. június 13. 09:36

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?