Terményárak
Terményárak

Kilőtték a rakétákat: kilőtt a búza ára is

Kilőtték a rakétákat: kilőtt a búza ára is

Agrofórum Online

A tengerentúlon és Európában is látványos áremelkedésekkel kezdődött a heti kereskedés a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 4 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A gabonakereskedők reagáltak az ukrán kikötőváros, Odessza elleni hétvégi orosz támadásra, amely megrongálta a kikötői infrastruktúrát. Ez leginkább a búzára vonatkozott.

„A búza határozottan kezdi a hetet, mivel folyamatosan fennáll az orosz-ukrán háborús kockázat” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives elemzője. A búza további lendületet kapott a kereskedési nap későbbi szakaszában az Egyesült Államok, Európa és Oroszország időjárási aggályai miatt.

Export

Az Egyesült Államok kukoricaexportja nőtt az április 18-án végződött héten, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn közzétett legfrissebb heti jelentése szerint.

Az USDA szerint a kukoricaexport összesen 1,62 millió tonnát tett ki a héten, szemben az előző héten bejelentett 1,35 millió tonnával. A szójabab exportja 435 256 tonnára csökkent az előző héten bejelentett 446 570 tonnáról, a búza pedig 450 275 tonnára esett vissza a korábbi 620 139 tonnáról.

Mexikó volt a vezető célország az amerikai kukoricánál, összesen 619 410 tonna sárga kukoricát, valamint 4 890 tonna fehér kukoricát exportálnak oda.

Szárazság

„Az Egyesült Államokban a középső alföldi vidéken tapasztalható szárazság várhatóan hatással lesz búzatermelésére” – mondta Joel Karlin, az Ocean State Research munkatársa. Karlin hozzátette, hogy a kereskedők arra számítanak, hogy a heti jelentés az őszi búza termésbesorolásának csökkenését mutatja, bár várhatóan így is magasabban maradnak a tavalyi rendkívül alacsony szinthez képest.

Végjáték

A brazíliai betakarítás utolsó szakaszai, valamint az argentin termésekkel kapcsolatos problémák a kukorica és a szójabab támogatásának forrását jelentették – az időjárási problémák továbbra is felütik a fejüket.

„Az előrejelzések szerint Észak-Brazília egyes részein szárazság várható, ami alátámasztja a kukorica értékeit, mivel ott árthat a hozamoknak” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions munkatársa. Ezek a problémák mindhárom növénynél elősegítették az áremelkedést.

Európa is drágult

Európában a malmi búza 9 eurós plusz után 215,5 euróba, a kukorica 4,75 eurós áremelkedést követően 206,5 euróba, a repce 7,5 eurós megugrás hatására 456,5 euróba, a takarmánybúza pedig 7,85 angol fontos plusz után 180,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza a javuló kansasi kilátások miatt

2024. május 18. 09:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a repce kurzusa pedig pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica a gyorsabb vetési munkák miatt

2024. május 17. 09:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica enyhén drágult.

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

2024. május 16. 14:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Korrekciós nap szakította meg a gabonaralit

2024. május 15. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt

2024. április 25. 13:10

Vegyesen zártak az amerikai és az európai terménypiacok is a szerdai kereskedési napon.

Megtorpant a búza árának zuhanása

2023. március 8. 07:36

A szójabab piacát továbbra is az aszály támasztotta alá Argentínában, ahol úgy tűnik, hogy a hőség korlátozza az enyhe záporok előnyeit.

Kevesebb búza lesz?

2019. június 27. 07:41

A szélsőséges időjárás miatt az előzetes becslések alapján várt 5 millió tonna búza helyett akár 20 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdák – nyilatkozta a Népszavának a GOSZ tiszteletbeli elnöke. A kukorica egyelőre jól bírta az idei időjárási viszontagságokat, s jókor jött neki az eső is.

Estek az árak, mert szárazabb és melegebb lehet az amerikai időjárás

2023. április 7. 07:38

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa mínuszban, míg a repcéé pluszban zárt. A befektetők az ünnepi hétvége előtt módosítják a pozíciókat.