Terményárak
Terményárak

Négyéves csúcson is járt a szójabab

Négyéves csúcson is járt a szójabab

Agrofórum Online

Chicagóban a búza ára 1,9 százalékkal esett hétfőn, a kukorica piacán is korrekció történt, de csak 0,12 százalékos. A szójabab kurzusa 0,3 százalékkal emelkedett. Párizsban a négy kiemelten fontos agrártermék közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára is csökkent, csak a kukorica ára nem változott.

Az amerikai szójabab-határidők hétfőn több mint négy éve nem látott magasságba drágultak, a hatodik egymást követő pluszt hozó kereskedési napon a kínai kereslet hatására maradt meg a vevők optimizmusa. A kukorica határidők csökkentek a pénteki 14 hónapos csúcspontról, míg a búza határidős termése a globális időjárási kilátások javulásával zuhant.

A kereskedők szorosan figyelik a Kína felől érkező keresletet, ugyanis a világ legnagyobb szójabab-importőre nemrégiben növelte az amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését. A vásárlások segítenek teljesíteni a két ország által januárban aláírt első kereskedelmi megállapodásban Peking által vállalt kötelezettségeket.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn arról számolt be, hogy az exportőrök külön megállapodásokat kötöttek 120 700 tonna amerikai szójabab eladásáról ismeretlen vevőknek és 135 000 tonna amerikai szójabab eladásáról a Fülöp-szigetek részére. Az esőzések azonban Brazíliában, a világ legnagyobb szójabab-exportőrénél csak korlátozottan növelték a szójabab árát – közölték a brókerek.

„Néhány dél-amerikai időjárási probléma vagy a folyamatos kínai exportigény járulhat hozzá a jövőben a szójabab árának emelkedő trendjének fenntartásához” – mondta Tomm Pfitzenmaier, az iowai Summit Commodity Brokerage elemzője.

Közben javultak az időjárási körülmények Oroszországban, amely segíti a 2021-es búzatermést, miután a múlt héten több régióban esett az eső – derül ki a Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég elemzéséből.

Európában egyértelműen az eladók uralták a piacot. A kukorica jelentett egyedüli kivételt a következő határidőre azzal, hogy stagnált a kurzusa. A malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára is mérséklődött a hétfői kereskedésben. Egy tonna malmi búzáért 207,25 eurót adtak a kereskedők, ami 2,5 eurós mínuszt jelentett 37 176 kontraktust hozó napi forgalom mellett a decemberi határidőre. Márciusra is 2,5 euróval csökkent a tonnánkénti árszint, itt 207 eurón hagyta el az árjegyzés a parkettet. Erre a határidőre 24 746 üzletet kötöttek. A repce árszintje 75 eurócenttel került lejjebb és 391,25 eurón zárt ez az agrártermék. A takarmánybúza tonnánkénti árának szintén 75 eurócentes csökkenése 188,5 euró/tonnás kurzust eredményezett. A kukorica a 196,5 euró/tonnás szinten stagnált. Napközben a 194,5 és 199 eurós tartományban mozgott az ár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A száraz májusi idő miatt kisebb lehet a romániai búzatermés

2023. június 15. 08:03

Az őszi árpát és a repcét Romániában várhatóan nem fogja jelentősen befolyásolni a közelmúltban tapasztalható szárazság, mivel ezek korábban fejlődnek, mint a búza.

Soha nem látott ormányoskártétel egy repcetáblán!

2021. április 17. 06:38

Hozzáteszem rögtön, ez az általam látott kártételekre igaz, mert én biztosan nem találkoztam még olyan erős, egyben látványos tünetekkel, mint a napokban egy kisebb repcetáblán. Azt is szeretném előrebocsátani, hogy a képek bemutatásával nem azt szeretném hangsúlyozni, hogy hol, ki és mit rontott el, hanem fel szeretném hívni a figyelmet egy repcekártevőre, amelyről tudjuk ugyan, hogy itt van, a termesztési gyakorlatunk ennek ellenére mintha mégsem reagálna erre.

Hat százalék feletti heti plusz a kukorica piacán

2020. szeptember 14. 05:55

A kukorica kiemelkedő 6,4 százalékos ugrassál egészen a 145,41 dollár/tonnás szintig drágult az elmúlt héten az Egyesült Államokban.

Árcsökkenés: a kőolaj-finomítók felmentést kaptak a bioüzemanyag adagolása ügyében

2021. június 26. 11:30

Európában inkább eladói fölény volt megfigyelhető a hét utolsó napi kereskedésében, bár a repce árszintje emelkedett, de a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa csökkent.