Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Most igazán veszélyesek a fénybogarak

Most igazán veszélyesek a fénybogarak

Agrofórum Online

A repcét károsító rovarok második hullámát a repcefénybogarak alkotják. Sokan csak úgy egyszerűen repcefénybogárnak hívják őket, pedig a többes szám használata teljes mértékben helytálló. No, nem azért, mert ezek az apró bogarak általában nagy egyedszámban jelennek meg a repcében, hanem azért, mert igazság szerint öt, egymáshoz megtévesztésig hasonló bogárfaj egyedeiről van szó.

Veszélyben a bimbók

A repcefénybogarak már egészen korán, sokszor már január végén, a repce szárát károsító ormányosbogarakkal együtt megjelennek a repcevetésekben. Ekkor még csak betelepülnek a repcetáblákba és várják, hogy valamikor később a repce elkezdje a fejlődését, és virágzatot neveljen ki. Ebben az időszakban ezek a bogarak még semmiféle kárt nem okoznak a repcében.

A repce fejlődésének előrehaladtával a fénybogarak mennyisége egyre emelkedik és étvágyuk is megnövekszik. Ugyanakkor táplálkozni legfeljebb alternatív táplálékforrásokon, a repcében esetleg előforduló virágzó gyomnövényeken tudnak. Rejtett bimbós és zöldbimbós állapotban a repce virágaiban még nem fejlődtek ki eléggé a portokok, amelynek tartalma, a pollen a legfontosabb táplálékuk.

A repce bimbóit kívülről rágcsáló fénybogarak
A repce bimbóit kívülről rágcsáló fénybogarak

A szárat támadó ormányosbogarak elleni védekezések a fénybogarak egyedszámát csak minimális mértékben tudják csökkenteni. Ellenük ugyanis kora tavasszal kell az inszekticides védekezést megejteni, amikor a fénybogarak populációja még alig tudta kolonizálni a repceállományokat. A bogarak döntő hányada ugyanis a repce bimbós és virágos állapotában keresi fel a repcét.

A jelenlegi időszakban viszont a repce már zöldbimbós, illetve helyenként sárgabimbós állapotban van. A bimbók belsejében a portokok java részben már kifejlődtek, így az éhes fénybogarak találhatnak bennük számukra kedvező táplálékot. Ezek a rovarok csak ilyenkor kártékonyak. Kívülről kirágva a bimbót táplálkozás közben megsértik a becőkezdeményt, amely elrúgódik, így abból termésre már nem számíthatunk. Ráadásul most már meglehetősen nagy fénybogárpopuláció népesíti be a repceföldeket, így a nagyfokú kártétel lehetősége fennáll.

Fénybogarak tömege a repce virágzatában
Fénybogarak tömege a repce virágzatában

A későbbiekben a repce virágzásának megindulásával a bogarak már kerülik a bimbókat és tömegesen repülnek át a virágzó növényekre. Felesleges már számukra kívülről rágni a bimbókat, amikor a kinyílt virágokban közvetlenül hozzáférhetnek a portokokhoz és bennük a pollenhez, amely a táplálékuk. De ez az állapot még messze van, addig még a virágzatokban egyre csak sokasodó bogarak már valós gazdasági kárt képesek okozni.

Az első virágok nyílása vonzza a fénybogarakat és a méheket is
Az első virágok nyílása vonzza a fénybogarakat és a méheket is

Védekezési lehetőségek

A repcefénybogarak ellen – ha nem akarjuk, hogy a termés jelentékeny hányadát elpusztítsák – mindenképpen védekeznünk kell még a jelenlegi, bimbós állapotban. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen hatóanyagú készítményt választunk erre a célra. Sajnos nemcsak Európában, hanem hazánkban is kialakult ezekben a károsítókban egy nagyfokú rezisztencia a szintetikus piretroidokkal szemben. Éppen ezért az ilyen hatóanyagú készítményeket más kártevők ellen vessük be és a fénybogarak ellen más hatóanyagokat részesítsünk előnyben!

Ennyi fénybogár lehet egy virágzatban
Ennyi fénybogár lehet egy virágzatban

A repcét veszélyeztető kártevők sora a fénybogarakkal még messze nem zárul le, így a piretroidoknak jut még szerep a védelemben. Az a lényeg, hogy a fénybogarak társasága ellen ne olyan készítményekkel védekezzünk, amelyek már eleve hatástalanok!

A későbbiekben, virágzás idején a fénybogarak jelenléte sokkal látványosabb lesz (fémes, fekete bogarak az élénksárga virágokon), viszont a virágzó repcében nem, vagy csak szélsőségesen nagyméretű populáció fellépése esetén tudnak kárt tenni. Sőt! A fénybogarak beporzó szerepe jelentős és napjainkban a mézelő méhek állományaiban bekövetkezett negatív irányú változások miatt ez a szerep egyre nagyobb jelentőségű lesz. Most védekezzünk ellenük, később pedig már ne bántsuk őket!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Gondok a szójában: kemény ellenfelek a gyapottok-bagolylepke hernyói

2024. szeptember 6. 08:10

A gyapottok-bagolylepke hazánkban évek óta károsítja a kukoricaállományokat, de emellett igen sok más növényt is pusztíthat.

Ne halasszuk a növényvédelmi kezeléseket, mert a gyomirtó szerek hatáskifejtése lassabb a hidegebb időszakban

2024. augusztus 30. 10:10

A gyomfelismerés során segítségükre vannak olyan határozó jegyek, amelyek ismeretében könnyebb a beazonosítás.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.

Legyünk éberek, terjed a hamuszürke szárkorhadás!

2024. augusztus 23. 13:10

Ez a kórokozó nemcsak esztétikailag okoz meglehetősen csúf látványt, hanem igencsak jelentős termésveszteséget is képes okozni.

Amerikában csökkenés, Európában emelkedés

2020. március 19. 08:34

A kukorica ára 1 százalékkal a tonnánkénti 132,47 dollárnak megfelelő szintre, a szójababé pedig szintén 1 százalékkal a 303,5 dollár/tonnás értékre csökkent.

A bőséges kínálat miatt csökken a búza ára

2021. március 12. 07:48

Európában a repce a nagy előző napi árcsökkenés után magára talált, de a többi fontos agrártermék, így a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza értéke csökkent.

Védelemre a virágzás időszakában is szükség van

2023. április 13. 06:36

A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lép - a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem lesz a fő feladat. A megfelelő termék kiválasztása mellett fontos szerepet kap a rezisztenciatörő szerrotáció tartása, és egyre nagyobb jelentőségű a védekezésre leginkább megfelelő időpont kiválasztása.

Jó kétéves csúcson a szójabab árjegyzése

2020. szeptember 4. 05:58

Kína, a világ legnagyobb szójabab-importőre az élelmezésbiztonság növelése miatt vásárol jelentős mennyiségben szójababot.