Somogyi Nóra Csengőd község határában termel zöld spárgát 8 ha területen. Felmerül a kérdés, hogy miért éppen a zöld spárga mellett tette le a voksot. A válasz egyszerű: a fehér spárga munkaerőigénye sokkal fokozottabb, megközelítőleg háromszorosa a zöldének. A spárga magas K-, C-, A-, E- és B-vitamin, valamint folsav- és rosttartalmának, a természetes vízhajtó hatású aszparaginnak köszönhetően kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, és egyesek nagy, szezonálisan elérhető kedvence. Dübörög a spárgaszezon: rövid betekintés a spárga termesztéstechnológiába.
Két, a holland Gijnlim és olasz Eros fajtákkal dolgozik. Évelő állókultúráról lévén szó, telepítés előtt nagy mennyiségű szerves trágyát juttatnak ki a területre, amelyet később ledolgoznak. A sorok kijelölését követően a magoncok kihelyezése is megtörténik (mivel a spárga szaporítóanyagát így hívják), ezt követően két évig ápolják, gondozzák az ültetvényt. A harmadik évben kezdődhet meg a a szedés.
Idén nagyon korán kezdődött meg a szezon. Ilyen korán zöld spárgát még sosem szedtem
– mondja a termelő.
Termesztési kihívások
A sorközök gyommentesítése elengedhetetlen a kultúrában, a növényvédelem gerincét pedig a spárgalégy, spárgarozsda, spárgabogár elleni védekezés képezi. A fuzárium is veszélyt jelenthet, melynek néhány év alatt áldozatul eshet az egész tő: emiatt kerülendő a sorközök gabonavetése.
Abiotikus tényezők közül a homok- és jégverés okozhat jelentős károkat az ültetvényben: a hajlott spárgasíp pedig nem a vásárló kedvence.
A növény nagyon igényli az öntözést. Amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor a rügydifferenciálódás nem megy végbe maradéktalanul, és ez jelentős termésveszteséget eredményez a következő évben. A csepegtető öntözőrendszer nem válthatta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a vetési varjak kiváló szórakozási lehetőséget találtak a földre helyezett csövek szétzilálásában. Talán inkább a telepítés során érdemes odafigyelni erre a tényezőre: a talaj alatti öntözőrendszer kiépítésére.
További érdekességek a videóban: