Zöldség-Gyümölcs

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Agrofórum Online

Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását.

A nyílt napot április 10-én tartották meg Francisco Jesús Ferre Gómez gazdaságában, Campohermoso város közelében, a keleti Almería régióban. Az esemény során a résztvevők első kézből ismerkedhettek meg a termesztéssel, és megcsodálhatták a Gavilán paradicsom egyedülálló tulajdonságait.

Egyedülálló tulajdonságok

A Gavilán nemcsak kivételes ízével, hanem széles körű ellenálló képességével is kitűnik a többi fajta közül, így ideális a biotermesztésre. A ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus, körülbelül: a paradicsom barna érdesség gyümölcsvírusa) elleni rezisztenciája különösen értékessé teszi a növényt, amely még kedvezőtlen körülmények között is stabil terméshozamot és minőséget biztosít.

A nyílt nap alkalmából a CapGen Seeds videós bemutatót készített az új paradicsomról. Ebben a videóban közelebbről megismerhetjük a Gavilán egyedülálló tulajdonságait, a finom ízétől kezdve a betegségekkel szembeni ellenálló képességén át a látványos megjelenéséig.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Garantáltan szeretni fogja

Aki nem ismerné: a datolya alakú Gavilán paradicsom átlagosan 10-15 gramm súlyú, és tökéletes összhangot nyújt az édesség és a tömörség tekintetében, így sokoldalúan felhasználható salátákhoz, előételekhez és különleges ételekhez. Élénkpiros színe és fényes felülete ellenállhatatlanná teszi minden ínyenc számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616200/gavilan-the-first-tomato-from-gapgen-seeds-with-resistance-to-the-rugose-virus/

Fotó. Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!