Terményárak

A hatalmas globális készletek fogják vissza a drágulást

Agrofórum Online

Jobbára emelkedtek az árak a terménypiacokon a keddi kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,2 százalékkal, a kukorica szintén 0,2 százalékkal, a repce pedig 0,4 százalékkal került többe, mint előző nap, a szójabab kurzusa azonban 0,4 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica olcsóbb lett.

A chicagói határidős kukorica jegyzésárai hároméves mélypont közelében mozgott kedden, mivel a bőséges globális készletek, a dél-amerikai terméskilátások javulása és az intenzív exportverseny is ránehezedett a piacra.

Argentin hatás

A szójabab határidős jegyzésára emelkedett a szójaliszt határidős piacát követve, mivel a javuló időjárás Argentínában enyhített néhány szójafeldolgozó piaci aggodalmát, mondták a kereskedők.

Későbbre olcsóbb

A közeli márciusi búza határidős ára kicsit emelkedett, a kereskedők szerint a későbbi lejáratú kontraktusokat lejjebb húzta a csökkenő orosz gabonaár.

Dollárerősödés

A határidős gabonára és szójababra is nyomás nehezedett az amerikai dollár erősödése miatt, amely kedden három hónapos csúcsot ért el, miután az adatok szerint az amerikai infláció a vártnál kevésbé lassult januárban.

Az erősödő amerikai dollár általában kevésbé teszi vonzóvá az amerikai gabonát a világ exportpiacán, az erős globális verseny közepette.

Fagyos időjárás

Az amerikai szójabab-feldolgozás lelassult januárban az előző havi rekordhoz képest, mivel a fagyos időjárás megzavarta több feldolgozó üzem működését – közölték elemzők a National Oilseed Seed Processors Association (NOPA) csütörtökön esedékes jelentése előtt.

Vetésterület

A gabonában kereskedők figyelmüket az Egyesült Államokban várható vetésterületi előrejelzésekre helyezik a héten, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) konferenciáján. Az amerikai terület kukorica és szójabab közötti elosztása idén tavasszal további irányt adhat a gabonapiacoknak, amelyeket megtépáztak a dél-amerikai betakarítási kilátások.

Áremelkedések

Európában a malmi búza 0,5 eurós plusz után 209 euróba, a kukorica 0,25 eurós árcsökkenést követően 177,5 euróba, a repce 3,25 eurós megugrás hatására 425 euróba, a takarmánybúza pedig 0,75 angol fontos plusz után 162,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Korompenészes a lábon álló búza – szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 15. 15:10

Az elmúlt héten jelentősen csökkent a csapadékhajlam, kisebb esők csupán a Nyugat-Dunántúli régióban voltak. A nappali hőmérséklet csak a hónap közepén érte el ismét a 30 °C-ot, éjszakánként viszont 15 fok körüli értékre csökkent a hőmérséklet. Hajnalra igen erős a harmatképződés.

Támogassuk a kukoricát megfelelő tápanyag-utánpótlással

2022. április 2. 04:37

A kukorica tavaszi vetésű növény, ezért vegetációs időszakának jelentős része a nyárra esik. Magyarországi klíma adottságok mellett egyre gyakrabban fordul elő nyáron aszály, illetve hőstressz éri a növényeket. A tápanyag ellátottság döntő szerepet játszik abban, hogy a kukorica hogyan tud megbirkózni a stresszes időszakokkal.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: általánosnak tekinthető a káposztamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés

2022. október 25. 08:37

Az árpa levelein megjelentek a levélfoltosság kezdeti tünetei, az enyhe-meleg és tartósan harmatos idő kedvez az újabb tünetek előfordulásának.

Az időjárási hírek mozgatták a piacokat

2023. június 2. 08:03

Az amerikai szójabab és kukorica határidős jegyzései csütörtökön emelkedtek az amerikai közép-nyugati termésövezetben kialakuló szárazság kapcsán jelentkező aggodalmak miatt.