Életmód, gasztronómia

Betegségeket okozhatnak a konzervek hosszú távon

Agrofórum Online

Egy hormonhatású vegyület tehető felelőssé azért, hogy hosszú távon a konzervekben található ételek betegségeket okozhatnak.

Valószínűleg mindannyiunknál lapul a spájzban néhány doboz konzerv „a szűkösebb időkre”, legyen az paradicsompüré, bab vagy akár tonhal. Ez nem is csoda, a konzerv szinte örök időkig eláll, megspórolunk vele egy csomó munkát, olcsó, ráadásul olyan, sok esetben kifejezetten egészséges ételek fogyasztását is lehetővé teszi, ami a régiónkra vagy az évszakra nem jellemző.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár sok tápanyag a főzéssel eltűnik ezekből az ételekből, a szénhidrát, a fehérje és a zsírban oldódó vitaminok megmaradnak.

Akkor hol itt a baj?

Röviden: a baj a csomagolásban rejtőzik. Sok konzervdoboz (a műanyag csomagolóanyagokon túl) tartalmazza a biszfenol A (BPA) nevű vegyületet, amely egyes hormonokra hat, megemelheti a vérnyomást, fokozhatja a rák kockázatát és viselkedési problémákhoz vezethet.

A BPA ugyanis az ösztrogén hormonhoz hasonló felépítésű vegyület, amelyet azért használnak, hogy megakadályozzák a konzervdoboz felületének korrodálódását. Belekerülve az ételbe azonban több tanulmány szerint is agyi és hormonális elváltozásokat okozhat.

A legsúlyosabb problémák a terhes nőknél jelentkeznek. Nő a magzatban a későbbi viselkedési problémák (hiperaktivitás, agresszió), a cukorbetegség, szívbetegségek, májbetegség kockázata.

Bár a BPA a környezetünkben sok helyen előfordul, a fogtöméstől az elektronikai cikkekig, igazán gondot csak a konzervekkel elfogyasztva okoz. Akár napi egy konzerv is 24%-kal megnövelheti a BPA szintjét a vizeletben, többdoboznyi pedig 54%-kal.

Mennyi a biztonságos mérték?

Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, azt feltételezik, hogy már 1-2 mg testtömegkilogrammonként okozhat negatív elváltozást a szervezetben, a 3 évnél fiatalabb csecsemőknek szánt élelmiszerek esetében pedig be is tiltották a BPA-t tartalmazó csomagolást.

Nagyjából a konzervek 10%-ánál használnak BPA-t, az Egyesült Államokban ugyanakkor 3-ból 2 konzervben megtalálható, és a lakosság több mint 90%-ának a vizeletében kimutatható. Ennek tudatában a szakemberek tanácsa az, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük a konzerv- és feldolgozott ételeket, keressük inkább a friss vagy fagyasztott termékeket a boltokban.

Mostantól inkább ne vegyünk konzerveket?

Erről azért nincs szó, át kell gondolni a lehetőségeket. Sok konzerv tartalmaz túlzott mennyiségű konyhasót, ami szintén egészségkárosító hatású, viszont mellettük szól magas tápanyagtartalmuk és könnyű kezelhetőségük.

Napi 1 doboz konzerv, főleg ami jó minőségű ételt tartalmaz, több előnnyel jár, mint hátránnyal. Vannak már olyan adatbázisok is, amelyek megmutatják, hogy egyes márkák tartalmaznak-e BPA-t vagy sem. A legjobb tanács az, hogy mérlegeljünk, mert a szélsőségek sosem vezetnek optimális eredményhez.

(Fotó: goodlynx/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Magyarországon először mutatták ki a kiskérődzők pestisét

2025. január 28. 13:10

A vírus súlyosan fertőző, a betegség bejelentési kötelezettséggel jár. Az érintett állományt felszámolják.

Mi okozza az alma levelén látható sötétbarna foltok megjelenését?

2022. október 4. 04:38

Szeretném megtudni, hogy mi okozza az alma levelén látható elváltozást?

Miért potyog le már nyáron a mogyoró termése?

2023. szeptember 19. 04:37

Mikor tekinthető szedésre érettnek a mogyoró? Már nyáron több beteg termés is lepotyogott róla, mi okozhatta ezt?

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?