Zöldség-Gyümölcs

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Agrofórum Online

Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását.

A nyílt napot április 10-én tartották meg Francisco Jesús Ferre Gómez gazdaságában, Campohermoso város közelében, a keleti Almería régióban. Az esemény során a résztvevők első kézből ismerkedhettek meg a termesztéssel, és megcsodálhatták a Gavilán paradicsom egyedülálló tulajdonságait.

Egyedülálló tulajdonságok

A Gavilán nemcsak kivételes ízével, hanem széles körű ellenálló képességével is kitűnik a többi fajta közül, így ideális a biotermesztésre. A ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus, körülbelül: a paradicsom barna érdesség gyümölcsvírusa) elleni rezisztenciája különösen értékessé teszi a növényt, amely még kedvezőtlen körülmények között is stabil terméshozamot és minőséget biztosít.

A nyílt nap alkalmából a CapGen Seeds videós bemutatót készített az új paradicsomról. Ebben a videóban közelebbről megismerhetjük a Gavilán egyedülálló tulajdonságait, a finom ízétől kezdve a betegségekkel szembeni ellenálló képességén át a látványos megjelenéséig.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Garantáltan szeretni fogja

Aki nem ismerné: a datolya alakú Gavilán paradicsom átlagosan 10-15 gramm súlyú, és tökéletes összhangot nyújt az édesség és a tömörség tekintetében, így sokoldalúan felhasználható salátákhoz, előételekhez és különleges ételekhez. Élénkpiros színe és fényes felülete ellenállhatatlanná teszi minden ínyenc számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616200/gavilan-the-first-tomato-from-gapgen-seeds-with-resistance-to-the-rugose-virus/

Fotó. Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

A paradicsom piacán újabb áremelkedés várható?

2023. december 22. 13:10

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, változó árak jellemzik a piacot, ám országonként más-más árnyalatú a „kép”. A teljes összeállításért olvassa el cikkünket.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?