Növényvédelem
Növényvédelem

Közterületeink növényeit károsító kórságok

Közterületeink növényeit károsító kórságok

Agrofórum Online

Hőcsúcsokkal és kisebb-nagyobb esőkkel folytatódik az idei tavasz. Ez az időjárás minden szempontból kedvező feltételeket teremt azoknak a kórokozó gombáknak, melyek többsége jó erőben vészelte át a telet, a telepeiket nem gyérítették a téli fagyok. A növények többsége már kizöldült, a kis leveleken, a friss hajtásokon fertőzhetnek a kórokozók. Úgy tűnik, hogy „gombásan” folytatódik az év - Zsigó György növényorvos tollából.

Több budapesti parkban is erős rozsdafertőzés látható a gyepen. Ezek a gabonafélék legveszélyesebb és nehezen leküzdhető kórokozói. A probléma nagysága és a termesztett növény gazdasági jelentősége miatt a kalászosokban több mint ötven gombaölő szert engedélyeztek rozsdabetegségekre. Ezek között szerepel az egyetlen olyan közterületi gombaölőnk is, a Tazer 250 SC, melyet rozsdabetegségekre is engedélyeztek. Az engedélyokirata szerint „közterületi jelentőségű fásszárú- és évelő növények, cserepes- és vágott dísznövényeknél” használható, tehát szabálykövető munkavégzésnél a gyep ezzel sem permetezhető.

Közterületen megelőzéssel védekezhetünk ellene! A jó táperőben lévő fűfélék ellenállnak a kisebb fertőzési nyomásnak. Kerülni kell a túlöntözést és a túlzott nitrogéntrágyázást, mert ezektől felhígulnak a növényi szövetek. A gyorsan felszáradó, szellős állományban nem érzik jól magukat a rozsdagombák, ne hagyjuk a fűnyesedéket a felületen és a gépi szellőztetés is eredményes lehet. Meglévő gyeptakaró alatt már nem lehet kicserélni a talajt, de telepítésnél hosszú évekre megalapozhatják a növényeik egészségét, ha ezek megfelelő minőségű talajba kerülnek. A fotó kedden készült, agyontaposott útmenti gyepszegélyben kínlódó fűcsomókon.

Rossz kondícióban levő gyep hajlamosabb a betegségekre is
Rossz kondícióban levő gyep hajlamosabb a betegségekre is (Fotó: Zsigó György)

Még csak próbálgatjuk a biostimulátorokat, biokondícionálókat, de valószínűleg nagy szerepük lesz az egészséges növényállomány kialakításában. Ezek nem növényvédő szerek, nem vonatkoznak rájuk a növényvédelmi jogszabályok!

Már az apiognomonia tüneteivel is találkozhatunk platánon. A száradó kis csúcslevelek és az idősebb levél száradó levélere az apignomóniára jellemző tünetek jelentkeznek. Rendszeresen ellenőrizzék a fáikat, mert a gomba teljes lombhullást is okozhat. A lisztharmatos platánlevelek fotózása egyelőre elmaradt.

A platán apiognomoniás betegségének korai tünetei
A platán apiognomoniás betegségének korai tünetei (Fotó: Zsigó György)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gombákra kell a leginkább figyelni

2024. július 1. 15:40

Az időjárás továbbra is kedvez a gombák szaporodásának. Akik a szőlő lisztharmata ellen nem védekeztek, azok valószínűleg szüretelni sem fognak idén. Figyelnünk kell a levéltetvek terjedésére is, hiszen az időjárás kedvező életfeltételeket teremt számukra, és ne feledkezzünk meg a poloskákról és burgonyabogarakról sem.

Továbbra sem pihennek a permetezőgépek

2024. július 1. 12:10

Továbbra sem pihenhetnek a permetezőgépek. Elszoktunk a kórokozóknak kedvező párás, nedves nyaraktól. A vadgesztenyelevél-aknázómoly, guignardia gomba, a parlagfű mind problémát okoznak. A közterületeken aktuális növényvédelmi teendőkről olvashatnak.

Rossz hír: rajzik az amerikai kukoricabogár

2024. július 1. 08:40

A kukoricabarkó, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke mellett az amerikai kukoricabogár okozhat súlyosabb fertőzést.

Már a levegőből is megvédheti napraforgó- és szójaállományát!

2024. június 26. 14:40

Július 21-ig szükséghelyzeti engedéllyel légi kijuttatással is alkalmazható a Pictor® Active gombaölő szer.

Gombaölő szeres védekezés kalászosokban

2023. május 19. 08:34

Tazer Kombi csomagunk kétféle hatóanyaga erős védelmet biztosít, a zöldítő hatás pedig a „ráadás”.

Hogyan lehet kezelni a sárguló levelű szilvafákat?

2023. június 19. 04:36

Apósom 3 db szilvafáján elkezdtek sárgulni a levelek. Fiatal fák és tele vannak terméssel. Mi lehet ez? Hogyan lehetne kezelni?

Miért alakultak ki apró fekete foltok a dísznapraforgón?

2023. november 2. 04:37

Dísznapraforgó növényeket neveltem, amiknek levelein szeptemberben apró fekete foltok nőttek, leveleik elszáradtak. A csatoltan küldött képen jól látszanak a tünetek. Mi okozta, lehet védekezni ellene?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.