Zöldség-Gyümölcs

A barlangfarm havonta 1500 kg zöldséget biztosít Norvégiában

Agrofórum Online

Létezik egy vállalat, amely barlangokban termeszti a zöldséget. Bár furcsán hangzik, a termesztési körülmények a fény kivételével optimálisnak tűnnek, sőt, nem függnek a kinti időjárástól sem.

„Egy barlangban termesztünk, amely természetes szigeteléssel és egész évben stabil hőmérséklettel rendelkezik. A barlangban még akkor is stabilan 6 Celsius-fok körüli hőmérséklet uralkodik, amikor kint nulla fok van.

A legtöbb beltéri gazdaság arra törekszik, hogy a hőmérsékletet lefelé, míg mi arra, hogy a hőmérsékletet felfelé emeljük, ami egyedülálló probléma” – mondta Rafik Halabi, a Gruve Gront társalapítója. A Rafik Halabi és Peyman Karim Afshar által alapított Gruve Gront két éve létezik.

Az anyatermészet kihasználása

A Norvégia fővárosától 15 km-re nyugatra található Gruve Gront megdöbbentően szokatlan helyen, egy 30 ezer m2-es barlangban működik. A Gruve Gront 500 m2-en mikrozöldségeket, bébisalátákat, ehető virágokat, koktélparadicsomot, chilit és kis méretű uborkát termeszt.

A barlangban működő vertikális farm egy kis vevőkörbe szállítja zöldségeit: Oslo közelében, a HoReCa-t, fine dining éttermeket és ínyenc élelmiszerüzleteket látja el termékeivel, ezzel némileg áthidalva a szezonalitás hiányosságait, hiszen az év nagy részében a zord időjárás nem teszi lehetővé a kinti termesztést.

Kevesebb energiával

„Havonta több mint 1500 kg mikrozöldséget forgalmazunk. A többit nem mérjük le, mivel darabonként értékesítjük, a megrendelésektől függően, amelyek minden alkalommal eltérőek – mondja Rafik, aki nem találja problémásnak a rendszerüket, hiszen könnyen tudnak módosítani a termesztési körülményeken, ha nagyobb termésmennyiségre van szükség. – Norvégiában több beltéri gazdaságra lenne szükség, azonban az energiafogyasztás meglehetősen nagy kihívást jelent mindenkinek.

A természetes szigetelés és a barlang hőjének használata lehetővé teszi számunkra, hogy a hagyományos üvegházi termesztőkhöz és más vertikális farmokhoz képest sokkal alacsonyabb legyen az energiafogyasztásunk.”

„Lehetőségünk van arra, hogy a termesztési területünket összesen 10 ezer m2-re bővítsük – folytatta Rafik. – Olyan rugalmas rendszerre volt szükségünk, amely számos különböző fajtát és terményt támogat, tekintettel a sokféle igényünkre.

Egy monokultúrás automata farm nem lett volna számunkra alkalmas, az Avisomo sokoldalú termesztési állomásai azonban lehetővé teszik számunkra, hogy rugalmasan termeszthessük azt a növényt, amit szeretnénk.”

Az öntözés, a csővezetékek és a világítás szempontjából fix rendszerhez képest a Growth Stations nem merev, ez modulárissá és könnyen mozgathatóvá teszi őket.

„Csak a tálcák egymástól való távolságát, a vízvezetékek magasságát és a világítást kell módosítani, ha más növényt akarunk termeszteni. Nálunk nem a tálcákban futnak a csövek, erről a rendszer egy meghosszabbított része gondoskodik.

Ha például komlót akarunk termeszteni, csak eltávolítjuk tálcákat, hozzáadjuk a megfelelő (oldalsó) világítási konfigurációt, és kész is vagyunk” – magyarázta Harnes Endre, az Avisomo kereskedelmi igazgatója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

A LED-es lámpák használata jelentős gázmegtakarítást eredményez

2022. november 2. 11:16

A hollandiai World Horti Centerben a HortiTech által végzett paradicsom- és uborkakísérletek kimutatták, hogy a LED-es termesztő lámpák használata jelentős gázmegtakarítást eredményez.

Így válik sokkal könnyebbé a komposzt bedolgozása

2023. december 21. 16:40

A dongeni Aldo BV-nél jelenleg a következő termesztési szezon előkészületeivel vannak elfoglalva.

Beindult a hazai paradicsomszezon

2022. május 2. 13:21

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból.

Uborkatermesztés télen

2023. december 21. 07:10

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?