Agrárgazdaság

Jön, és mindent letarolni készül a szuperolcsó orosz diszkontlánc?

Agrofórum Online

A Mere orosz szupermarket hálózat 20 százalékkal alacsonyabb árakat ígér a Magyarországon megszokott piaci átlagnál – kérdés, hogy valóban terjeszkednek-e nálunk.

Úgy tűnik, egyelőre még nem dőlt el, hogy megjelenik-e Magyarországon is a Mere nevű orosz diszkontlánc, de a hazai sajtó máris nagy lelkesedéssel ír a „szuperolcsónak” titulált bolthálózatról.

A Haszon.hu oldal szerint a Mere 3 év alatt 200 üzletet szeretne nyitni nálunk, illetve 700 millió eurós (280 milliárd forintos) forgalmat terveznek, amivel egyelőre nem lennének egy súlycsoportban a legnagyobb piaci szereplőkkel. A listavezető Lidl bruttó forgalma 2022-ben például megközelítette az 1200 milliárd forintot.

A Mere szupermarket hálózatot 2009-ben alapították, és azóta már Belgiumban, Németországban, Csehországban, Lengyelországban és a Baltikumban is jelen vannak, vagyis nem számítanak újoncnak Európában.

1000 négyzetméteren, 20 százalékkal olcsóbban

A „hard diszkontláncok” közé sorolt, vagyis a termékeit rendkívül nyomott árakon kínáló orosz vállalat átlagosan 1000 négyzetméteres üzleteket működtet, és azok leginkább raktárakhoz hasonlítanak az egyszerű berendezésükkel (lásd vezérképünkön).

Cserébe viszont azt ígérik, hogy áraik a piaci átlagnál 20 százalékkal alacsonyabbak lesznek, ami a magyar vásárlók számára alighanem elég csalogatónak ígérkezik. Élelmiszerek, háztartási vegyiáruk, italok és iparcikkek szerepelnek majd a kínálatban, mintegy 1500-féle portéka közül válogathatunk – feltéve, ha valóban erre folytatják a terjeszkedést.

Tojás 40 forint alatt

A Telex munkatársai Szerbiában máris meglesték, mire képes egy Mere-bolt, és őket meggyőzték az ott látottak. Csak néhány kiragadott árucikk példaképpen: 1,5 literes ásványvíz 100 forintért kapható, Domestos tisztítószer 815-ért, fél kiló tészta 360-ért, 30 darab tojás 1160-ért.

A raklapra helyezett, zsugorfóliázott termékek nem túl „ínycsiklandóak” a nagy belmagasságú eladótérben, de ez például a magyar Metro-vásárlókat sem zavarta eddig. Viszont hűtőpultok és -szekrények helyett PVC-hőfüggönnyel elválasztott, hideg helyiségben dideregve navigálhatunk a hús- és tejtermékek között, ami némi kényelmetlenséget jelent.

Egy, a Telexnek nyilatkozó vajdasági magyar család szerint az alacsony árakat nem szenvedi meg a minőség, semmivel nem rosszabbak a termékek, mint más áruházakban. Rengeteg az orosz importáru, de vannak például Hajdú tejtermékek, illetve magyar feliratú kilós kutyaszalámi is. Kérdés, hogy az orosz–ukrán háborúval járó szankciók hogyan írják felül a Mere eredeti kelet-európai bővítési terveit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Ebben az üzletben lehet a legolcsóbban elvégezni a nagybevásárlást ezen a héten

2023. július 25. 13:10

A pár hete elindult online árfigyelő rendszer nagy sikert aratott Magyarországon, hiszen így a vásárlók jobban el tudnak igazodni az üzletláncok kínálatában. Meglepő, hogy ezen a héten melyik a legolcsóbb bolt.

Tematikus aloldalt indított a Nébih a termékvisszahívásokról

2019. március 5. 16:02

Az eredményes termékvisszahíváshoz egyaránt nélkülözhetetlen szereplő a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló.

Nagy István: agráriumot segítő intézkedéscsomag jelent meg

2020. április 12. 16:09

Az agráriumban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.

Korszakalkotó technológiák fejlesztésére koncentrál a Corteva

2024. április 4. 10:10

Az új befektetési és partnerségi platform felgyorsítja a következő generációs agrár-technológiai innovációt.