A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Az élet visszatér a hétköznapi vágányra, érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.
Nehéz pontosan kiszámítani, mennyi sonkát eszik meg egy nagyobb (akár már 4 fős) család a húsvéti ünnepek alatt, kiváltképp, ha rokonokat, barátokat is vendégül látunk. Hát még máshol, ahol többen laknak egy fedél alatt.
Mi például 7-en vagyunk, de húsvétkor betoppannak a gyerekek barátai, jönnek-mennek a rokonok, beugranak a szomszédok, ember legyen a talpán, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi lesz az elég mindenkinek.
Persze, a főtt sonka tökéletesen alkalmas arra, hogy lefagyasszuk, de én jobban szeretem elhasználni, amíg friss, ezért gyerekbarát ételekbe teszem, más ízekkel, más formában, egy picit másképpen.
Mutatom, melyek nálunk a legnépszerűbb receptek:
Sonkás rakott tészta
Hozzávalók:
- 30 dkg tészta
- 2 evőkanál vaj
- 150 g főtt sonka (felkockázva)
- 2 gerezd fokhagyma (áttörve)
- 250 ml főzőtejszín
- 50 g reszelt parmezán sajt
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- friss bazsalikom/snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
1.) Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
2.) Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a felkockázott sonkát és pár percig pirítjuk. Miután a sonka kicsit megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk, hogy összekeveredjenek az ízek.
Hozzáadjuk a tejszínt, majd felforraljuk. Beleszórjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad és a mártás sűrűsödni kezd. Miután a mártás besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk.
3.) A főtt tésztát egy mélyebb tálban összekeverjük a sonkás parmezános mártással. Tálalás előtt friss aprított bazsalikommal/snidlinggel megszórjuk.
(Fotók: Pixabay)
Spenótos-sonkás rakott palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 4 dl ásványvíz
- 1 teáskanál tengeri só
- pici cukor
- egy csipet szerecsendió
- 1 doboz (100 g) bébi spenót (nyersen!)
- 1 evőkanál olíva olaj
Tölteléknek: lap sajt vagy reszelt sajt, főtt sonka felaprítva (vagy lereszelve).
Elkészítés:
1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.
2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat.
3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lap sajtot (vagy reszelt sajtot) és egy nagyobb csipet aprított főtt sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, 2-2 jut egy tálra. Tejfölt kínálhatunk mellé.
Hússaláta
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt sonka
- 20 dkg főtt burgonya
- 10 dkg csemege uborka
- 1-2 alma
- A tartármártáshoz:
- 4 dl tejföl
- 1 dl majonéz
- 1 teáskanál mustár
- só
- cukor
Elkészítés:
1.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint.
2.) Minden hozzávalót vékony csíkokra/kockákra vágunk és összekeverjük a tartármártással.
3.) Salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük a salátát – hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei, majd hidegen tálaljuk.
Sonkával töltött leveles tészta
Hozzávalók:
- 1 csomag kész leveles tészta
- kis üveg olasz paradicsomszósz
- főtt sonka
- főtt tojás
- újhagyma (vagy snidling)
A tetejére: 1 tojás felverve
Elkészítés:
1.) A leveles tésztát függőleges irányban egy sütőpapírra tesszük, oldalirányban bevagdossuk úgy, hogy középen egy tenyérnyi sáv szabadon maradjon.
2.) Ezt a sávot megkenjük paradicsomszósszal (ketchup, fokhagymás tejföl is jó rá), megszórjuk aprított főtt sonkával, felkarikázott főtt tojással (ezt le is lehet reszelni), újhagyma karikákkal, majd a tészta bevágott oldalsó széleit felhajtjuk, hogy teljesen befedjék a tésztát.
3.) Felvert tojással megkenjük a tésztát és a sütőben kb. 200 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.
Az alábbi videóban megmutatják, hogyan kell felvágni a tésztát – bár itt a pesto, a mozzarella és a paradicsom jelentik a tölteléket –, ezek mellé is lehet egy kis főtt sonkát tenni.